Hyppää sisältöön

Rokotussuojan arviointi vapaaehtoistoiminnassa tartuntatautilain mukaisesti

Tartuntatautilain 48 a § tuli voimaan 1.1.2022. Säännöksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tietyissä tehtävissä toimivilla tulee olla rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja covid-19-tautia vastaan. Suojaa edellytetään kaikilta riippumatta siitä, onko työskentelevä työsuhteessa, yrittäjä tai vapaaehtoinen. Palvelua tuottavan työnantajan vastuulla on selvittää, onko asiakas tai potilas altis vakavalle koronataudille ja liittyykö tehtäviin lähikontaktia. Tässä tapauksessa on myös työnantajan vastuulla edellyttää suojaa koronaa vastaan.

Tartuntatautilain 48 a §:n 2 momentin mukaan työnantajalla on oikeus käsitellä työntekijän tai työharjoittelussa olevan opiskelijan covid-19-suojaa koskevia terveystietoja. Jos palvelua hankitaan palveluntuottajalta, on tietojenkäsittelyoikeus tällöin palvelua tuottavalla työnantajalla.

Vapaaehtoistoiminnassa ei ole kyse työsuhteesta, jolloin palvelun tuottajalla tai työnantajalla ei säännöksen nojalla ole oikeutta käsitellä vapaaehtoisen terveystietoja. Vapaaehtoisten terveystietoja voi kuitenkin käsitellä ja säilyttää vapaaehtoisen antaman erillisen suostumuksen perusteella. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa toimivilla vapaaehtoisilla on myös itse vastuu siitä, että heillä on asianmukainen suoja koronatautia vastaan.

Lähde: STM

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan