Hyppää sisältöön

Toimi ja opi verkossa

Verkkokoulutus on hyvä tapa kerätä porukkaa yhteen koronarajoitteista huolimatta. Verkkokoulutuksessa sisältö, pedagogiikka ja tekniikka kulkevat käsikädessä. Ensimmäistä omaa kurssia suunnitellessasi pääset näillä vinkeillä alkuun.

1) Älä pelkää tekniikkaa

Varmasti käytät jo yhtä näistä: älypuhelin, tabletti tai tietokone. Verkkokoulutuksen pystyy toteuttamaan millä tahansa näistä laitteista. Verkkotapaamisiin ja oppimiseen tarkoitettujen sovellusten opettelu on yhtä helppoa kuin muidenkin sovellusten. Lähde rohkeasti kokeilemaan!

2) Pohdi oman alasi erityispiirteitä

Matkiminen on sallittua! Googlaa ja liity someryhmiin, joissa voit kysellä ja tutkia, minkälaisia verkkoprojekteja on kokeiltu alallasi. Mieti mitkä osa-alueet ovat helpoiten vietävissä verkkoon ja lähde niistä liikkeelle.

3) Selkiytä oppimistavoite

Selkeä oppimistavoite helpottaa teknisen alustan valintaa. Mieti voisiko tavoite olla jokin muu kuin lähikoulutuksessa. Lähiopetusta ei kannata viedä sellaisenaan verkkoon. Verkkokoulutuksessa voi oppistavoitteen saavuttamiseksi käyttää ääntä, kuvaa, liikettä, tekstiä sekä yhteisöllistä ja yksilötason työskentelyä.

4) Valitse oppimisalusta(t)

Yleisimmät käytössä olevat kokous- ja tapaamisalustat ovat Zoom ja Teams. Lisäksi on lukuisia sovelluksia, esimerkiksi Miro, Padlet, Mentimeter ja Kahoot!, joiden avulla on helppo elävöittää koulutusta, tehdä ryhmätöitä, toteuttaa äänestyksiä ja kyselyitä sekä tuoda kuvia yhteiselle alustalle.

Alustoilla on maksullisia lisätoimintoja, mutta ilmaisilla perustoiminnoilla järjestät helposti laadukkaan koulutuksen.

5) Opettele, harjoittele, testaa

Varaa aikaa teknisen alustan testailuun. Voit kokeilla yhteyksiä ja toimintoja aluksi kaverin kanssa.

Jaa koulutukseen osallistujille selkokieliset ohjeet siitä, miten he pääsevät tapaamiseen. Varaa ensimmäiselle tapaamiskerran alkuun aikaa tekniikan testailuun. Kerro osallistujille, että opettelet vielä itsekin uutta.

Jaa osallistujille puhelinnumerosi, johon he voivat soittaa, jos eivät pääse liittymään verkkotapaamiseen. Tee suunnitelma siltä varalta, että tekniikka pettää totaalisesti. Varasuunnitelma voi pitää sisällään esimerkiksi sähköpostilla lähetettävää materiaalia.

6) Pedagogiikka ja vuorovaikutus

Mieti, minkälainen vuorovaikutus tukee oppimista. Miten toteutuvat mm. nähdyksi ja kuulluksi tuleminen, suunvuoron saanti ja myötäeläminen?

Anna tilaa tutustumiselle, ryhmäytymiselle ja kuulumisten vaihtamiselle. Vuorovaikutukseen ja yhteisöllisyyden kokemukseen verkossa vaikuttavat seuraavat asiat:

  • Milloin kamerat ja mikrofonit ovat päällä?
  • Jaetaanko osallistujia pienempiin ryhmiin vai ollaanko koko ajan yhdessä samassa virtuaalisessa tilassa?
  • Sisältyykö aikatauluun vapaata keskustelua, ryhmätöitä, parityöskentelyä?
  • Miten pyydetään puheenvuoroa ja esitetään kysymyksiä?

Tee vuorovaikutuksen säännöistä selkeä ohjeistus ja kerro se osallistujille koulutuksen aluksi.

7) Kehitä ja ole utelias

Kerralla ei tarvitse saada tehtyä maailman parasta verkkokurssia. Pikkuhiljaa perehdyt uusiin teknisiin ja pedagogisiin mahdollisuuksiin ja löydät aivan uusia näkökulmia oppimiseen ja yhteisölliseen toimintaan!

Teksti:

Kukka-Maaria Vuorikoski, koulutussuunnittelija

Annamari Martinviita, koulutussuunnittelija

Lisätukea koulutuksiin Kansalaisfoorumilta

Kirjoittajat toimivat koulutussuunnittelijoina Opintokeskus Kansalaisfoorumissa. Tutustu Kansalaisfoorumin kaikille avoimiin koulutuksiin ja kurssitukeen osoitteessa www.kansalaisfoorumi.fi.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan