Kansalaisareena ja Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmä yhteistyössä Kalliolan Setlementin ja Helsingin Diakonissalaitoksen kanssa järjestivät Arvorulettia goes eduskunta #2: Vaikuttamista vapaaehtoistoimintaan -seminaarin Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa 27.2.
Muusikko Kärtsy Hatakka aloitti tilaisuuden musisoimalla ja Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Leo Stranius alusti vapaaehtoistoiminnasta ja hallitusohjelmatavoitteista. Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän puheenjohtaja Anne Kalmari (kesk.) kertoi alkusanoissaan päivästään vapaaehtoisena monikulttuurikeskuksessa ja sen, että vapaaehtoistyön arvo on 6–7 miljardia.
Paneelikeskustelun osallistujina olivat: Aila Paloniemi (kesk.), Sari Raassina (kok., eduskuntaryhmän vpj), Johanna Ojala-Niemelä (sd., eduskuntaryhmän vpj), Ari Jalonen (sin., eduskuntaryhmän vpj), Krista Mikkonen (vihr., eduskuntaryhmän pj), Anna Kontula (vas.), Silja Borgarsdóttir Sandelin (r., puolueen vpj) ja Antero Laukkanen (kd., eduskuntaryhmän vpj).
Panelistit esittelivät itsensä kertomalla suhteestaan vapaaehtoistoimintaan, josta kaikilla oli kokemuksia. Ensimmäinen varsinainen kysymys oli: Miten vapaaehtoistyö pitäisi näkyä vaalikeskustelussa ja tulevassa hallitusohjelmassa? Olisiko mielestäsi tarve päivittää demokratiapoliittinen selonteko ja mitä asioita siinä tulisi huomioida?
Antero Laukkanen aloitti ehdottamalla, että varojen lahjoituksista tulisi saada verovähennyksiä. Se toisi myös arvostusta kansalaisjärjestötyöhön.
Silja Borgarsdóttir Sandelin jatkoi, että demokratiapoliittista selontekoa voisi uudistaa, koska yhteiskunta on muuttunut. Ehdotus sai kannatusta muiltakin panelisteilta.
– Vapaaehtoistyö on normaalia, mutta vain puolet hahmottaa itse tekevänsä sitä. Yhteiskunnan menestyksen mittareina tärkeitä ovat sekä taloudellinen etu että hyvinvointihyödyt. Tarvitaan laajempaa keskustelua siitä, mitä demokratia on, Anna Kontula totesi.
Krista Mikkonen muistutti, kuinka vapaaehtoistyön muodot ovat muuttuneet. Jotkut osallistuvat esimerkiksi vain joihinkin kampanjoihin. Edustuksellinen demokratia on hänen mukaansa kriisissä.
Ari Jalosen mukaan apua ja lähimmäisen rakkauden rajaa on vaikeaa määritellä.
Johanna Ojala-Niemelä painotti, että seuraavassa hallitusohjelmassa on edelleen tärkeää purkaa vapaaehtoistyön esteitä.
– Menisin demokraattista selontekoa pidemmälle. Sote-uudistuksen pohjaa varten ihan työn määritelmä pitäisi uudistaa. Rajapinnat ovat todella hankalia, Sari Raassina summasi.
Myös Aila Paloniemen mukaan turhaa sääntelyä on vielä purettavaksi.
Panelistit olivat yksimielisiä vapaaehtoistyön sisällyttämisestä aktiivimalliin
Kysymys 2 oli: Pitäisikö vapaaehtoistyö sisällyttää työttömyysturvan aktiivimalliin?
Aila Paloniemi ja Sari Raassina olivat sitä mieltä, että vapaaehtoistyö pitää sisällyttää aktiivimalliin. Raassina lisäsi, että rajapinnat pitää tehdä selväksi: mikä vapaaehtoistyö hyväksytään mukaan.
– Koko aktiivimalli on purettava. Jos tähän ei päästä, niin vapaaehtoistyö pitää ottaa mukaan, Johanna Ojala-Niemelä lisäsi. Krista Mikkonen oli samaa mieltä ja lisäsi:
– Perustulo olisi sellainen väline, jolla ihmisiä vapautettaisiin esim. tekemään vapaaehtoistyötä. Järjestöjä ei voi myöskään velvoittaa ottaa vapaaehtoisia mukaan.
Ari Jalosen mukaan vapaaehtoistyö on arvokasta, mutta se pitää jotenkin pitää kontrollissa.
– Aktiivimallissa kaikki on mennyt pieleen. Vapaaehtoistyöhön ei pidä liittää pakkoja tai sanktioita, Anna Kontula lisäsi.
Silja Borgarsdóttir Sandelin oli samaa mieltä, ettei aktiivimalli ole onnistunut.
– Minkälainen vapaaehtoistyö sitten lasketaan mukaan? En haluaisi rajoittaa vapaaehtoistyötä. Se antaa mahdollisuuksia kehittyä, uutta osaamista jne.
Yleisöstä Helsingin kaupungilla työskentelevä Meeri Kuikka toi esille tapauksia, joissa vapaaehtoinen ei voi osallistua, koska tukia saatetaan leikata. Tai jos osallistuu paljon vapaaehtoistoimintaan, ei ole aktiivinen työnhakija.
– Loukut pois ja vapautetaan ihmiset tekemään auttamistyötä, Antero Laukkanen vastasi.
Anne Kalmari lausui loppusanat. Hänen mukaansa on totuttu, että vapaaehtoistyötä tehdään järjestöjen kautta.
– Ei pelätä sitä, että maailma muuttuu. Osallistetaan ihmisiä. Vapaaehtoistyön kautta voi päästä osaksi yhteiskuntaa.
Katso koko tilaisuuden Facebook-livestriimaus videona.
Teksti: Katja Reinikainen
Kansalaisareenan viestintäsuunnittelija