Hyppää sisältöön

Työttömän on saatava tehdä vapaaehtoistyötä ulkomaillakin

Julkaistu Helsingin Sanomien Mielipideosastolla 15.6.2018

Työttömän on saatava tehdä vapaaehtoistyötä ulkomaillakin

Helsingin Sanomat (12.6.2018) uutisoi nuoresta, joka on menettänyt työttömyysetuutensa tehtyään vapaaehtoistyötä ulkomailla. Eri te-toimistot antavat vaihtelevia tulkintoja siitä, minkälaisilla ehdoilla työttömät voivat tehdä vapaaehtoistyötä ulkomailla. Eriävät käytännöt ja kielteiset päätökset eivät tue nuorten omaa aktiivisuutta vaan luovat esteitä auttamiselle ja oman osaamisen kehittämiselle.

Vapaaehtoistoimintaan osallistuminen on nuorille hyvä tapa hankkia osaamista ja etsiä itselle sopivaa urapolkua. Monet työnantajat arvostavat vapaaehtoistyössä hankittua kokemusta. Ovet työelämään voivatkin aueta nimenomaan vapaaehtoistyön kautta. Erityisesti ulkomailla tehtävä vapaaehtoistyö tukee nuoren itsenäistymistä ja omien vahvuuksien kehittymistä.

Monilla nuorilla on vahva halu auttaa ja tehdä hyvää. Kansalaisareenan, Kirkkohallituksen ja Opintokeskus Siviksen tekemän tutkimuksen mukaan 15-24-vuotiaiden nuorten tekemän vapaaehtoistyön määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Lisäksi lähes 70 prosentti nuorista on halukkaita tekemään vapaaehtoistyötä, jos heitä pyydettäisiin mukaan. 76 prosenttia nuorista on kiinnostunut vapaaehtoistyöstä osana opintojaan. Tulkinnat työttömyysturvan menettämisestä ja rajoitukset ulkomailla tehtävälle vapaaehtoistyölle uhkaavat tätä positiivista kehitystä ja luovat tarpeettomia esteitä. Nuoria ei pitäisi lannistaa vaan kannustaa aktiivisuuteen.

Te-toimistoille on jo olemassa ohjeet, jotka sallivat työttömien osallistumisen vapaaehtoistoimintaan. Ohjeita tulisikin nyt täydentää ulkomailla tehtävän vapaaehtoistyön osalta. Näin parannettaisiin eri alueiden välistä yhdenvertaisuutta, eikä työttömän kohtelu olisi riippuvaista te-virkailijan tekemästä tulkinnasta. Ohjeiden pitäisi mahdollistaa ulkomailla tehtävä vapaaehtoistyö myös työttömille, erityisesti kun kyse on vakiintuneista vapaaehtoistyöohjelmista kuten Eurooppalainen vapaaehtoispalvelu EVS.

Ohjelmien kautta saatavat kulukorvaukset eivät saisi muodostua esteeksi, sillä ne menevät välttämättömien kulujen kattamiseen ja tekevät osallistumisen mahdolliseksi myös ilman omia säästöjä.

 

Leo Stranius, toiminnanjohtaja

Aino Kostiainen, projektisuunnittelija, Jeesaan – Nuori vapaaehtoistoiminnassa -hanke

Kansalaisareena

 

 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan