Hyppää sisältöön

Urbanhitchhiking – Ota minut hetkeksi mukaasi – Voit tutustua spontaanisti keneen tahansa

Haluatko kohdata spontaanisti ihmisiä? Miten voit päästä lähestymään heitä? Vastaus on Urbaani liftaaminen. Seuraava tarina on omakohtainen kokemus.

Kaksi ihmistä juttelee keskenään parin metrin päässä minusta. Nyt toinen naisista vilkaisee minua ja kädessäni olevaa pahvia, jossa on tekstiä. Hymyilen hänelle hillitysti. Ja heti keski-ikäinen nainen punaisessa baskerissaan ottaa kysyvän kontaktin.

Kerron olevani mukana Urbanhitchhiking-tapahtumassa ja odottavani mukaan pääsyä hetkeksi. Nainen sanoo: ”Olen menossa yhteen tilaisuuteen, haluatko tulla mukaan?”.

Miten tähän tilanteeseen olen joutunut?

Huomasin Facebook-postauksen, joka oli tehty jostakin Urbanhitchhiking-ryhmästä. Ilmoituksessa kannustettiin tulemaan mukaan, tapaaminen on lauantaina 21.1.2017 klo 12 Nykytaiteen museo Kiasman tuloaulassa. Päätän oitis mennä ja samalla klikkaan liittymispyynnön ryhmään.

Saavun Kiasmaan ilmoitettuun aikaan. Paikalla on jo muutamia nuorehkoja ihmisiä, ja he toivottavat tervetulleeksi. Saan pahvilevyn, jonka toisella puolella on teksti ”May I walk with you for a while?” ja toisella ”Ota minut hetkeksi mukaasi”.

Hetken juttelun ja ohjeistuksen jälkeen kukin meistä lähtee kävelemään omille teilleen. Olemme sopineet tapaamisesta taas kolmen tunnin päästä samassa paikassa. Kävelen Kampin metroaseman eteen, jossa edellä kuvaamani kohtaaminen tapahtuu.

Minne pääsen naisen mukana?

Se tilaisuus, johon olemme menossa, on muutaman korttelin päässä. Nousemme yhdessä bussiin. Uusi tuttavuuteni on oikein puhelias. Hän kertoo löytäneensä kotoaan vanhan villapaidan ja kauan sitten Barcelonasta saamansa kirjeen. Tuossa kirjeessä kerrottiin vuonna 1908 haaksirikkoutuneesta purjelaivasta, joka oli matkalla Kuubaan. Naisen isoisä oli ollut matkustajana. Jotenkin noin se naisen kertoma tarina meni.

Jäämme bussista ja menemme Uudenmaankadulla olevasta porttikongista sisään. Kävelemme sisäpihalle ja sieltä sisätiloihin. Ovella meidät toivotetaan tervetulleiksi. Nousemme rappusia ja tulemme kirkkosaliin, joka on lähes täynnä ihmisiä. Huomaan kaikkien olevan naisia. Ja joku naishenkilö puhuu salin etuosan korokkeella.

Puhujan takana olevalla näytöllä lukee ”Kuinka paljon on tarpeeksi”. Pian selviää, että puhuja on tutkija, ammattijärjestäjä Ilana Aalto. Hän puhuu aiheesta ”Mistä tavaratulva syntyy ja kuinka se padotaan”. Tapahtuman aihe selviää. Tilaisuus on järjestetty Pelastusarmeijan tiloissa, mutta sisällöllisesti se on täysin itsenäinen.

Tilaisuuden esitteestä huomaan, että esitelmät aiheesta jatkuvat kuuteen asti. Jään kuuntelemaan menossa olevaa esitystä.

Tilaisuuteen tullut nainen sanoo, että hän on järjestelemässä ja siivoamassa kotiaan, koska tulossa on putkiremontti. Tässä syy siihen, että löytyneet villapaita ja kirje ovat hänen mielessään nyt.

Parin tunnin kuluttua lähden takaisin lähtöpaikkaan Kiasmaan, jossa kerromme kokemuksiamme. Niistä sekä tästä kaupunkiaktivismista yleensä lisätietoa Urbanhitchhiking-facebookryhmässä.

Teksti: Vesa Vattulainen

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan