Hyppää sisältöön

Toivo-sovellus tuo järjestöjen vertaistuen älypuhelimeen

Kirjoittanut: Elina Heino, vertaistukikoordinaattori, OLKA / HyTe ry.

Toivo-vertaistukisovellus on palvelu, joka tarjoaa vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammautuneille ja heidän läheisilleen. Sovelluksen vertaistuki ei liity yksittäiseen sairauteen tai vammaan, vaan tukea voi hakea erilaisilla taustoilla. Tällä hetkellä sovelluksesta löytyy yli 100 vertaistukijaa 36:sta eri järjestöstä. 

Vertaistukea ajasta ja paikasta riippumatta

Idea vertaistukisovellukselle syntyi, kun huomattiin, että OLKA-toiminnan koordinoima vertaistuki erikoissairaanhoidon yksiköissä ei pysty tarjoamaan kaikille potilasryhmille heidän tarvitsemaansa tukea. OLKA on kolmannen sektorin ja sairaalan välistä kumppanuustoimintaa, jonka tarkoitus on koordinoida järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaaloihin. Toimintaa on tällä hetkellä 18 alueella ympäri Suomea. Laajasta kattavuudesta huolimatta moni vertaistuesta hyötyvä ja sitä kaipaava saattaa jäädä ilman tukea: kaikkia sairauksia tai vammoja ei hoideta erikoissairaanhoidossa, ja toisaalta moni potilas ei vielä sairaalassa ollessaan ole valmis vastaanottamaan vertaistukea. Avun tarve saattaa herätä vasta kotiutumisen jälkeen tai poliklinikkakäyntien välisenä aikana.

Lopullinen sysäys vertaistukisovellukselle lähti koronapandemian saapuessa Suomeen kevättalvella 2020. Ihmiset siirtyivät tiukasti etäyhteyksien päähän, mutta avun tarve oli edelleen olemassa. OLKA-toiminnassa lähdettiinkin kehittämään nopeasti ideaa, joka oli kypsynyt jo pitkään. Haaveena oli luoda mobiilisovellus, jonka kautta vertaistukea on saatavilla ajasta ja paikasta riippumatta.

Sovellusta kehittäessä pidettiin tärkeänä, että kynnys tuen hakemiseen on mahdollisimman matala. Siksi Toivo-sovellus on käyttäjille maksuton eikä se myöskään vaadi rekisteröitymistä: vertaistuen hakijat käyttävät palvelussa haluamaansa nimimerkkiä. Nimimerkin turvin ja kasvottomana tukea on helppo hakea varsinkin niissä tilanteissa, jotka tuen hakija kokee erityisen arkaluontoisiksi.

Digitaalista täydennystä järjestöjen palveluihin

Sovelluksen käyttöönotto on haluttu tehdä mahdollisimman helpoksi myös mukaan tuleville järjestöille ja heidän vertaistukijoilleen. Siksi päävastuussa sovelluksen toiminnasta ja kehittämisestä on pääkaupunkiseudun OLKA-toiminta, joka muun muassa perehdyttää vertaistukijat sovelluksen käyttöön ja tukee järjestöjä sovellukseen liittyvässä viestinnässä. Sovelluksen kehittäjäyritys on Mesensei Oy, joka vastaa sovelluksen teknisestä toteuttamisesta.

Toivo-sovellus täydentää järjestöjen tarjoamaa vertaistukitoimintaa digipalvelujen maailmassa. Tarkoituksena ei ole korvata kasvokkain tapahtuvaa vertaistukea tai muita vakiintuneita vertaistuen muotoja, vaan tuoda järjestöjen käyttöön yksi alusta lisää. Mitä moninaisempaa vertaistuki on, sitä varmemmin jokainen tukea kaipaava löytää itselleen sopivan tavan osallistua.

Toivo-sovelluksessa vertaistuki perustuu kahdenkeskiseen tukeen, jota käydään chat-viesteillä tai äänipuheluilla. Keskustelukumppaneiden ei tarvitse vaihtaa keskenään yhteystietoja, vaan sovellus hoitaa viestien ja puheluiden yhdistämisen. Keskeinen ajatus sovelluksessa on, että sen kautta voi saada luotettavaa, turvallista vertaistukea: sovelluksen vertaistukijat ovatkin kaikki koulutettuja tehtäväänsä, ja heidät on henkilökohtaisesti haastateltu ja hyväksytty toimintaan ylläpidon toimesta.

Kiinnostuitko?

Tutustu Toivo-vertaistukisovellukseen lataamalla se maksutta oman puhelimesi sovelluskaupasta (Google Play tai App Store) tai käyttämällä selainversiota osoitteessa olkatoiminta.fi/toivosovellus. Ensimmäisellä käyttökerralla sovellus kysyy nimimerkkiä, jolla haluat toimia sovelluksessa – tämän jälkeen pääsetkin jo tutustumaan sovelluksen järjestöihin ja vertaistukijoihin.

Sovelluksessa toimiva järjestöjen ja vertaistukijoiden joukko kasvaa jatkuvasti. Jos edustamasi järjestö on kiinnostunut mobiilisovelluksesta vertaistuen alustana, otathan yhteyttä osoitteeseen toivo@olkatoiminta.fi.

Lisätietoja vertaistukisovelluksesta ja OLKA-toiminnasta: https://olkatoiminta.fi/

Löydät meidät myös Facebookista ja instagramista (FB: OLKA Pääkaupunkiseutu ja ig: @olkatoiminta).


																					
Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan