Kansalaisareena järjestää vuosittain Vuoden vapaaehtoinen -kilpailun. Tänä vuonna huomasimme ilolla, että 86 ehdokkaan joukossa oli useita nuoria – osa jo vapaaehtoistoiminnan konkareita, osa uusia ajankohtaisten ongelmien aktivoimia kansalaisvaikuttajia. Haluamme tässä blogissa tuoda esiin nuorten osallistumista ja onnistumisia.
Esittelyssä muutama nuori Vuoden vapaaehtoinen 2019 -ehdokas
Helsinkiläinen Emma Vuorinen, 24, on ollut Kalliolassa suunnittelemassa ja toteuttamassa vähemmistöjä näkyväksi tekevää MinoFest-tapahtumaa. Hän on myös osallistunut Monikulttuurisen vapaaehtoistyön kurssille, jossa madallettiin maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden kynnystä tulla mukaan vapaaehtoistyöhön. Kurssin jälkeen Emma ryhtyi säännöllisesti auttamaan Setlementtitalon maksuttomilla suomen kielen tunneilla lopulta jopa omaa ryhmää opettaen. Emma on rohkeasti ottanut vastuuta ja tarttunut aina uusiin tehtäviin, sellaisiinkin joista hänellä ei ole ollut aiempaa kokemusta. Vapaaehtoistyöllään hän on tuonut jo ensimmäisen vuoden aikana iloa monille ja asenteellaan Emma näyttää esimerkkiä muille nuorille vapaaehtoisille.
Imatralainen Samu Kemppi, 17, on perustanut Instagramissa livenä toimivan Apua nuorille -palvelun, joka on vastannut reilun puolentoista vuoden aikana jo noin 16 000:een nuorta huolettavaan kysymykseen. Palvelu toimii nuorilta nuorille -periaatteella. Vapaaehtoistiimi koostuu Kempin lisäksi 16:sta muusta nuoresta jäsenestä, jotka haluavat auttaa ikäisiään. Nuorten suurimpia huolia ovat Kempin mukaan kiusaaminen, perheen sisäiset ongelmat, perheväkivalta ja itsetuhoisuus.
Jokioisten Atte Ahokasta, 16, kutsutaan Suomen Greta Thunbergiksi. Hän on vapaaehtoistoiminnallaan inspiroinut tuhansia nuoria ilmastokoululakkoilijoita Fridays for Future Suomen osalta ja noussut nuorten ääneksi kotimaisessa ilmastokeskustelussa. Atte on vapaaehtoistoiminnallaan osoittanut, että nuoretkin voivat vaikuttaa ja aloittaa kansanliikkeen.
Kuopiolainen Mikko Sipilä, 25, on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt moneen mukaan. Hän on toiminut SPR:n vapaaehtoisena jo vuodesta 2010. Hän on ollut luottamustehtävissä eri osastoissa ja on aktiivinen erityisesti ensiapu- ja valmiustoiminnassa. Hän on myös kouluttautunut ryhmänjohtajaksi ja -kouluttajaksi. Uusimpana aluevaltauksena Mikko on ennakkoluulottomasti lähtenyt mukaan kehittämään ja ideoimaan verkkovapaaehtoisuutta ja ilmastovaikuttamista Suomen Punaisessa Ristissä.
Oman panoksensa Vuoden vapaaehtoinen -kilpailuun ovat antaneet kaksi nuorta raatilaista. Arvi Martikainen (Korumies Arvi), 14, Pukkilasta on Uudenmaan – ellei koko Suomen – nuorin yrittäjä. Hän myös puhuu harrastuksestaan ja pyrkii nostamaan poikaratsastuksen asemaa Suomessa. Korujen valmistuksen lisäksi Arvi tekee vapaaehtoisia luento- ja juontokeikkoja muun muassa kouluilla. Hän puhuu itseensä uskomisesta, unelmiin uskomisesta ja kiusaamisen ehkäisemisestä.
Myöskin vuoden 2019 raatiin kuuluva Helsinkiläinen Hilla Vuorinen, 17, on Helsingin kaupungin Nuorten ääni -toimituksen Megafonin toimittaja. Megafonin kirjoittajat tuovat nuorten ääntä kuuluviin mediassa. Suomen kuvalehden blogissa (10.10.2019) Hilla toteaa:
‒ Vanhusten lailla nuoret tarvitsevat apua monilta eri tahoilta – ei voida olettaa, että ongelmia ei voida parantaa, sillä kaiken vallan nähdään olevan ylimpien kerrosten käsissä. Se on vain laiskuuden oikeuttamista. Me nuoret sen sijaan voimme kaikki puhua niidenkin puolesta, jotka eivät itse siihen pysty. Voimme auttaa ottamalla mielenterveysongelmat vakavasti, mutta samalla tehden niistä puhumisen kynnyksen matalammaksi.
Nuorten tavoittaminen
Monilla järjestöillä ja vapaaehtoiskentän toimijoilla on ennakkoluuloja nuorten osallistumisesta vapaaehtoistoimintaan. Ovatko nuoret kiinnostuneita? Pystyvätkö he sitoutumaan ja pitämään kiinni sovituista ajoista? Haluavatko nuoret toimia vain netissä?
Taloustutkimuksen Vapaaehtoistyö Suomessa 2018 -tutkimuksen mukaan 32 % 15–24-vuotiaista on tehnyt vapaaehtoistyötä edellisen neljän viikon aikana. Vuodesta 2015 vuoteen 2018 nuorten vapaaehtoisuuteen käyttämä aika on lähes kolminkertaistunut!
Nuorten houkuttelemisessa vapaaehtoistoimintaan tulee muistaa heidän herkkä kasvuvaiheensa. Monet kaipaavat mukaansa kaverin tai ainakin turvallisen ohjaajan, joka perehdyttää toimintaan kunnolla ja on tarvittaessa mukana auttamassa, ainakin aluksi. Nuorista, jotka eivät ole tehneet vapaaehtoistyötä, jopa 69 % lähtisi mukaan, jos joku pyytäisi! Taloustutkimuksen mukaan 18 % nuorista ei edes tiennyt, miten vapaaehtoistoimintaan pääsisi mukaan. Nuori ei välttämättä ole itseohjautuva, vaan kaipaa kannustusta ja oikeanlaista tehtävien markkinointia ja paketointia. Kansalaisareenan Jeesaan – Nuori vapaaehtoistoiminnassa -hankkeen kokemuksien perusteella kootusta Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirjasta saa paljon hyviä vinkkejä nuorten kanssa toimimiseen.
Nuorissa on valtavasti potentiaalia, voimaa ja innovaatiokykyä – annetaan heille tilaa ja mahdollisuuksia näyttää se!
Teksti: Satu Puolitaival