Hyppää sisältöön

Liikuta minua -tapahtumia järjestettiin jälleen ympäri Suomea

Kukan päivänä 13.5.2016 oli tarjolla monenlaista ohjelmaa valtakunnallisesti. Osa Liikuta minua -kampanjan tapahtumista järjestettiin jo sitä aiemmin. Karhuvuorikoti ja Kotka-Kymin seurakuntayhtymä järjestivät 4.5. ulkoilupäivän Kotkan Karhuvuorikodilla. Mukana oli useita vapaaehtoisia. Pihamaalla oli eläinaiheisia rastipisteitä, ja kävijät saivat testata heitto- ja ongintataitojaan ja kadonneiden etsintää.

− Päivä onnistui erinomaisesti, vilskettä riitti ja sääkin suosi. Erilaisilla rasteilla oli mm. leikkieläinten etsimistä pienestä metsiköstä, oikeiden ruokien valintaa eri eläimille, ongintaa ja kalojen heittämistä koppaan. Tapahtumassa oli myös kaverikoira ja -kissa. Olimme puolentoista tunnin ajan ulkona, ja lopuksi joimme kahvit ja arvoimme diplomin osallistuneiden kesken, sanoo Langinkosken seurakunnan diakonissa Leila Vanhala. Myös Paimenportin hoivakotien pihalla järjestettiin Liikuta minua -päivä.

Lahdessa järjestettiin 9.5. ”Kukan päivän viikon ulkoilutapahtuma”, jossa ohjelmassa oli iloista liikuntaa penkiltä penkille, kukkien istutusta ja ulkopelejä. Ohjaajina olivat vapaaehtoiset liikuntaystävät ja PH-LU:n palkkatukityöllistetyt. Tapahtuman suunnittelun ja toteutuksen teki liikuntaneuvontaopiskelija Pajulahdesta Lahden kaupungin Liikuntapalveluille opiskeluunsa liittyvänä näyttönä. Järjestäjä oli siis Liikuntakeskus Pajulahti/Lahden kaupunki, Liikuntapalvelut.

Lahden kaupungin Liikuntapalvelut järjesti myös 10.5. Ikäkorttelitoimintaryhmien retken Luomaniemen toimintakeskukseen, jolla kierrettiin pienryhmissä rastireitti kauniissa Pikkukukkasjärven rantamaisemissa ja nautittiin herkullinen lounas, liikuttiin ja laulettiin haitarimusiikin tahdissa ja päätteeksi nautittiin päiväkahvit kera herkkuleivonnaisen.

Kokkolassa järjestettiin 10.5. Unelmien liikuntapäivä, jonka aikana toteutettiin ohjattuja kävelyretkiä. Kaikki reitit päättyivät Kokkolan keskustan kävelykadun Purjelavalle, joka on SILTA yhteisöklubin edustalla. Muita järjestäjiä olivat Kokkolan kaupunki (liikuntapalvelut, Senioreiden terveyspiste Daalia, SenioriKaste, terveyskeskus), Medirex, Kokkolanseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry ja Eläkeliitto.

Paikalla oli myös Omien unelmien palautuslaatikko, johon unelmansa palauttaneiden kesken arvottiin palkintoja.

− Osallistujia oli noin 45. Meillä oli myös kahvitarjoilu, SILTA yhteisöklubin toiminnanjohtaja Sirpa Nevasaari summaa.

Helsingin Myllypuron monipuolisen palvelukeskuksen Tanssinpäivään osallistui noin 110 henkilöä.

Helsingin Myllypuron monipuolisen palvelukeskuksen Tanssinpäivään osallistui noin 110 henkilöä.

Helsingin Myllypuron monipuolisessa palvelukeskuksessa järjestettiin 11.5. Tanssinpäivä, jolloin sai tutustua erilaisiin tansseihin: kuubalaisiin rytmeihin, balilaiseen tanssiin ja istumatanssiin. Tarkoituksena oli rohkaista ihmisiä löytämään uusia tanssimuotoja ja liikkumaan musiikin mukana, lisätä elämäniloa ja hyvää mieltä. Tansseja ohjasi vapaaehtoinen, talon fysioterapeutit ja balilaista tanssia opiskellut alan ammattilainen.

Päivä onnistui erittäin hyvin ja siihen osallistui yhteensä noin 110 henkilöä. Aamupäivällä oli letkeitä lattareita, tiputanssia ja letkajenkkaa. Aamupäivällä oli myös istumatanssia pyörätuolilla liikkuville ja istumatanssia tuoleilla. Iltapäivällä Sanna Karlsson-Sutisna oli vetämässä balilaisen tanssin työpajaa. Iloa, hymyä, naurua ja onnistumisen kokemuksia tuli monen monta päivän aikana. Eräs istumatanssiin osallistunut nainen totesi, että oli hyvä että hän lähti mukaan ja sellaista tanssia pitäisi olla joka viikko. Muutama tanssi koko päivän, sanoo Sanna Vajavaara.

Suomen Setlementtiliitto ry järjesti 12.5. Helsingissä tilaisuuden nimeltään Perehdytys yhteisölliseen vertaistoimintaan, jossa käsiteltiin vertaistoimintaa setlementissä.

Samana päivänä Palvelukoti VantaanHelmen valtasi Liikuta minua – liikunnallinen iltapäivätapahtuma, joka järjestettiin yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa. Liikunnallisessa ikäihmisten iltapäivässä kokoonnuttiin yhteen liikunnan, musiikin, tuote-esittelyiden ja yhdessäolon pariin. Apuna oli vapaaehtoisia, jotka auttoivat tukea ja apua tarvitsevia ikäihmisiä liikunnassa.

Kansalaisareenan henkilöstö järjesti itse kaksi eri Liikuta minua -tapahtumaa

Kansalaisareenan Avita Kaveria -hanke järjesti 13.5. Espoon Tapiolassa sijaitsevassa Galleria Unelmassa vertaiskuvanäyttelyn avajaiset musiikillisissa merkeissä. Vuonna 2015 valittiin ensimmäistä kertaa Vuoden vertaiskuva, jonka avulla vertaisuutta kehittävä Avita Kaveria -hanke haluaa tuoda esiin vertaisuuden monimuotoisuutta ja merkitystä ihmisten hyvinvoinnille. Kilpailuun osallistuneista kuvista koottiin näyttely, joka ilmentää vertaisuuden monia kasvoja.

Helsingin Teurastamon piha-alueella järjestettiin myöhemmin samana päivänä Liikuta minua – kohtaamisia Kukan päivänä -tapahtuma. Kansalaisareena ry, PiggyBaggy-tavarakimppakyyti, Tavarapyöräasiantuntija Gert-Jan Hendriks, Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy ja NNKY:n Kamalat äidit -projekti esittelivät toimintaansa.

Kansalaisareenan teltan vieressä oli mm. NNKY:n Kamalat äidit -projektin Minna Miettinen (oik.)

Kansalaisareenan teltan vieressä oli mm. NNKY:n Kamalat äidit -projektin Minna Miettinen (oik.)

− Sää oli oikein suosiollinen pihatapahtumalle, ja alueella vilisi paljon ihmisiä. Itsekin tuli kokeiltua tavarapyöriä, summaa Kansalaisareenan Katja Reinikainen (yläkuvassa vasemmalla).

Teurastamon pihassa vallitsi leppoisa tunnelma.

Teurastamon pihassa vallitsi leppoisa tunnelma.

Seinäjoella kokoonnuttiin Kukan päivänä puolestaan Luontotalolle, jossa ohjelmassa oli verryttelyä ja rento kävelylenkki. Tapahtuman järjestäjinä olivat Järjestötalo ja Seinäjoen kaupungin liikuntatoimi.

Helsingin Sosiaali- ja terveysviraston Aluetyön yksikön Asukastila Hopeala, Lassilan nuorisokahvila Clubi, Haagan palvelupisteen Asiakaspalveluraati ja Lähiöliikuttaja järjestivät 13.5. kaikkien yhteisen liikuntatapahtuman Pohjois-Haagassa.

− Tapahtuma onnistui oikein hyvin aurinkoisena päivänä. Mukana oli osallistujia noin 40 koululaisista ikääntyneisiin ja tunnelma oli iloinen ja innostunut. Yhdessäolon, kahvittelun ja grillauksen lisäksi tarjolla oli liikuntaa ja ulkopelejä. Tapahtuma toi alueelle mukavaa eloa. Ohikulkijat pysähtyivät juttelemaan ja nauttivat kahvin tai makkaraa, sanoo Elise Karvonen.

Punkaharjulla järjestettiin Kukan päivänä tapahtuma nimeltään Toiminnallinen teemapäivä – Liikuta minua, jonka kohderyhmänä olivat Savonlinnan palvelutalojen ja kotipalvelun asiakkaat sekä Savonlinnan seudun yhdistykset ja järjestöt. Järjestäjinä olivat Savonlinnan Seudun Kolomonen ry ja KultRinki kulttuuri- ja liikuntaluotsihanke, Itä-Savon sairaanhoitopiiri SOSTERI sekä Suomen metsämuseo Lusto.

Päivän ohjelmassa oli muun muassa liikkumista keväisessä luonnossa, työpajoja, tutustumista Luston näyttelyyn ja Luken puulajipuistoon. Päivän aikana oli mahdollisuus myös nauttia eväistä nuotiolla ja pannukahveista pitkopullan kera.

− Punkaharjun Liikuta minua -tapahtuma onnistui mielestämme oikein hyvin. Sää suosi ja metsämuseo Lusto hoiti järjestelyt hienosti. Mukana tapahtumassa oli noin 250 iloista liikkujaa, sanoo KultRinki kulttuuri- ja liikuntaluotsihankkeen Riitta Kärkkäinen.

Raumalla lahjoitettiin runsaasti itse tehtyjä käsitöitä

Rauman Palvelutori järjesti 13.5. Kaunisjärven ruokalassa Kukan päivän lahjoitus -tapahtuman. Pitkin alkuvuotta kerättiin lankoja lahjoituksena, ja niistä aktiiviset raumalaiset olivat kutoneet ja virkanneet muun muassa sukkia, huiveja ja muhveja. Ne lahjoitettiin raumalaisille ikäihmisille.

− Meillä oli onnistunut Liikuta minua -tempaus. YLEn paikallisuutiset teki jutunkin, samoin meidän paikallislehti. Käsityötuotteita oli yhteensä 488! Tuotteiden jako tapahtui kaupungin eri vanhuspalveluiden yksiköihin, kertoo Minna Nurminen.

Oulussa vietettiin 13.5. ”Olumppialaisia” Raatin stadionilla, kun Vares-verkosto ja Oulun seudun muistiyhdistys ry järjestivät tämän Liikuta minua -päivän tapahtuman. Tapahtumaan oli kutsuttu useita liikuttajia järjestämään juoksuradalle toimintapisteitä. Luvassa oli muun muassa käsihierontaa, jumppaa sekä keholle että mielelle ja ulkopelejä. Tilaisuudessa oli myös yhteiset Lavis-lavatanssijumppatuokiot.

Nuijamaalla päiväkodin lapset istuttivat 13.5. orvokkeja palvelutalon asukkaiden iloksi vihersisustaja Lilli Huurrekorven opastuksella. Päätapahtuma oli Nuijamaan seurakuntatalolla, jossa ohjelmassa oli esimerkiksi Paineeton pää – tietoisku verenpaineesta ja aivoverenkiertohäiriöistä ja verenpaineen mittausta, Irja Talonpojan runonlausuntaa, Sisustus Fuksian vihersisustaja Lilli Huurrekorven Kukan päivän tervehdys ja kahvitarjoilu. Järjestäjinä olivat Etelä-Karjalan Kylät ry (Kyläavuksi – sekä Osaava ja osallistuva tekijä -hanke), Eksote, Lappeen seurakunta, Nuijamaa-seura ry sekä Sisustus Fuksia.

− Orvokkien istutus onnistui suorastaan yli odotusten. Nuijamaan päiväkodilta saapui 10 reipasta ja innokasta lasta kolmen lastenhoitajan kanssa palvelutalolle istuttamaan orvokkeja ulkoruukkuihin. Palvelutalon asukkaat luonnollisesti ilahtuivat kovin lasten touhujen katselusta sekä värikkäistä orvokeista, jotka ilahduttavat läpi kesän pitkälle syksyyn. Uurastuksen jälkeen lapset palkittiin ansaitusti mehulla ja kekseillä, sanoo Marja Liuska ja jatkaa:

− Varsinainen päätapahtuma Nuijamaan seurakuntatalolla keräsi väkeä noin 20 hengen verran, mikä oli pienoinen pettymys järjestäjille. Mutta vähäisestä osallistujamäärästä huolimatta tilaisuus oli oikein lämmin ja antoisa. Kaikille jäi tapahtumasta hyvä mieli – niin järjestäjille kuin kävijöillekin.

Jyväskylän kaupunki/Vapaaehtoistoiminnan palvelut Vapari järjesti Kukan päivänä tilaisuuden Turvallinen, elämänmakuinen arki – Jokikartanon vapaaehtoistoiminnan käynnistäminen, mutta paikan päälle ei saapunut ketään. Jyväskylän kaupungin vanhuspalveluissa kehitetään vapaaehtoistoimintaa. Palveluasumisen yksikössä, Jokikartanossa missiona on turvallinen, elämänmakuinen arki. Myös vapaaehtoisia kutsuttiin mukaan toimintaan.

Samana päivänä Salossa järjestettiin ohjattua jumppaa Helenan puiston kuntoilutelineillä, Paukkulankodin vieressä. Järjestäjänä oli Salon Syty yhteistyössä Salon kaupungin kanssa.

Lämmin ja aurinkoinen sää houkutteli Leijonapuistoon ainakin 180 osanottajaa.

Lämmin ja aurinkoinen sää houkutteli Leijonapuistoon ainakin 180 osanottajaa.

Satutäti Hortensia liikutti väkeä ja kertoi tarinoita.

Satutäti Hortensia liikutti väkeä ja kertoi tarinoita.

Uudenkaupungin seurakunta järjesti 13.5. yhteisen Liikuta minua -tapahtuman Leijonapuistossa ja Liikuntapuistossa yhteistyössä kaupungin ja eri yhdistysten kanssa. Ohjelma oli monipuolista ja siihen sai osallistua oman aikataulun ja mielenkiinnon mukaan. Satutäti Hortensia juonsi ja kertoili mukavia tarinoita. Novidan lähihoitajaopiskelijat ohjasivat jumppa- ja venyttelytuokion, ja nuorten lauluryhmä esiintyi. Alueella oli paljon tekemistä, kuten temppurata, kuvataidepiste, kasvomaalausta, aarteenetsintää ja ensiaputaitojen ohjausta erityisesti muksuille. Aamupäivän aikana alueella oli maksuton nonstop-kahvila ja PuistoPikNik, johon osallistujat toivat omat eväänsä. Tapahtuma jatkui Ugin työväentalolla Flooranpäivän tanssiaisten merkeissä. Järjestäjinä olivat Uudenkaupungin seurakunta ja Uudenkaupungin kaupunki yhteistyössä eri yhdistysten kanssa (LC Merettaret, Martat, MLL, Vakka-Suomen mielenterveysseura, SPR, Lounais-Suomen ammattiopisto Novida/lähihoitajaopiskelijat). Uudenkaupungin Sanomat julkaisi jutun tapahtumasta printtilehdessä.

− Kokemus oli kaikille, myös lähihoitajaopiskelijoille mieleinen! Keli oli aurinkoinen ja väkeä kävi noin 180 henkilöä, sanoo Heli Nurmi.

Novidan opettajan mukaan tapahtuma oli oikein onnistunut ja he saivat paljon hyvää palautetta: − Oli paljon kaikkea tekemistä, kaikki toimi hienosti, opiskelijat toimivat ja käyttäytyivät hienosti ja lapsille oli suunniteltu kivoja juttuja. Vanhukset ikävä kyllä puuttuivat.

Varkaudessa Vammel ry & yhteistyökumppanit järjestivät Kukan päivänä Liikuta minua -tapahtuman, jonka tarkoitus oli tarjota varkautelaisille kohtaamispaikka liikunnan ja mukavan yhdessäolon merkeissä.

Tapahtumassa olivat paikalla Hyvinvointiankkurin työntekijät. Päivän aikana oli mahdollisuus heittää saapasta, pelata boccia tai fribeegolfia (yhden korin taktiikalla) sekä kokeilla kickbikea. Liikunnanohjaaja Else Lehtonen ohjasi puistojumppaa.

Päijät-Hämeen vapaaehtoistoiminnan verkosto ja Lahden kaupungin liikuntapalvelut järjestivät 13.5. Lahden torilla tanssillisen tapahtuman, jossa oli luvassa senioritanssia, easyBailatinoa sekä tanssia ja laulua Jyrki Nurmisen ja Jan Dubrowolskin tahdeissa.

Kampanjatapahtuman mukaisesti liikuttiin myös Kukan päivän jälkeen

Kukan päivänä Lapuan Vammaisneuvosto järjesti Esteettömyyspäivän Lapualla, jolloin kaupungin päättäjillä ja virkamiehillä oli mahdollisuus koettaa pyörätuolilla ja rollaattorilla liikkumista. Tapahtumassa oli myös erilaisia laseja käytössä, eli sai koettaa, millaista on liikkua näkövammaisena.

Pirkkalan Valikko-verkosto puolestaan järjesti Liikuta minua -tapahtuman, jossa ohjelmassa oli liikuntaa ja yhdessäoloa, makkaranpaistoa sekä musiikkia. Senioritalo Pihlajamäen ympäristössä järjestetty tapahtuma oli erittäin onnistunut.

− Pirkkalan yläasteen tyttöjen liikuntaryhmä oli apuna ulkoiluttamassa ryhmäkodin asukkaita. Osanottajia oli noin 50, sekä senioritalon asukkaita että ulkopuolista väkeä, sanoo palveluohjaaja Päivi Kemppainen.

Järvenpäässä oltiin myös mukana Liikuta minua -kampanjassa, joskin vasta 18.5. Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto, Setlementti Louhela, Järvenpään seurakunta ja Järvenpään kaupunki yhteistyökumppaneinaan laajempi verkosto järjestivät Järvenpään Rantapuiston Liikuta minua -tapahtuman, jossa osallistujia oli aiempia vuosia huomattavasti vähemmän – kuitenkin n. 200.

− Kyseistä tapahtumaa on järjestetty jo useamman vuoden ajan, ja ilmapiiri on aina tapahtumassa äärimmäisen lämmin, kertoo Soile-Maria Linnemäki.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan