Hyppää sisältöön

Turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten mielenterveyden tukeminen

SERENE – tyyni, rauhallinen, seesteinen

Suurin osa turvapaikanhakijoista ja pakolaisina Suomeen tulleista ihmisistä on kokenut huomattavan rankkoja kokemuksia, niin kotimaassaan kuin sieltä paetessaan. Usein vaikeudet jatkuvat myös uudessa maassa, jolloin mm. ennakkoluulot, rasismi ja toimentulon ongelmat ovat haasteena. Monella myös perheen tilanne on jatkuvasti epävarma. Maahanmuutto on parhaimmillaankin (kun se tehdään intoa puhkuen, suunnitellusti ja vailla pakkoa) suuri kuormitus mielenterveydelle, sillä muutos on valtava.

Turvapaikanhakijoilla ja pakolaisilla muutto ei useinkaan ole ollut suunniteltu tai toivottu. Joskus on jouduttu lähtemään yllättäen ja jättämään kaikki omaisuus ja jopa perhe taakseen. Vaikka hyvin suurella osalla on traumaattisia kokemuksia, eivät suinkaan kaikki ole traumatisoituneita. Traumatisoitumisesta puhutaan, kun traumaattisen tapahtuman käsittely syystä tai toisesta jumiutuu. Traumaattisen tilanteen aiheuttaman sekä ympäristöstä johtuvan stressin oireet ovat kuitenkin varsin yleisiä ja tarve tiedolle ja tuelle on suuri.

Vuosina 2012–2016 Lounais-Suomen mielenterveysseuran Serene-hankkeessa kehitettiin tukimuotoja turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten mielenterveyden tukemiseen. Nyt hanke on päättynyt, mutta työskentely jatkuu Serene-työn nimellä. Serene-työn tarkoitus on jatkokehittää, levittää ja toteuttaa kehitettyjä tukimuotoja.

Serenen toimintamuotoja ovat:

  • Oleskeluluvan saaneille, kehon ja mielen hyvinvointia lisäävä ryhmätoiminta: Keho ja mieli -ryhmät
  • Toiminnalliset, mielenterveyttä tukevat ryhmätoiminnot vastaanottokeskuksiin
    • mielenterveyttä tukeva Luontoryhmä
    • turvallisuuden tunnetta lisäävä Taidetyöpajatoiminta
    • omakieliset Rentoutusryhmät
  • Mielenterveysaiheiset Alkuinfot vastaanottokeskuksiin ja kiintiöpakolaisille:
    • Turvapaikanhakijan selviytymiskeinoja kriisissä
    • Turvapaikanhakijan stressinhallinta
    • Sopeutuminen: maahanmuuton vaiheet ja tunteet
    • Mielen ja kehon terveys
  • Rentoutusäänitteet eri kielillä (suomi, englanti, arabia, kurdi (sorani), persia, dari, somali). Jännitä-rentouta-harjoitus, rentouttava hengitysharjoitus ja turvapaikkaharjoitus ovat kuunneltavissa Turun kriisikeskuksen YouTube-kanavalla
  • Ammattilaisten ja vapaaehtoisten koulutus, perehdytys ja mentorointi

Keho ja mieli -ryhmät

Keho ja mieli -ryhmät ovat ammattilaisten käyttöön suunniteltu vakauttava tukimuoto. Ryhmässä annetaan tietoa ja harjoitellaan keinoja vaikuttaa omaan kehon ja mielen hyvinvointiin. Lisäksi ryhmät antavat mahdollisuuden vertaistuen saamiselle ja antamiselle. Ryhmissä painottuu kehon ja mielen vahva yhteys toisiinsa – keho vaikuttaa mieleen ja mieli kehoon. Mielenterveyden asioihin liittyy paljon pelkoja ja ennakkoluuloja, joita asian lähestyminen kehon kautta voi helpottaa. Kehollisiin oireisiin myös haetaan helpommin apua ja myös tarjoamalla apua niihin, voidaan vaikuttaa myös mielenterveyteen.

Luontoryhmä

Tutkimusten mukaan luonnossa ja erityisesti metsässä oleminen ja liikkuminen vaikuttavat positiivisesti mielenterveyteen. Luontoryhmien tavoitteena on tarjota mahdollisuus tutustua ja oppia liikkumaan luonnossa. Luonnossa on aina jotain kuunneltavaa, katsottavaa, koskettavaa, haistettavaa ja usein myös maistettavaa. Eri aistien avulla ihmisen on helppo keskittyä tässä hetkessä olemiseen, jolloin mieli ei askartele menneisyyden murheiden tai tulevaisuuden huolien parissa. Luonto tarjoaa tauon stressistä. Lisäksi muiden ihmisten seurassa oleminen on tärkeää. Luontoryhmissä vietetään myös yhteinen kahvihetki, jolloin on mahdollista tutustua muihin kauniissa ympäristössä.

Taidepaja

Taidepajassa tehdään esimerkiksi maalaamalla, piirtämällä tai lehtileikkein kuva omasta turvallisesta paikasta, jossa on hyvä olla. Taidepajan tavoitteena on turvallisuuden tunteen lisääminen toiminnallisen, ei-kielellisen turvapaikkaharjoituksen (safe place exercise) avulla. Lisäksi tavoitteena on tarjota osallistujille mahdollisuus keskittyä hetkeksi käsillä tekemiseen, mikä auttaa keskittymään tähän hetkeen. Kolmantena tavoitteena on yhdessäolo ja mahdollisuus vertaisuuden kokemiseen.

Rentoutusharjoitukset ja -ryhmät

Rentoutusharjoitukset ovat vapaasti kuunneltavissa Turun kriisikeskuksen YouTube-kanavalla, joten niitä voi käyttää omatoimisen rentoutumisen apuna. Vastaanottokeskuksissa on kuitenkin myös järjestetty ryhmiä, joissa harjoitusta kuunnellaan yhdessä. Ryhmän tarkoitus on tarjota rauhallinen paikka ja aika harjoituksen tekemiseen. Ryhmä voi olla myös mukava tapa tutustua rentoutusharjoitukseen yhdessä muiden kanssa. Harjoituksen jälkeen vietetään vielä yhteinen teehetki, jolloin voi tutustua toisiin tai vaan nauttia muiden ihmisten seurasta.

Vapaaehtoisten työpanos on tärkeä

Serenen vastaanottokeskuksiin kehitettyjä ryhmiä ohjaavat SPR:n vapaaehtoiset. Ryhmiä voivat ohjata myös työntekijät, mutta vapaaehtoiset antavat panoksellaan turvapaikanhakijoille mahdollisuuden tutustua myös muihin suomalaisiin kuin keskuksen työntekijöihin. Vapaaehtoiset ovatkin hoitaneet Serenen ryhmien ohjaamista erittäin onnistuneesti. Serenen ryhmämalleja voi myös soveltaa muille kohderyhmille, joita vapaaehtoiset tai ammattilaiset työssään kohtaavat. Keho ja mieli -ryhmä on sellaisenaan suunniteltu ammattilaisille, mutta sen materiaaleja voivat myös vapaaehtoiset soveltaen hyödyntää. Kaikki materiaalit löytyvät Turun kriisikeskuksen nettisivuilta.

Lounais-Suomen mielenterveysseura on kansalaisjärjestö, jonka toiminnan tarkoituksena on mielenterveyden edistäminen Turun seudulla. Tämä tapahtuu ylläpitämällä Turun kriisikeskusta sekä vapaaehtoistoimintaa. Turun kriisikeskus tuottaa ja kehittää ammatillista auttamistoimintaa ja mielenterveyspalveluja.

Lisää tietoa löydät täältä.

Teksti: Katri Manelius

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan