Hyppää sisältöön

Tiedote: Vantaalaisnuoret innostuivat vapaaehtoistoiminnasta

Vapaaehtoistyötä vanhusten kanssa, valokuvaamista Maailma Kylässä -festivaaleilla ja tanssitapahtumassa auttamista. Nämä muutamina esimerkkeinä vapaaehtoistehtävistä, joita Tikkurilan lukion nuoret innostuivat tekemään osana lukion vapaaehtoistoiminnan kurssia.

Yksi kurssille osallistuneista on lukiolainen Duygu Utkan, joka oli vapaaehtoisena Vantaalla järjestetyssä Extreme Runissa.

– Harrastan itse jalkapalloa, ja olemme tehneet seuran kanssa vastaavia vapaaehtoishommia. Tykkään työskennellä ulkona ja ihmisten kanssa, joten tämä tuntui tosi kivalta hommalta, Utkan jatkaa.

– Olin mukana pystyttämässä ja purkamassa tapahtuman telttoja. Lisäksi olin ensimmäisenä päivänä narikassa ja toisena päivänä avustamassa lasten hattarakojulla, Utkan kertoo kaksipäiväisestä vapaaehtoiskeikastaan.

Monissa tapahtumissa vapaaehtoisten antama panos on korvaamaton tuki järjestäjille. Kuitenkin myös vapaaehtoisille itselleen osallistuminen on monesti hieno kokemus. Varsinkin nuorille vapaaehtoistyö on hyvä keino hankkia uutta osaamista sekä työelämässäkin tarvittavaa kokemusta. Myös Utkanille kokemus oli tärkeä.

– Parasta oli se, että opin uusia asioita ja sain kokemusta siitä, miten työelämässäkin ollaan, hän kertoo.

Kansalaisareenan Jeesaan – Nuori vapaaehtoistoiminnassa -hanke on tehnyt yhteistyötä Tikkurilan lukion kanssa ja tarjonnut vapaaehtoistoiminnan kurssia lukiolaisille osana lukio-opetusta. Kevään kurssille osallistuneet 10 opiskelijaa saivat aluksi perehdytyksen vapaaehtoistoimintaan sekä tietoa erilaisista vapaaehtoistehtävistä. Perehdytyksen jälkeen jokainen lähti tekemään käytännön vapaaehtoistyötä itse valitsemaansa paikkaan.

Utkanin kurssikaverit kävivät muun muassa auttamassa yksinäisiä vanhuksia, järjestivät erilaisia tapahtumia sekä ohjasivat kesäleirejä. Yksi nuorista oli valokuvaamassa Maailma Kylässä -festivaaleilla.

Kurssi kannustaa mukaan vapaaehtoistoimintaan

Kouluilla järjestettävät vapaaehtoistoiminnan kurssit ovat hyvä keino madaltaa nuorten osallistumiskynnystä vapaaehtoistoimintaan. Kansalaisareenan, Kirkkohallituksen ja Opintokeskus Siviksen toukokuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan 15-24-vuotiaat nuoret ovat aktiivisia vapaaehtoisia, mutta heitä on mukana vapaaehtoistoiminnassa vähemmän kuin vanhemmista ikäryhmistä. Samaan aikaan nuoret ovat eri ikäryhmistä halukkaimpia osallistumaan vapaaehtoistoimintaan, jos heitä pyydettäisiin mukaan. Lisäksi liki 80 % nuorista on kiinnostuneita vapaaehtoistyöstä osana opintojaan.

– Vapaaehtoistoiminta sopii hyvin osaksi koulujen opetusta, sillä vapaaehtoistoiminta kehittää työelämätaitoja ja tarjoaa mahdollisuuden kokeilla eri aloja. Vapaaehtoistoiminnan kautta nuoret voivat vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin, mikä puolestaan vahvistaa aktiivista kansalaisuutta, kertoo kurssin opettaja Helena Kaksonen.

– On ollut hienoa nähdä, miten nuoret ovat innostuneet hyvän tekemisestä, ja miten paljon vapaaehtoistyöhön osallistuminen on heille antanut, sanoo Jeesaan-hankkeen projektinvetäjä Heli Lumiaro.

Lisätietoja:
Jeesaan-hankkeen projektisuunnittelija Aino Kostiainen, puh. 040-4848849
Jeesaan-hankkeen projektinvetäjä Heli Lumiaro, puh. 050-3465438

Kansalaisareenan, Kirkkohallituksen ja Opintokeskus Siviksen Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen tulokset löytyvät täältä.

Kansalaisareena on ainoa kaikkien vapaaehtoistoimijoiden edunvalvoja Suomessa. Jeesaan – Nuori vapaaehtoistoiminnassa -hankkeen (2017 – 2019) tavoitteena on innostaa nuoria mukaan vapaaehtoistoimintaan, erityisesti Vantaalla.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan