Hyppää sisältöön

Vuoden vapaaehtoinen 2020 -ehdokkaat

Vuoden vapaaehtoinen 2020 -ehdokkaat löytyvät valikosta aakkosjärjestyksessä paikkakunnan mukaan. Linkki äänestyslomakkeeseen löytyy sivun lopusta.

Espoo
Paola Elefante

Paola on toiminut Adoptioperheet ry:n vapaaehtoisena noin kaksi vuotta ja tässä ajassa ehtinyt saada paljon aikaan. Hän on ollut mukana kehittämässä adoptioperheiden, -vanhempien ja -odottajien vertaistoimintaa, kirjoittanut Adoptioperheet-lehteen sekä tuonut esiin uusia ideoita ja ajatuksia vertaistoimintaa koskien.  Paola on perustanut ja toiminut ryhmänvetäjänä Adoption Support Groupissa, joka on vertaisryhmä ja yhteisö adoptioperheille, -vanhemmille ja -odottajille, jotka eivät puhu äidinkielenään suomea tai ruotsia. Hän on tuonut esiin näiden kohderyhmien tarvetta vertaistuelle ja organisoinut toimintaa yhdistyksen vapaaehtoisena.  Paola on ollut myös suurena apuna koronakevään poikkeustilanteessa, kun yhdistyksen vertaistoimintaa jouduttiin muokkaamaan lyhyessä ajassa täysin uusiksi. Hän koordinoi ja toteutti yhdistyksen tukemana upean englanninkielisen kuuden webinaarin sarjan, jossa eri puolilta Eurooppaa mukana olleet asiantuntijat johdattelivat erilaisiin adoptioteemoihin.  Paola on innostava, idearikas ja aloitteellinen vapaaehtoinen, joka positiivisuudellaan luo hyvää mieltä joka puolelle. Juuri siksi hän ansaitsisi olla Vuoden vapaaehtoinen!
Hattula
Elina Kataja

Elina osallistuu todella suurella panoksella Kissankulma ry:n (facebook.com/kissankulma) toimintaan. Kissankulma ry on löytöeläintalo ja eläinsuojeluyhdistys, jonka kautta kodittomat kissat saavat mahdollisuuden uuteen elämään. Elina vastaa Kissankulman ulos lähtevästä kissaliikenteestä sekä sijaiskotien rekrytoinnista ja toiminnasta. Elina hoitaa myös kotonaan isoa määrää sijaiskotilaisia (Facebook.com/katajankulmalaiset) ja tekee ison osan Kissankulman somekampanjoinnista. Elinan ansiosta sadat kissat saavat mahdollisuuden omaan kotiin ja uuteen, kissan arvoiseen elämään.
Helsinki
Anne Parviainen

Anne ”Amanda” on pitkän linjan partiolainen ja lippukuntamme eli partion paikallisyhdistys Viikin Vesikkojen kantava voima. Amanda on toiminut 7–9-vuotiaiden ryhmän ryhmänjohtajana ja tarjonnut noin 10 lapselle harrastuksen joka viikko yli viiden vuoden ajan. Amanda koordinoin myös koko Viikin Vesikkojen 7–9-vuotiaiden toimintaa vuodet 2010–2014. Vuodesta 2014 Amanda on hoitanut lippukunnan jäsenrekisteriä aina näihin päiviin saakka. Amanda on myös vastannut lippukunnan henkilöresurssien koordinoimisesta vuodesta 2017. Lisäksi Amanda on toiminut partiopiiri Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa ansiomerkkien käsittelystä vastaavan toimikunnan jäsenenä kolme vuotta ja toimii tällä hetkellä toimikunnan puheenjohtajana. Amanda on myös johtanut lukuisia partioretkiä ja -leirejä. Amanda johti mm. partiojohtajan jatkokurssin kehittämistehtävänään koko Koillis-Helsingin 7–12-vuotiaiden partiolaisten leirin. Leiri oli iso, noin 150 osallistujan suuruinen. Amandan vahvuus partiossa on kuitenkin erityisesti keittiössä. Amanda on ollut tekemässä ruokaa lukuisille eri retkille ja leireille, ja hänen tekemänsä ruoka on ollut maukasta ja monipuolista sekä sitä on ollut riittävästi kulloisenkin retken ja leirin tarpeeseen. Amandan panos Viikin Vesikkojen toiminnalle on ollut poikkeuksellisen merkittävä, ja Amandan puoleen voi aina kääntyä erilaisissa ongelmatilanteissa. Amanda on helposti lähestyttävä, ja hän opastaa mielellään apua tarvitsevia. 

Heidi Jaari

Heidi pyörittää Apuna ry hyväntekeväisyysjärjestöä pääkaupunkiseudulla. Heidi on ollut monelle perheelle pelastava enkeli mm. ruoka- ja vaateavun kanssa. Nyt korona-aikana Heidi on järjestänyt ruokajakoa, jossa ruokaa on toimitettu sadoille perheille joka toinen viikko. Heidi laittaa aina muut etusijalle ja tekee niin paljon hyvää, vaikka hänetkin on lomautettu työstään lentoemäntänä. Heidi todellakin ansaitsee Vuoden vapaaehtoinen 2020 palkinnon! 

Heidi Saarinen

Heidi on osoittanut poikkeuksellista omistautumista ja sitoutumista Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskus SASKin työhön sekä maailman heikoimmassa asemassa olevien työntekijöiden aseman parantamiseen. Hän on osallistunut SASKin tapahtumiin vapaaehtoisena asiantuntijana ja tarjonnut osaamistaan hyödynnettäväksi monissa eri tilanteissa. Heidi on monella tapaa ollut nimenomaan levittämässä tietoisuutta SASKin työstä ja teemoista, joiden parissa SASK tekee töitä. Omalla esimerkillään ja aktiivisuudellaan innostus on tarttunut myös muihin vapaaehtoisiin!

Heidi Vekkeli

Heidi sairastui rintasyöpään 14 vuotta sitten. Hän oli pitkään ihmetellyt turvotusta rintakehällä, mutta ei osannut arvata sen olevan merkki rintasyövästä. Kun hän viimein meni lääkäriin, syöpä oli jo levinnyt muualle kehoon. Heidi sairastaa siis rintasyöpää edelleen. Onneksi syöpä on pysynyt aisoissa kaikki nämä vuodet. Heidi päätti jo silloin, että hän tekee töitä sen eteen, että rintasyövän ulkoiset oireet tulevat tutuksi ja mahdollisimman moni menee lääkäriin ajoissa. Heidi on aktiivinen vapaaehtoistyöntekijä Tunne rintasi ry:ssä, joka toimii rintasyövän varhaisen toteamisen edistämiseksi tiedottaen rintasyövän oireista ja opastaen rintojen omatarkkailuun. Heidi käy pitämässä opastustilaisuuksia, sekä on mukana messuilla ja tilaisuuksissa esittelijänä. Hän kouluttaa muita vapaaehtoisia, toimii viestinnässä ja mm. virkkaa meille ”neuletissejä” rintasyövän toteamisen harjoitteluun. Heidi on hallituksen varapuheenjohtaja ja työvaliokunnan puheenjohtaja. Heidi on erittäin tärkeä ja lämmin tuki rintasyöpään sairastuneille. Heidi toimii aktiivisena vapaaehtoisena myös Rintasyöpäyhdistys Europa Donnassa. Heidi on tehnyt pyyteetöntä työtä levinnyttä rintasyöpää sairastuneiden vertaistukihenkilönä, myös silloin kun sairastunut tietää, että ei parane. Hän vetää turvotusta laskevaa lymfajumppaa, kiertää eri puolella Suomea pitämässä vertaistapaamisia ja viikonloppuja, sekä edustaa rintasyöpäpotilaista mm. HUS:issa ja muissa yhteyksissä. Hän on aina valmis monenlaisiin tehtäviin! 

Heikki Vahantaniemi

Heikki on toiminut MIELI Suomen Mielenterveys ry:n SOS-kriisikeskuksen vapaaehtoisena vuodesta 2013. Hän on päivystänyt muun muassa Kriisipuhelimessa, joka tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen. Kriisipuhelinpäivystyksen lisäksi Heikki on tavannut tukea tarvitsevia asiakkaita kasvotusten ja netissä. On työväline sitten mikä tahansa, Heikki onnistuu luomaan hyvän kontaktin apua tarvitsevaan rauhallisella, maanläheisellä tyylillään. Hän on omalla toiminnallaan auttanut vaikeissa tilanteissa olevia ihmisiä luomalla toivoa ja avaamalla uusia näkökulmia.  Heikin tapa toimia vapaaehtoisena on ihailtavaa. Hän kokeilee ilahduttavan rohkeasti eri vapaaehtoistoiminnan muotoja, rakentaen samalla itsensä näköistä vapaaehtoisuutta. Hän tuo oman osaavan panoksensa niin asiakastilanteisiin kuin myös koko työyhteisöön uusien kehitysehdotusten ja aktiivisuutensa myötä. Heikki ottaa lämpimästi vastaan myös uudet vapaaehtoiset ja on tunnettu turvallista ilmapiiriä luovana konkarina. Koronakevään aikana Heikki teki upean loikan etäpäivystysten maailmaan: hän on urakoinut Kriisipuhelimessa lukemattomia päivystysvuoroja tukien ihmisiä poikkeustilanteessa. Heikin ketteryys uusissa, haastavissakin tilanteissa, hänen innostava ja kehitysmyönteinen työotteensa sekä lämmin tapansa toimia vapaaehtoisena ja kohdata kriisissä olevia ihmisiä ovat kaikki ominaisuuksia, joita soisi Vuoden vapaaehtoisen omaavan.  

Janne Leskinen

Covid-19 pandemian kiihtyessä SPR:n pitkän linjan vapaaehtoinen Janne Leskinen ideoi nopealla aikataululla 16.3.2020 avatun SPR:n Helsingin osastojen yhteisen tilannekeskuksen (TIKE). Poikkeusolojen aikana TIKE koordinoi mm. lääkejakelua riskiryhmäläisille, varasairaalan pystytystä Meilahteen, sekä terveysinfon jakamista satamissa. Lisäksi se mallinsi nenä-suusuojaimien jakelun ja tuki muita avustustehtäviä. Janne rohkaisi omalla esimerkillään eri alojen ammattilaisia antamaan pyyteettömästi aikaansa ja asiantuntemustaan, mikä hyödytti huomattavaa osaa helsinkiläisistä. Hänen aloitteellisuutensa ansiosta vapaaehtoiset mm. koodasivat täysin uuden tietoturvallisen järjestelmän lääkejakelua varten, sekä kouluttivat uusia tekijöitä tilanteen vaatimiin tehtäviin. Tilannekeskuksessa ja lääkejakelussa tehtiin arviolta yli 2900 tuntia vapaaehtoistyötä, joka ylitti SPR:n osastorajat. 30 % osallistuneista oli ensimmäistä kertaa mukana tällaisessa vapaaehtoistyössä. Ilman Jannen aloitekykyä ja omistautumista hanke ei olisi toteutunut tässä mittakaavassa. Hänen osallistava johtamistyylinsä kantoi toimintaa tilanteessa, jossa ei ollut valmista toimintamallia. Epidemian edetessä Janne on innovoinut jatkuvasti uutta, samalla muita tukien. Janne on toiminut SPR:n Töölön osastossa vuodesta 2011, aluksi kotouttavan toiminnan ja vastaanottokeskusten parissa, sittemmin hallituksessa ja valmiustoiminnassa. Janne vetää myös SPR:n Helsingin ensihuoltoyksikköä ja toimii useissa muissa järjestöissä.  

Katri Tarkiainen

Katri tuli mukaan MLL Pihlajamäen yhdistyksen hallitukseen vuonna 2016, kun hänen tyttärensä oli vielä taaperoikäinen. Katri innostui hallitustyöskentelystä ja alkoi osallistua aktiivisesti yhdistyksen vapaaehtoistyöhön, kuten perhekahviloiden, tapahtumien ja kirpputorien järjestämiseen. Hän alkoi luotsata paikallisyhdistystä vuonna 2018 aiemman puheenjohtajan väistyessä ja on muutamassa vuodessa kehittänyt toimintaa kaikille alueen lapsiperheille näkyväksi. Katrissa ahkeruus ja tehokkuus yhdistyvät sydämellisyyteen ja sosiaaliseen vastuuntuntoon. Nämä ovat kaikki oivallisia piirteitä vapaaehtoistyöntekijälle. Katri on kuluttanut lukemattomia tunteja kunnianhimoisesti toteutettujen tapahtumien järjestämiseen. Samalla hän on myös kehittänyt paikallisyhdistyksen sisäistä toimintaa hankkimalla tietotaitoa mm. MLL:n järjestämiltä yhdistystoiminnan kursseilta. Esimerkillään ja kannustuksellaan hän on saanut myös monet uudet ja vanhat vapaaehtoiset sitoutumaan ja aktivoitumaan toimintaan. Katrin ammatti käsityöläisenä on tukenut vapaaehtoistyötä, ja hän on taitojensa avulla antanut yhdistyksen jäsenille mukavaa toimintaa käsityöharrastusten parissa. Katrin esimerkillä MLL Pihlajamäki on saanut myös vaikutusalueensa yrittäjät ja yhdistykset tekemään yhteistyötä keskenään. Tänä vuonna MLL Pihlajamäki on hionut suunnitelmia taas aivan uudelle tasolle, ja luvassa on varmasti hienoja tapahtumia, kun toimintaa voi jälleen järjestää täysipainoisesti. 

Leila Pohjolainen

Leila aloitti Aseman Lapset ry:n Helsingin Walkers-toiminnassa vapaaehtoisena eli waparina vuoden 2019 lopulla. Lyhyessä ajassa Leila on tehnyt suuren vaikutuksen niin työntekijöihin, muihin vapaaehtoisiin kuin nuoriinkin. Leilasta erityisen tekee hänen poikkeuksellisen avoin ja positiivinen asenteensa, joka välittyy kaikille ympärillä oleville. Leila on osallistunut vapaaehtoistoimintaan aktiivisesti ja monipuolisesti Helsingin Walkers-kahvilassa ja Walkers-bussissa. Koronan yllättäessä hän oli valmis heittäytymään uuteen haasteeseen ja ottamaan haltuun myös verkkotyön Walkersin Discord-kanavalla. Erityisesti poikkeusajan aikana oli hämmästyttävää, kuinka positiivisesti Leila loi toimintaa, ylläpiti toivoa sekä kohtasi nuoria innokkaalla asenteella. Nuorten parissa Leila on aina läsnä, kuunteleva, helposti lähestyttävä ja lämminhenkinen. Leila ei myöskään hätkähdä pienestä vaan suhtautuu kaikkeen avoimesti ja ymmärtäväisesti. Leilalla on hyvä huumorintaju, reagointikyky ja tilannetaju nuorten kanssa. Samalla hän ottaa huomioon muut vapaaehtoistyöntekijät ja huolehtii heidän hyvinvoinnistaan. Leila on halukas ideoimaan ja kehittämään sekä koko Walkers-toimintaa että vapaaehtoisten roolia siinä. Leila luo omalla elämänkokemuksellaan ja rauhallisuudellaan turvallisuuden tunnetta ympärillä oleviin nuoriin. Leila ansaitsee olla Vuoden vapaaehtoinen 2020, koska hänellä on äärimmäisen inspiroiva asenne niin nuoria kuin elämää kohtaan.

Markku Pikkarainen

Markku on toiminut vapaapalokunnassa 26 vuotta. Markun toiminnasta tekee erityisen se, että hän panostaa jokaiseen tilanteeseen täysillä.

Pertti Villo

Vuosaaren VPK:n perustajajäsenistä ja toimii tällä hetkellä puheenjohtajana. Hän on myös Helsingin kaupungin asuntojen (HEKA) turvallisuuskoordinaattori. Pertti on kiertänyt puhumassa asuinturvallisuudesta mm. kuntien asunnoissa Rovaniemellä saakka. Hän on luonut HEKAlle kirjallisen järjestelmän, jonka avulla HEKA pystyy suoriutumaan paremmin itsearvioinnista, kun laitokselta tulee kyselyjä. Pertti on saanut useampia kunniakirjoja mm. Suomen Pelastusalan keskusjärjestöltä, Pelastuslaitokselta ja Sisäministeriöstä. Hän on myös saanut Pelastusliitolta 1. luokan ansiomitalin. Ja mikä parasta, Pertti tekee kaiken vapaaehtoisena siitä ehdottomasti nauttien.

Riitta Holmlund

Riitta on ollut Oulunkylän seurakunnassa toimivan monikulttuurisen yhteisöravintola Salaamin vastuunkantaja vuodesta 2016 saakka. Hän on hoitanut ravintolatoiminnan suunnittelua, kirjanpitoa, viestintää sekä toiminut kokousten koollekutsujana ja puheenjohtajana. Riitta on antanut osaamisensa vuosien ajan Salaamin käyttöön ja ollut keskeisesti luomassa Salaamiin juuri sitä tunnelmaa, mikä tekee yhteisöravintolasta merkityksellisen ja toimivan. Riitta on vuosien saatossa kohdannut lämmöllä ja rakentavasti niin Salaamissa mukana olleet vapaaehtoiset, ruokailijat kuin seurakunnan työntekijätkin. Hän ei ole säikähtänyt vapaaehtoistoiminnan haasteita, vaan pyrkinyt rakentavasti näkemään hyvän ja nostamaan Salaamin merkitystä helsinkiläisille. Mikä upeinta, Riitalla on vahva näky ja kyky kantaa vastuuta sekä paikallisesti että globaalisti. Hänelle on aina ollut tärkeää, että Salaamin tuotto kanavoidaan heikoimmassa asemassa olevien auttamiseksi Suomea köyhempiin maihin ja että Salaam on turvallinen tila kaikille ihmisille. Salaam onkin saavuttanut paikkansa monikulttuurisena yhdessä tekemisen ja yhdessä ruokailemisen paikkana, jonne on kenen tahansa mukava tulla syömään.
Hyvinkää
Anne-Liisa Siltala

Anna-Liisa on Kriisikeskus Hymisen pitkäaikainen vapaaehtoinen. Anna-Liisa on aina valmis auttamaan, ja nyt koronan keskellä hän on tehnyt valtavasti työtä Kriisipuhelimessa ylimääräisillä päivystyksillä. Anna-Liisalla on myös yksilötukisuhteita, joita hän pitää yllä lämmöllä ja täydellisellä antaumuksella! Anna-Liisa on aina iloinen ja pirteä sekä kohtaa ihmiset lämmöllä ja suurella sydämellä. 

Nina Kortene

Nina on erittäin tunnollinen vapaaehtoinen ja sitoutunut vapaaehtoistyöhön Kriisikeskus Hymisessä. Hän vetää mielenterveyskuntoutujien keskusteluryhmää ja tekee aktiivisesti työtä yksilötukisuhteiden parissa. Nina on luonteeltaan ihanan iloinen ja rauhallinen. Ninan vahvuuksiin kuuluu myös läsnäolo ja keskustelutaito. 
 
Iisalmi
Osmo Tolonen

Terveydenhoitoalalla toimiva Osmo on nuoresta iästään (26 vuotta) huolimatta ehtinyt Punaisen Ristin ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vapaaehtoisena jo moneen mukaan eikä kaihda uusiakaan haasteita. Iisalmessa nykyään asuva SPR:n ja Vapepan monitoimimies tunnetaan toimeen tarttuvana ja yhteistoimintaa kehittävänä vapaaehtoisena. SPR:n toiminnassa Osmo on ollut mukana yli 10 vuotta ehtien toimia muun muassa SPR Keiteleen osaston ensiapuryhmän johtajana, henkisen tuen ja kotimaan avun vapaaehtoisena sekä SPR Savo-Karjalan piirin hallituksessa ja nuorisotoiminnan kehittämistyöryhmässä. Viime vuosina hän on ollut myös kehittämässä Ylä-Savon henkisen tuen alueellisen valmiusryhmän toimintaa sekä osallistunut usealle henkisen tuen hälytystehtäville auttaen onnettomuuksiin joutuneita kanssaihmisiä.
Joutseno
Anna-Kaisa Martikka

Anna-Kaisa on iloinen ja positiivinen ”martikkalainen” sekä tunnettu vapaaehtoistyöntekijä pitkin poikin maakuntia. Hän matkustaa julkisilla Joutsenosta Helsinkiin ja Tampereelle tekemään vapaaehtoistyötä, josta nauttii. Anna-Kaisa on pyörinyt reilut kymmenen vuotta jääkiekon, rullakiekon, koripallon ja monien muiden urheilulajien parissa tekemässä kaikenlaista vapaaehtoistyötä. Hän ei ole nirso minkään vapaaehtoishomman suhteen. Anna-Kaisan sydäntä lähellä on Imatran ketterän jääkiekkoseura. 
Jyväskylä
Jouko Aho

Jouko on toiminut aktiivisena vapaaehtoisena Punaisen Ristin Jyväskylän osastossa jo yli kymmenen vuotta. Hän on osallistunut lukuisiin ensiapupäivystyksiin, kadonneen henkilön etsintöihin sekä auttanut tulipalossa kotinsa menettäneitä. Kun Palokan seniorikortteli tuhoutui tulipalossa heinäkuussa, oli Jouko vapaaehtoisista ensimmäisenä paikalla ja auttoi evakuoinneissa läpi yön. Vapaaehtoistoiminta jatkui Joukon johdolla seuraavana päivänä, ja koko seuraavan viikon hänen puhelimensa soi useita kertoja päivässä tapahtuman tiimoilta. Edelleen pari kuukautta myöhemmin Jouko auttaa näitä senioreita mm. kuljettamalla heille lahjoitettuja huonekaluja. Joukon vapaaehtoistoiminnasta tekee erityistä pyyteettömyys ja kokoaikainen valmius muiden auttamiseen. Kun Jouko käy kävelyllä, hän valitsee reitin usein siten, että voi samalla valaista puistoa taskulampun avulla ja palauttaa ihmisten tiputtamat lompakot sekä herättää väsyneet juhlijat huolehtien heidän voinnistaan. Jouko pysähtyy myös aina auttamaan liikenteessä pulaan joutunutta. Kuvaavaa on myös se, että vaikka Palokan seniorikorttelin tulipalon jälkeen Jouko hoiti senioreiden asioita päivittäin, osallistui hän tapahtumien välissä yöllä kadonneen henkilön etsintään. Vapaaehtoistoiminta ei ole Joukolle selkeästi pelkkä harrastus, vaan myös elämäntapa. Hän välittää aidosti myös muista vapaaehtoisista. Jouko muistaa kehua ja kannustaa toisia. Häneen voi luottaa ja tukeutua. Jouko tekee vapaaehtoistyötä suurella sydämellä.

Juha Vimpari

Juha on hengästyttävän aktiivinen, energinen ja aina valmis vapaaehtoinen. Hän on reilu ja mukava kaveri. Juha on tuonut somessa vapaaehtoistyötä todella aktiivisesti tunnetuksi. 

Liisa Ansio

Lämpö, viisaus, ainutlaatuinen läsnä olemisen taito. Näillä sanoilla vapaaehtoiskollegat kuvailevat Liisaa, joka on toiminut viisitoista vuotta Imetyksen tuki ry:n vapaaehtoisena imetystukiäitinä. Liisa on vapaaehtoisuransa aikana tukenut satoja perheitä imetyksessä ja vanhemmuudessa eri tukimuodoissa. Tällä hetkellä hän auttaa perheitä imetystukipuhelimessa ja ohjaa tukiryhmää Jyväskylässä. Liisalla on laajasti tietoa ja ymmärrystä vauvaperheiden haasteista. Hän tukee perheitä aina lämmöllä ja myötätuntoisesti kohdaten. Liisan kanssa jutellessa ihminen alkaa usein löytää vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin itsestään. Se on tärkeä osa lämmintä ja voimauttavaa imetystukea. Liisa on vuosien varrella perehdyttänyt monia uusia vapaaehtoisia yhdistyksen toimintaan vapaaehtoisena kouluttajatukiäitinä. Hän on pyrkinyt tuomaan yhdessä tekemisen ja oman osaamisen siirtämisen toimintakulttuuria myös uusille ryhmänohjaajille. Liisa on tärkeä tuki muille imetystukiäideille niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti vapaaehtoisten omassa keskusteluryhmässä. Liisa saa kohtaamansa ihmiset tuntemaan, että he ovat tulleet aidosti kuulluiksi ja nähdyiksi. Liisa on vapaaehtoinen, jolla todella on suuri sydän ja joka antaa itsestään ja ajastaan ollakseen pienten ja perheiden tukena. Imetyksen tuen vapaaehtoistoiminnan lisäksi Liisa on mukana Jyväskylän Vauvahautomon vapaaehtoistoiminnassa, Keski-Suomen Autismiyhdistyksen toiminnassa sekä omien lastensa koulujen vanhempainyhdistyksissä.  
Jämsä
Erika Laihinen

YAD ry on toiminut vuodesta 1988 lähtien valtakunnallisena nuorten ehkäisevän huumetyön yhdistyksenä. Tavoite on vaikuttaa nuorten huumeasenteisiin ja vähentää huumeista aiheutuvia haittoja sekä huumeita käyttäviin ihmisiin kohdistuvaa leimaamista. Olemme vuosittain ilmoittaneet aktiivisen vapaaehtoisemme Vuoden vapaaehtoinen – kisaan. Erika Laihinen 22 v. on toiminut vapaaehtoisena YADin toiminnassa vuodesta 2016 lähtien. YADin vapaaehtoisjärjestössä voi tehdä vapaaehtoistehtäviä useissa eri tiimeissä. Tiimit koostuvat infopiste- ja festarityöstä, verkkovapaaehtoistyöstä, paikkaritoiminnasta sekä kokemusasiantuntijuudesta. Erika on vaikuttanut näissä kaikissa todella aktiivisesti erityisesti viimeisen kahden vuoden aikana. Erika omaa hyvän asenteen sekä on innostunut vaikuttamaan YADin toiminnassa niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti sekä kansainvälisestikin. Perustamalla oman paikkarin Jämsään tammikuussa 2020, Erika on pystynyt lisäämään paikallisten nuorten mahdollisuuksia päästä vaikuttamaan sekä osallistumaan päihteettömään toimintaan. Tällä hetkellä Jämsän ja Jyväskylän paikkarit edustavat Suomea Erasmus+ nuorisovaihdossa vuoden 2020 aikana. Projekti kantaa nimeä Mental Health Youth X Change ja yhteistyökumppanina toimii Kypros. Nimensä mukaisesti vaihdossa keskitytään nuorten mielenterveyteen ja hyvinvointiin. Erika tuo hyväntuulisuutta ja huumoria toimintaan. Erika osaa tsempata ja kannustaa kanssaihmisiä lempeästi pilke silmäkulmassa.
Kajaani
Juha ”Jussi” Tervo

Jussi on pitkän linjan vapaaehtoinen Punaisessa Ristissä. Hän on toiminut vuosia Kajaanin paikallisosastossa mm. ensiapuryhmässä sekä osallistunut lukuisten isojen alueellisten ensiapu- ja valmiusharjoitusten organisointiin. Jussin voi löytää Punaisen Ristin ensiapupäivystysten lisäksi Vapaaehtoisen pelastuspalvelun riveistä mm. etsinnän tai henkisen tuen tehtävistä. Lisäksi hän on kouluttautunut ensiapuryhmien kouluttajaksi ja toiminut uusien omaishoitajien sekä ensiaputoimijoiden kouluttajana myös muissa paikallisosastoissa. Koronakevään aikana Jussi toimi asiointiavun vapaaehtoisena huolehtien toiminnan organisoinnista ja vapaaehtoisten mukaan pääsystä. Jussi on aina valmis tarttumaan toimeen kuin toimeen, jossa hänen osaamistaan tarvitaan. Jussi on helposti lähestyttävä ja osaava käytännön toimija ja yhteishengen luoja. Hän on jakanut omaa tietotaitoansa ja kokemustaan laaja-alaisesti vapaaehtoistoimintaan. Jussi on aina valmiudessa ja mukana auttamassa suurella sydämellä. Hänen tapansa toimia pilke silmäkulmassa ja hyvällä huumorilla tempaisee mukaansa meidät jokaisen!  

Kaija Patronen

Kaija on pitkän linjan vapaaehtoinen, jonka polku vei jo 17-vuotiaana Kajaanin Seudun Invalidit ry:n toimintaan. Hänen suurin motiivinsa on ollut ennakkoluulojen vähentäminen ja erilaisuuden hyväksyminen. Siksi kansanterveys-, potilas- ja vammaisjärjestössä toimiminen on ollut luonteva osa Kaijan vapaaehtoisuutta. Vuonna 2003 Kaijaa suositeltiin seurakunnan toimintaan mukaan. Silloinen kirkkoherra tarttui vinkkiin ja otti Kaijaan yhteyttä seurakunnan yhteisvastuukeräyspäällikön tehtävästä. Erityisesti kirkon diakoniatyö on ollut Kaijan sydäntä lähellä. Tämän lisäksi hän on avustanut ehtoollisilla, rekrytoinut vapaaehtoisia ja osallistunut Yhteisvastuukeräykseen. Kaija on hoitanut yhteisvastuupäällikön tehtävää innolla ja ilolla jo peräti 17 vuotta. Yhteisvastuu kuvaakin Kaijan otetta ja persoonaa perustavanlaatuisella tavalla. Kaija on päättäväinen ja yhteistyökykyinen pyrkimyksissään viedä yhdenvertaisuutta eteenpäin. Hän on aktiivinen vaikuttaja. Kaija toimii vapaaehtoistehtävissä myös muualla kuin seurakunnassa, kuten riita- ja rikosasioiden sovittelussa ja vertaistoiminnassa Suomen Invalidiliitossa pohjoisessa. Kaijan huumori ja ilo kannattelevat ja innoittavat niin vapaaehtoisia kuin työntekijöitä. Hänen laajat kontaktinsa, aktiivisuutensa ja elämänkokemuksensa ovat olleet oivallinen apu verkostoitumisessa. 

Marja Hirvonen
 
Marja on Kainuun Aivoyhdistyksen pitkäaikainen, vankan kokemuksen omaava vapaaehtoistoimija ja yhdistyksen yhteydenpitäjä. Hänen sydämenasiansa on yhdistyksen kokonaisvaltainen hyvinvointi sekä afaattisten henkilöiden ja heidän omaistensa asema. Marjan yhdistyspolku käynnistyi vuonna 2007, kun häntä toivottiin yhdistyksen sihteeriksi. Marja on ollut toiminnan ytimessä jo komeat 13 vuotta. Marjan monipuolinen osaaminen näkyy monessa yhdistyksen tehtävässä. Hän on toiminut mm. yhdistyksen sihteerinä, jäsenrekisterivastaavana, tiedottajana, hallituksen jäsenenä, varapuheenjohtajana, aluekerhon vetäjänä ja digiryhmän käynnistäjänä. Yhdistyksen tehtävien rinnalla Marja toimii omaisten vertaistukihenkilönä. Marjan vapaaehtoistyössä korostuu vahvasti vammaisjärjestössä toimiminen, joka kuuluu oleellisesti aivoyhdistystoimintaan. Marja on tulevaisuusorientoitunut: hän kehittää jatkuvasti toimintaa koko Kainuun alueella ja uskaltaa kokeilla uutta. Marjalle toiminnan tärkeimmät arvot ovat toiminnan soveltaminen, esteettömyys ja mahdollisuus tasavertaiseen osallistumiseen. Marja on tiimitoimija, taitava verkostoituja, sosiaalisesti lahjakas, vastuuntuntoinen, innostuva ja innostava. Marja saa virtaa vapaaehtoistoimintaan mm. mökillä puuhastelulla, ulkoilulla, luonnosta ja matkustelusta. Myös oman puolison korvaamaton tuki tukee aktiivista yhdistystoimijaa. Marja on valittu Aivoliitto ry:n Vuoden vapaaehtoiseksi 2020 ja ansaitsi myös Kansalaisareenan Vuoden vapaaehtoisen 2020 tittelin! 
Kannus
Eero Hanni

Kannuslainen Eero on tehnyt vuosia arvokasta työtä kulttuurin ja perinteen tallentamisen saralla. Historiasta paljon tietävänä hän on pystynyt tallentamaan perimätietoa sekä sanoin että kuvin. Kiinnostus vanhan säilyttämiseen on näkynyt myös siinä, että Eero on ollut ideoimassa ja toteuttamassa monia perinnetapahtumia.   Kannus-seura ry:n puheenjohtajan roolissa hän on ollut merkittävänä tekijänä ylläpitämässä kotiseututyön eri muotoja. Eeron luotsaaman Kannus-seuran vahva panos Kannuksen museo- ja perinnetyössä ansaitsee suuren kiitoksen. Seura on ollut isossa roolissa Mäkiraonmäen alueen kehittämisessä, jossa työ jatkuu vielä tänäkin päivänä. Viimeisimpänä merkittävänä hankkeena on ollut Kirjurintuvan kunnostus Mäkiraonmäellä ja sen toiminnan elävöittäminen. Esimerkiksi Kirjurintuvan Turinatupa järjestettiin etäyhteyksien avulla kevään 2020 poikkeustilanteessa. Se kertoo ennakkoluulottomasta suhtautumisesta uusiin asioihin, mikä on Eeron kohdalla erityinen piirre. Hän osaa yhdistää entisajan ja tämän päivän mielenkiintoisella tavalla. Eero on kirjoittanut sukukirjoja ja ollut aktiivijäsenenä monissa laulukokoonpanoissa. Hän on ollut esiintymässä lukuisissa tapahtumissa ja tilaisuuksia, myös ulkomailla. Eero on persoonana muut mukaan saava vastuunkantaja, jonka tietotaitoon voi luottaa. Hän tuo omalla osaamisellaan hyvää henkeä ja ammattimaista otetta myös kaupungin kulttuurielämän rikastuttamiseen. Eeron kaltainen yhdistysihminen on korvaamaton hänen perimätietojensa sekä innostuksensa takia.  
 
Kirkkonummi
Risto Jussila

Risto toimii Suomen Latu ry:ssä paikallistasolla, alueellisesti ja valtakunnallisesti. Hänellä on ihailtavan laaja näkemys erilaisesta ulkoilusta. Risto suhteuttaa ulkoilijoiden toiveet ja tarpeet realistisesti toimintaympäristöön. Ristolle on sydämen asia auttaa muita ja edistää etenkin perheiden ja lasten ulkoilua. Risto tekee latutyötä yli yhdistysrajojen, ja hän omalla esimerkillään sekä inspiroi muita että luo positiivista ilmapiiriä ja latuhenkeä. Esimerkiksi Oittaan Angry Birds Go Snow -perhepäivään Risto suunnitteli ja rakensi koko suurikokoisen ja näyttävän ammuntapaikan omalla ajallaan omista tarvikkeistaan. Tapahtuma keräsi noin 2 000 osallistujaa, ja Risto vastasi ammuntapaikasta koko tapahtuman ajan. Toimintapiste oli yksi tapahtuman suosituimmista ja ruuhkaa riitti, mutta positiivisella asenteella Risto tarjosi perheille hauskoja hetkiä ritsa-ammunnan parissa. Risto oli mukana järjestämässä kirkkonummelaisen koulun liikuntapäivään Ulkona kuin lumiukko -työpajaa reippaalla ja iloisella otteella. Oittaan Metsähotellissa Risto toimi avainvapaaehtoisena. Risto rakensi tapahtuma-aluetta viikon ajan, hankki tarvikkeita ja ideoi parhaita toteutusmalleja esim. tiskaamiseen. Risto on erittäin luotettava ja teki tapahtumassa enemmän kuin voitiin odottaa pitäen aina hymyn huulilla. Mihin tahansa asiaan Ristolta kysyy neuvoa tai apua, aina tulee ratkaisu. Latutoiminnan lisäksi Risto toimii aktiivisesti Kirkkonummen eläkeläisissä puheenjohtajana. 
Kiviniemi
Timo Kuusijärvi

Timo Kuusijärvi tuli Parasta Lapsille ry:n vapaaehtoiseksi vuonna 2000. Nyt hän on ehtinyt ohjata jo noin 60 lasten ja nuorten leirillä. Lämmin, välittävä ja hassutteleva Timo jää lasten mieliin. Hän saa vieläkin syntymäpäiväkortteja 20 vuoden takaisilta leiriläisiltä ja ohjattavana on ollut niin äitejä kuin tyttäriä – jopa 3 sukupolvea on ollut Timon leireillä. Konkari ei kaihda uusiakaan kokemuksia. Vuosien kesäleirien jälkeen hän lähti kriisiytymisuhassa olevien perheiden lasten viikonloppuleireille ja tänä vuonna koronan keskellä rohkeasti kanssamme kokeilemaan verkkoleiritoimintaa lapsille. Timo näkee lapsissa hyvän. Hän antaa heille onnistumisen kokemuksia ja itseluottamusta. Jotkut aluksi arat lapset tulevat usein loppuleiristä Timon kainaloon kehräämään. Vaikka omassakin elämässä vipinää on 8 lapsen isällä riittänyt, on hän silti aina jaksanut huolehtia myös muiden lasten hyvinvoinnista. Timo on myös Parasta Lapsille Haukiputaan osaston aktiivi: ”Timo on pitkäaikainen vapaaehtoinen ja ehtinyt nähdä ja tehdä paljon. Timo on aina ollut sitoutunut Parasta Lapsille -toimintaan ja laittanut toiset etusijalle. Hän yleensä tarjoutuu itse tekemään enemmän helpottaakseen toisten taakkaa.” Lasten hyvinvointi on Timolle sydämen asia. Hän on toiminut nuorten tukihenkilönä sekä rikos- ja riita-asioiden sovittelijana. Timo myös kirjoittaa paljon lehtiin lasten ja nuorten asioista, vie järjestön ilosanomaa eteenpäin ja herättelee ihmisiä aitoon kohtaamiseen ja läsnäoloon.
Kokkola
Riitta-Liisa Kankkonen

Riitta-Liisa on toiminut useamman vuoden ajan vapaaehtoisena Kokkolan kaupungilla ja Voimaa vanhuuteen -ohjelmassa sekä Eläkeliiton vapaaehtoisena Vertaisveturina, joka järjestää useita liikuntaryhmiä viikossa. Vapaaehtoisena Riitta-Liisa on aina valmis lähtemään toimintaan mukaan, oli kyse sitten tapahtumien suunnittelusta tai niiden toteutuksesta. Riitta-Liisaa kuvaillaankin ”vapaaehtoistoiminnan luottonaiseksi”, jota ei pidättele mikään! Omien sanojensa mukaan Riitta-Liisa nauttii erittäin paljon vapaaehtoistoiminnasta ja on saanut sen avulla paljon sisältöä elämäänsä ja uusia ystäviä.  
Kontiolahti
Sakari Päivinen

Sakari 18, on ehtinyt tehdä nuoresta iästään huolimatta uupumatta vapaaehtoistyötä jo usean vuoden ajan. Sakari on toiminut aktiivina Lehmon nuorisoseuran toiminnassa ja ollut järjestämässä useita erilaisia tapahtumia kylän nuorille ja vanhemmille. Sakarin merkittävin vapaaehtoistyö on tullut kuitenkin tehtyä nuorisovaltuustotoiminnassa sekä Kontiolahden että Pohjois-Karjalan maakunnallisessa nuorisovaltuustossa. Sakari on ollut merkittävä uranuurtaja Kontiolahden nuorisovaltuuston toiminnassa jo kolmen vuoden ajan, ja hän onkin saanut useat alueen nuoret innostumaan nuorisovaltuustotoiminnasta. Sakarin merkittävämpänä saavutuksena nuorisovaltuustossa voidaan pitää hänen puheenjohtajana edistämäänsä Kontiolahden Moposuora-projektia, joka on saanut kiitosta niin alueen nuorilta kuin myös lukuisilta muilta tahoilta ympäri Suomea. Maakunnallisen nuorisovaltuuston puolella Sakari on toiminut ansiokkaasti niin jäsenenä kuin varapuheenjohtajana, ja hänen työpanoksensa on ollut korvaamaton nuorisovaltuuston järjestämän nuorten oman ja kaikille avoimen festarin, MANUFEST:in, järjestämisessä. Sakari teki tapahtuman järjestämisen eteen uupumatonta työtä ja osallisti tapahtuman ideointiin osallistavan budjetoinnin kautta yli 1000 nuorta. Lisäksi Sakari vastasi tuottajana kaikista tapahtumaan liittyvistä käytännön asioista aina artistien varaamisesta aluesuunnitelman toteuttamiseen. 
Koskö
Susanne Granholm

Susanne Granholm är den person jag kom att tänka på när jag fick information om Årets frivillig från vårt förbund. Susanne har sedan år 2015 jobbat som Allmän Ledsagare (AL) inom vår förening. En AL ser till att den synskadade hittar till de platser som den skall, tex under resor, teaterbesök och andra evenemang när en synsvag/blind person skall orientera sig i samhället och inte har någon nära anhörig som kan hjälpa till. Susanne är även med och hjälper till när vi har våra träffar med kaffeservering och dylikt. Under våren 2020 blev hon också en i teamet för Kamratstöd inom föreningen. Det betyder att hon kontaktar medlemmarna via telefon. Susanne är även en stödjande medlem i vår förening vilket innebär att hon stöder föreningen med en medlemsavgift. Hon får ingen ersättning, men dock gratis resa eller teaterbiljett för sin tjänstvillighet. Hon sitter även med i den verksamhetsgrupp som föreningen har och är med och planerar verksamheten så att den skall bli så bra som möjligt för våra medlemmar. Susanne är dessutom väldigt engagerad i sin bys kulturella verksamhet. Susanne Granholm är en glad och öppen person, som alltid ser människan bakom fasaden och jag rekommenderar varmt att hon kunde väljas till ”Årets frivillig 2020”
Lahti
Matti Ruokolainen

Matti on tehnyt vapaaehtoistyötä pienestä pitäen eri paikoissa. Matti toimi partiolaisten vetäjänä ja Enson eläkeläisten kerhon puheenjohtaja lähes 10 vuotta. Tällä hetkellä Matti on Enson eläkeläisten kerhon rahastonhoitaja. Matti on myös teknillisten johtokunnassa, ja hän on toiminut viimeiset vuodet varapuheenjohtajana eläkkeellä olevien teknillisten kerhossa.   Viimeiset yli 10 vuotta Matti on toiminut Päijät-Hämeen Parkinson-Yhdistyksen puheenjohtaja. Hän on yhdistyksen kantava voima. Jos Matti lopettaisi pestissään, yhdistyksellä ei olisi tällä hetkellä saatavissa uutta puheenjohtajaa. 
Lieto
Janne Martti

Janne on ollut palokuntalainen jo aiemmin ja palasi pari vuotta sitten aikuisena Liedon VPK:n hälytysosaston toimintaan. Hän on äärettömän aktiivinen ison perheen isä, joka on aina kaikessa mukana ja tekee paljon ylimääräistäkin. Jos johonkin tarvitaan apua, Janne on useimmiten ensimmäisenä tarjoutumassa hätiin. Hän vetää nuoriso-osastoa ja varhaisnuorten kerhoa. Janne on myös aina hälytysosaston harjoituksissa ja hälytyksillä mukana unohtamatta kaikkia muita tapahtumia, kuten sammutusauton esittelytilaisuuksia ja Päivä paloasemalla -tapahtumaa. Janne tekee vapaaehtoistoimintaa raskaan vuorotyön ohella, mutta hän ei koskaan valita vaan jaksaa tsempata muitakin. Janne tarjoaa avuliaasti tukeaan ja opastaa ilolla aloittelijoitakin
Lohja
Raili Silvennoinen

Eläkkeelle jäätyään Raila kävi vuonna 2012 Seniorikahvila-vertaisohjaaja -kurssin ja on siitä lähtien toiminut kahdessa seniorikahvilassa vapaaehtoisena toiminnan vetäjänä kerran viikossa. Raila on käynyt myös säännöllisesti kerran viikossa kahdessa hoivakodissa järjestämässä asukkaille ohjelmaa mm. tuolijumppaa, laulua ja bingoa. Hän on myös aina ollut valmis auttamaan läheisiään. Erityisen vapaaehtoisen hänestä tekee sen, että hän on tehnyt vapaaehtoistyötä jo useamman vuoden ajan täysin pyyteettömästi ja koko sydämellään. Railaan voi aina turvata, jos tarvitsee apua. Tästä syystä hän onkin Vuoden vapaaehtoinen 2020 -tittelin arvoinen! 
Mikkeli
Jarmo Lautamäki

Jarmo Lautamäki toimii perustamassaan Elämäni Eläimet ry – Jampan eläinhoitola -yhdistyksessä. Hänellä on kolme ulkotarhaa ja yksi suuri sisätarha ja useita pienempiä häkkejä. Jarmo on omalla kustannuksella hankkinut pakettiauton, jossa voi kuljettaa myös joutsenia tai hirvieläimiä. Ennen auton hankkimista eläimiä kuljetettiin henkilöautoilla tai jopa skootterilla. 24/7 päivystys aloitettiin 2008, kun hän muutti taloon, johon pystyi rakentamaan hoitotilat. Yhdistys perustettiin 2017. Jo kotonaan hän sai kasvatuksen, jossa luontoa ja kaikkia eläimiä tuli kunnioittaa ja auttaa. V. 2019 hoidossa oli yhteensä 213 eläintä. Tänä vuonna lajeja on ollut 41 kpl. Eniten hoitolassa käy oravia, puluja ja siilejä Ajoa kertyy n. 36000 km/vuosi. Heinäkuussa 2020 ajoja tuli yli 5000 km. Jarmo myös luennoi kouluissa, leireillä ym. tilaisuuksissa. Lapsille ja nuorille kerrotaan eläinten kohtelusta ja hän haluaa vaikuttaa siihen, että eläimiä ei kohdeltaisi kaltoin. Työkseen Jarmo toimii eri projekteissa IT-asiantuntijana. Hän tekee töitä kotoa käsin, muuten hoitolan pitäminen ei olisi mahdollista.
Mynämäki
Maija-Lotta Vauramo

Maija-Lotta on aktiivinen ikiliikkuja, joka rakastaa kaikkea yhteisöllisyyttä lisäävää. Hän ottaa toiminnassa mielellään paljon vastuuta ja hoitaa hommat kutsuen muutkin mukaan tekemään. Koska Maija-Lotta rakastaa olla isoissa ihmisjoukoissa ja vuorovaikutukseen uusien ihmisten kanssa, hän kohtaa väsymättä ja ilolla jokaisen uuden toimijan. Maija-Lotta on ollut mukana monenlaisessa vapaaehtoistoiminnassa, ja viime vuosien aikana hän on ollut erityisen aktiivinen Wirmon Martat ry:n toiminnassa. Yhdistyksen jäsenmäärä on kolminkertaistunut, toiminnan sisältö on monipuolistunut ja tekeminen on huumorilla höystettyä. Yhdistyksessä on tapana sanoa, että ”tehdään tosissaan muttei totisesti”, ja Maija-Lotta tekee tästä sanonnasta totta. Maija-Lotta on ollut kantava voima uuden yhteisötila Tuukin remontoinnissa. Yhdistys loi tyhjästä tilan, joka on nyt kaikkien kuntalaisten käytössä maksutta. Talkootunteja tehtiin satoja, ja Maija-Lotan osuus niistä oli suuri. Wirmon Marttojen lisäksi Maija-Lotta on aktiivinen mm. Mynämäen srk:n toiminnassa. Vapaaehtoisena hän on tuonut toimintaan piristäviä tapahtumia, joihin osallistumisen kynnys on matala myös niille, joille seurakunta on muuten jäänyt etäiseksi. Aika ajoin Maija-Lotan on saattanut nähdä myös Nutturlan Makasiiniteatterin lavalla. Nyt hän on mukana myös teatterin taustajoukoissa. Maija-Lotta on suurella sydämellä varustettu aktiivinen moniosaaja.
Mäntsälä
Taina Pajunen

Taina tekee Mäntsälän seurakunnassa vapaaehtoistyötä, ja hän on yksi messuryhmäläisistä sekä kirkkoväärti. Taina osallistuu jumalanpalveluksen toimittamiseen ja vetää yhdessä rovasti Päivi Laalon kanssa hiljaisuuden retriittejä. He järjestävät yhdessä myös arkiretriittejä, hiljaisia ehtoollisia ja sururyhmää. Nykyään Taina auttaa myös kirkon Palveleva Puhelin -chat- ja puhelinpalvelussa. Häntä on helppo pyytää apuun myös yllättävissä tilanteissa. Taina on niin monessa mukana sekä sydämeltään pyyteetön ja nöyrä auttaja. Ote lehtiartikkelista Tainan sanoin: ”– Nimestä huolimatta en koe, että vapaaehtoistyö on työtä. Se on elämää. Me seurakuntalaiset olemme yhteisö, jossa jokainen vuoroin saa ja vuoroin jakaa omastaan. Lähimmäisenä lähimmäiselle – ihminen kohtaa ihmisen, hymyilee Pajunen. Se tuo merkitystä myös omaan elämään.” 
Oulu
Helena Manelius

Helena Manelius kertoo kasvaneensa auttamisen ja osallistumisen ilmapiirissä jo lapsuuden kodissaan. Vaatimattomasti hän nimittää itseään ruohonjuuritasolla toimivaksi arjen vapaaehtoiseksi. Vapaaehtoistoiminta on hänelle luonnollista toisen ihmisen auttamista tuoden samalla hänelle itselleen mielekästä tekemistä. Siinä samalla hän kertoi mielellään kuuntelevansa varsinkin ikäihmisten tarinoita entisaikojen elämästä ja vaihtavansa mielipiteitä elämänmenosta. Aktiivityövuosien aikana Helenan vapaaehtoistoimia olivat mm. lipaskerääjänä toimiminen äänestyspaikoilla, lapsensa tanssiseuran talkootyöt, koulun vanhempaintoimikunnan jäsenyys, eri yhdistysten aktiivina toimiminen. Viimeiset kuusi vuotta hän on toiminut ODL:n ikäihmisten keikka-avussa ja kolme vuotta OLKA-toiminnan sairaalanvapaaehtoisena OSYP:ssä. Koronakeväällä 2020 Helena ilmoittautui Vuolle Setlementin pika-aikataululla perustettuun Lähiapuun. Kauppaostokset hän kuljetti pyöräillen riskiryhmiin kuuluville. Liikunta ja vapaaehtoistoiminta sopivat näin hyvin yhteen. Oulu-avun tehtävissä hän keräsi kauppakasseja ikäihmisille kerran, usein kaksikin kertaa viikossa, usean kuukauden ajan. Lisäksi hän oli mukana Caritaksen kauppa-apupalvelussa ikäihmisille. Korona-aika on vielä käsillä, mutta Helena pääsee jo palailemaan mieluisiin vapaaehtoistehtäviinsä. Suosittelemme vahvasti äänestämään Helena Maneliusta.

Jorma Laapotti

Oululainen Jorma on toiminut saattohoidon tukihenkilönä jo 12 vuotta, aluksi metallimies työnsä ohessa ja nyt viisi vuotta eläkeläisenä. Jorma toimii Oulun kaupunginsairaalan palliatiivisen- ja saattohoidon osaston A2-potilaiden ja heidän omaistensa tukena sekä osastolla että kodeissa. Hän on kehittänyt monipuolisesti tukihenkilöiden toimintaa esim. käynnistämällä viikoittaiset Takkailta-tapahtumat. Jorma osallistuu Pohjois-Suomen Syöpäyhdistyksen järjestämiin tukihenkilöiden koulutuksiin alustajana ja sparraajana. Hän tekee vapaaehtoistyötä aktiivisesti ja toivoo esimerkillään saavansa mukaan lisää kavereita, sillä miespotilaat toivovat usein keskustelukumppanikseen miestä. 
 ”Kultaistanoutajaa ulkoiluttaessa oululainen Jorma Laapotti käveli usein läheisen sairaalan ohi. Tallustellessa tuli mietiskeltyä, kuinkahan moni potilas tuntee itsensä silläkin hetkellä yksinäiseksi. Syntyi halu tehdä jotain asian hyväksi. Aloin ottaa selvää auttamismahdollisuuksista ja sain tietää vapaaehtoisia tarvittavan. Hakeuduin tukihenkilökoulutukseen ja sitä kautta vapaaehtoistyöhön.” (Kotimaa-lehti 18.9.2017.) Jorma sanoo olevansa rikas mies: ”– Tässä toiminnassa saa enemmän kuin ajattelen pystyväni antamaan. Olen saanut kohtaamiltani ihmisiltä valtavasti pääomaa itselleni. Siksi sanon usein olevani tällä tavoin hyvin rikas mies.” (Rauhan Tervehdys 6.9.2017.) Vähemmän tunnettua on Jorman jo 20 vuoden vapaaehtoistyö seurakunnassa kirkkoisäntänä eli jumalanpalvelusavustajana. 

Lahja Impola

Lahja aloitti vapaaehtoistoiminnan Oulun seudun omaishoitajat ry:n hallituksessa vuonna 2007. Siitä lähtien Lahja on toiminut yhdistyksessä monenlaisissa vapaaehtoistoiminnan tehtävissä. Hän on toiminut mm. vertaistukena/ystävänä toiselle omaishoitajalle antaen omaishoitajalle vapaahetkiä. Lahjan käsityöt ovat ilahduttaneet monella eri tapaa. Hän on lahjoittanut niitä myyjäisiin myytäväksi, arpajaisiin palkinnoiksi sekä hän on pitänyt työntekijöille ja muille osallistujille askartelutilaisuuksia. Lahja on toiminut myös valokuvamallina yhdistyksen markkinointikuvissa, ja hän on käynyt kertomassa eri tilaisuuksissa omasta kokemuksestaan vapaaehtoisena. Hän toimii tällä hetkellä mm. Omaiskahvilavapaaehtoisena. Lahjan ystävällisyys, avuliaisuus ja halu auttaa näkyvät vahvasti hänen vapaaehtoistoiminnassaan. 

Markku Hahto

Markku on toiminut Rajakylän asukastuvalla vapaaehtoisena vuodesta 1999 lähtien. Lisäksi hän toimii muutenkin vapaaehtoisena mm. lautamiehenä, SPR:llä ja Sivakan taloyhtiö- ja asukastoiminnassa. Voi sanoa, että Markku on tehnyt elämäntyönsä vapaaehtoistyön parissa. Markku on järjestänyt Rajakylässä sinnikkäästi toimintaa ja saanut pidettyä asukastuvan pystyssä vuosia. Markku on järjestänyt kirpputoreja, talviriehoja ja viikoittaista ruokakassien jakoa alueella. Markku tunnetaan Rajakylässä hyvin, koska hän on luonteeltaan sosiaalinen ja ottaa aktiivisesti osaa eri tapahtumiin. Markku on nähty mm. joulupukkina vanhempaintoimikunnan järjestämässä pipari-illassa sekä Meidän Rajakylän järjestämässä Turvallinen koulutie -tempauksen vapaaehtoisena. Toivottavasti tämä pitkänmatkan vapaaehtoinen saa tunnistusta ja jatkaa toimintaansa vielä vuosia!

Pekka Hartikka

Pekka järjesti maantiekilpapyöräilyn kaikki SM-kilpailut ja lisäksi kaikille avoimet ja ilmaiset lasten Tour de Kids -pyöräilyt.

Tiia Brockman

Tiia Brockman on 34-vuotias Parempi avioliitto ry:n sometiimin aktiivi. Somepäivitysten lisäksi Tiia bloggaa parisuhdeaiheista sekä Parempi avioliitto ry:n blogissa että omassa Onnellinen avioliitto -blogissaan. Vapaaehtoistyöt ovat olleet Tiialle elämäntapa 15-vuotiaasta lähtien. Tiia Brockmanille avioliittotyö on intohimo, josta hän innostui oltuaan puolisonsa kanssa ensimmäisellä avioliittoleirillään. Puoliso Marko on Tiialle päivitysten ideointi- ja hiomistyössä tärkeä tuki, joka myös ratkoo tekniset pulmat. Vuonna 2017 Tiia lähti vapaaehtoiseksi Parempi avioliitto ry:n toimintaan. Siitä lähtien hän on kirjoittanut blogia ja tehnyt sosiaalisen median päivityksiä Parempi avioliitto ry:n vapaaehtoisista koostuvassa some-tiimissä. Some-tiimi on perustettu vuonna 2015. Kuusi paria tekee oivalluksiin kutsuvia parisuhdepäivityksiä vuoroviikoin. Someyleisöä on Facebookissa yli 9100 henkilöä. Monelle yhdistyksen somekanavat ovat ensikosketus parisuhteen hoitamiseen. Tiian vapaaehtoistyössä erityiskiitoksen ansaitsee into toimia vertaistukena ja halu jakaa oman elämän kokemuksia viisaasti ja analyyttisesti, parisuhdetiedon hankkiminen ja soveltaminen sekä luovuus ja ideointikyky. Tiian somepäivitykset ja blogitekstit ovat huolellisesti ideoituja sekä tekstiltään että visuaalisesti ja niissä on aina punainen lanka. Vapaaehtoistyönsä Tiia kokee yhteiskunnallisesti arvokkaaksi: Parempi avioliitto ry:n työ tukee yksilön kasvua, hoitaa parisuhdetta ja rakentaa perheen hyvinvointia.

Tuija Pohjola

Tuija Pohjola toimii Lintulammen asukasyhdistyksen puheenjohtajana. Hän on pitkän linjan vapaaehtoistoimija, joka toimii innostajana omalla esimerkillään. Hän on tarmokas ja toimii tehtävässään itseään säästämättä. Tuija on ajan hermolla reagoiden yhteiskunnassa vaihtuviin tilanteisiin ja olosuhteisiin innovatiivisilla ideoillaan. Ideoitaan hän lähtee viemään käytäntöön ja ratkaisemaan mahdollisesti tielleen osuvia esteitä uupumatta ja lannistumatta. Toiminnan keskiössä on aina ihminen ja tavoitteena ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen. Tänä keväänä koronan kurittaessa etenkin ikäihmisiä, Tuija oli välittömästi yhteydessä tarvittaviin tahoihin organisoiden soittoringin, joka soitti ensin yli 85- vuotiaille ja sen jälkeen yli 75-vuotiaille henkilöille. Tuija oli myös itse soittamassa eristyksissä oleville ihmisille. Näin kartoitettiin näiden henkilöiden henkinen ja fyysinen vointi ja avuntarve. Tuija valjasti yhdistyksen koronan takia vapautuneen työvoiman toteuttamaan asiointiapua sitä tarvitseville ikäihmisille. Tuija on toiminut Lintulammen asukasyhdistyksessä 1990- luvun alkupuolelta saakka aktiivisena toimijana ja valtaosan tästä ajasta puheenjohtajana. Hän ei pelkää laittaa itseään likoon haastavissakin ratkaisua vaativissa tilanteissa. Hän on ansainnut vuoden vapaaehtoisen ”tittelin” tunnustuksena pitkäaikaisesta uupumattomasta panoksestaan heikoimmassa asemassa olevien ihmisten asialla.
Pirkkala
Sari Hapuli

Sari on toiminut jo vuosia vapaaehtoisena Mannerheimin Lastensuojelu Liiton Pirkkalan paikallisyhdistyksessä, jossa kaikki toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Sari on yksi yhdistyksen kantavista voimista. Hän on idearikas mutta järkevä, käsistään kätevä puuhailija. Vapaaehtoisena hän on lempeän napakka ja toimii myös yhdistyksen huolehtivana varapuheenjohtajana sekä liikuntaleikkikoulun ohjaajana. Itsekin äitinä Sari on halunnut yhdistyksessä tarjota monipuolista toimintaa oman paikkakunnan lapsiperheille. Sari sopisi Vuoden vapaaehtoiseksi, koska hänen ideoinnistaan on lähtöisin moni yhdistyksen kivoista tempauksista aina ompelukurssista pilates-tuntiin ja perheretkiin.  
Raisio
Siru Marjunen

Siru Marjunen on pitkän linjan vapaaehtoinen. Hän liittyi SPR:ään vuonna 1996. Ennen tätä hän kävi jo vierailemassa vanhusten luona. SPR:ssä hän oli Raision osaston ystävätoiminnan vetäjänä vuoteen 2016. Nyt hän toimii yhdessä eri ihmisten ja järjestöjen kanssa. Vuosien aikana hän on verkostoitunut laajalle Raisiossa ja ympäristökunnissa. Hänen tukenaan on noin 150 ihmistä, yrityksiä ja useita järjestöjä. Saamiaan kierrätys- ja lahjoitustavaroita sekä ruokatarvikkeita hän kuljettaa omalla autollaan apua tarvitseville. Autettavia on vuosien aikana ollut toista sataa. He koostuvat pääosin lapsiperheistä ja eläkeläisistä. Elämä on vienyt heitä eteenpäin ja monesta autetusta on tullut auttajia. Auttaminen on vain korostunut korona-aikana. Yhä useampi on kääntynyt Siru Marjusen puoleen, koska monien järjestöjen toiminta on ollut pysähdyksissä aineellisen avun järjestämisessä. Ystävätoiminnan aikana hän organisoi tilaisuuksia vanhainkoteihin. Kerran kuussa on Sirun toimesta kokoontunut ystävätoiminnan ydinporukka. Tämä porukka vetää Sirun johtamana kirpputoritoimintaa, joka on jatkunut jo hänen SPR-ajoistaan alkaen. Sieltä saatavia varoja on käytetty vähävaraisten auttamiseen. Siru Marjusen olemus huokuu iloa ja kiitollisuuta. Vapaaehtoistyö on hänen kutsumuksensa. Raskaan päivätyön jälkeen hän rientää autettavien luo. Oma perhe, mies ja 3 lasta ovat hänelle tärkeitä ja ilman heidän tukeaan hän ei tätä kutsumustaan voisi toteuttaa.
Rovaniemi
Nora Pelkonen

Nora perusti keväällä 2019 alun perin Instagramiin Voi Hyvin Rakas -sivuston, joka toimii nykyään myös pienimuotoisesti Facebookissa. Nora antaa vertaistukea ja apua erilaisissa elämäntilanteissa oleville nuorille ja nuorille aikuisille liittyen mm. itsetuhoisuuteen, kiusaamiseen ja kotioloihin. Hän ylläpitää WhatsAppissa vertaistukiryhmiä, tapaa asiakkaita kasvotusten, järjestää erilaisia tapahtumia nuorille, jakaa tietoa mielenterveydestä ja ohjaa asiakkaita tarvittaessa esim. psykiatrian alan ammattilaisille tai lastensuojeluun lastensuojeluilmoitusten kautta. Nora toimii myös vapaaehtoisena chat-päivystäjänä ja markkinointisuunnittelijana Apua Nuorille -tiimissä sekä Yeesi-järjestössä. Suurin osa hänen resursseistaan menee kuitenkin Voi hyvin rakas -sivuston ylläpitoon. Noralle tulee kymmeniä yhteydenottoja kuukauden aikana. Hän myös päivystää somessa välillä yöaikaan, sillä joskus yöt ovat nuorille vaikeita ja öisin palveluita on vähiten saatavilla. Nora on myös osallistunut Nyyt ry:n podcastin Myötätunto-jaksoon, koska hänen mielestään tiedon ja kokemusten jakaminen on tärkeää. Instagramissa Nora on jakanut Suomen laajuisesti numeroita ja palveluita vaikeisiin hetkiin, jotta nuori voi myös itse löytää helposti itselleen sopivaa apua.
Rääkkylä
Marjukka Konttinen-Lappalainen

Marjukan vapaaehtoistoiminta on alkanut jo 80-luvulla. Hänen toiminnalleen on ollut leimallista monipuolisuus ja pitkäjänteisyys. Hän on ottanut monia tehtäviä hoitaakseen, ja hän on kantanut vastuun toiminnasta myös yhdistysten/järjestöjen/ihmisten vaikeimmissakin vaiheissa. Hän on toiminut vapaaehtoisena monissa järjestöissä (esim. SAK), työttömien yhdistysten toimintaa hän vetänyt Joensuussa, Kiteellä ja Rääkkylässä, omaishoitajien toiminta on yksi osa-alue. Asukasyhdistystoiminta ja Rääkkylän kirkonkylän kylätoiminta ovat olleet lähellä hänen sydäntään. Hänet on totuttu näkemään mukana Rääkkylän Kihauksen talkoissa puuhanaisena. SPR:n Rääkkylän osaston toiminta on ollut mukana kuvioissa jo vuosia – vuodelta 2019 Rääkkylän osasto palkittiin Savo-Karjalan piirin vuoden osastona ja puheenjohtajana Marjukalla oli kunnia vastaanottaa kunniakirja. Luottamushenkilötoiminta on ollut yksi tärkeä osa Marjukan vapaaehtoistoimintaa. Kunnanvaltuutettuna hän on toiminut 2005-2017, kunnanhallituksen jäsenenä hän oli vuoden 2005-2010. Hänellä on ollut lukuisia lautakuntapaikkoja ja hän edustanut asukkaita lukuisissa kiinteistö- ja taloyhtiöissä. Marjukan vapaaehtoistoiminta jatkuu edelleen – ehdotuksen tekijänä Rääkkylän kunta korostaa Marjukan vapaaehtoistoiminnan jatkuvuutta ja vastuullisuutta. Kavereita ei ole jätetty. 
Salo
Pertti Falkstedt

Pertti Falkstedt teki virkauransa lastentarhanopettajana ja on sen ohessa tehnyt vapaaehtoistyötä koko elämänsä ajan. Eläkkeelle päästyään hän on vain lisännyt vauhtia ja saanut mukaansa ison joukon salolaisia ideoidessaan ja toteuttaessaan erilaisia tapahtumia kaikenikäisten salolaisten iloksi. Pertti on toinen Salon Lasten laulukaupungin ”kantavista voimista”. Hän on jo vuosia ollut järjestämässä monipäiväisiä laulufestivaaleja, joiden tarkoituksena on pitää yllä lastenlauluperinnettä. Järjestyksenvalvojana hän on toiminut kahvipalkalla mm. nuorisomusiikkitapahtumissa ja erilaisilla hyväntekeväisyyttä tukevilla messuilla. Nokian lähdettyä Salosta Pertti ryhtyi torjumaan apatiaa kaupungissa ja alkoi järjestää edelleen hyvin suosittuja sunnuntaikonsertteja torilla. Hän sai kahvilanpitäjät avaamaan kahvilansa ja puhui esiityjät mukaan tippipalkalla. Hän ideoi iloa myös talveksi ja järjesti torin ympyräparkin jäädyttämisen luistinradaksi. Hän järjestää radalle musiikin ja kahvikojun. Pertti on ollut vuosia Salon ydinkeskustan elvyttämistä ajavan kotiseutuyhdistys Hermanniseuran pj., on mukana Hyvän mielen tori -tapahtuman ja Myllyojankadun markkinoiden järjestäjissä. Hän on Salon seudun Sotilaspoika perinnekillan pj., Sotahistoriallisen seuran hallituksessa ja mukana LC Salo-Uskelan toiminnassa. Pertti on ollut monessa muussakin mukana, eikä vain ideoimassa ja organisoimassa. Hän mm. tarttuu harjaan ja pesee joka vuosi ja ystäviensä kanssa Salon pääkadun jouluvalojen kuvut.
Sipoo
Veronica Eronen

Veronica Eronen 27, aloitti vapaaehtoistoiminnan koronakeväänä. Maaliskuun uutiset saivat Veronican ajattelemaan: Olen kaikkein vähiten riskiryhmää. Miten voisin auttaa heitä, jotka ovat? Somessa viestit eivät tavoita ikääntyneitä, joten Veronica soitti Sipoon koronaneuvontaan ja kysyi, miten voisi auttaa. Hänet ohjattiin Siskot ja Simot -yhteisön kauppa-apurinkiin, jossa hän oli yksi ensimmäisistä ja aktiivisimmista ikäihmisten kauppa- ja apteekkiasioita hoitavista vapaaehtoisista. Jo samana päivänä Veronica suuntasi ensimmäiselle apukeikalleen mukanaan puoliso, joka innostui myös auttamisesta ja tuli kuskiksi keikoille. Veronican apu oli korvaamatonta monille ikäihmisille. “Jo soittaessani kuulin aina miljoona kiitosta.” Apukeikalle saattoi ajaa tunninkin suuntaansa. “Kun näin herttaisen rouvan vilkuttavan iloisena ikkunan takana, matka unohtui. Tunsin, että apuni tuli tarpeeseen.” Veronican toiminta on esimerkki siitä, kuinka uudet ihmiset osallistuvat vapaaehtoistoimintaan, kun se on tehty helpoksi hetkellä, jolloin he siitä kiinnostuvat. Veronica sai innostettua esimerkillään muitakin mukaan. Auttaminen synnytti myös ystävyyden. Veronica tapasi erästä ikääntynyttä viikottain kaupan parkkipaikalla. Avunsaaja jätti auton takaluukkuun kauppalistan – ja viikkojen kuluessa kiitoksena mansikoita ja omenoita. Kauppa-avun päätyttyä Veronica sai kutsun kylään. “Tämä kokemus innosti minua osallistumaan jatkossa myös muuhun vapaaehtoistoimintaan. Tästä jäi todella hyvä mieli!”
Tampere
Jenni Barnett-Erlandosson

Jenni on monessa mielessä ansioitunut vapaaehtoinen (adhd-jäsenyhdistyksen luottamushenkilö, vertaistukiryhmän ohjaaja, kokemustoimija, vertaisvanhempi, lomaluotsi, yhteistyöverkoston edustaja, ADHD-liiton vaikuttamistyöryhmän jäsen) ja sopii kaikin puolin kuvaukseen vuoden vapaaehtoisesta: Jenni on pitkän linjan vapaaehtoistoimija ja ollut mukana erilaisissa vapaaehtoistoiminnoissa vuodesta 2014 alkaen, niin kotikaupungissaan Tampereella kuin muuallakin Suomessa. Jenni on omalla toiminnallaan mahdollistanut vertaistuen sitä kaipaaville adhd-oireisille ja heidän läheisilleen, aluksi ryhmämuotoisena vertaistukiryhmän ohjaajana ja nykyisin kahdenkeskisesti vertaisvanhempana. Jenni on myös pidetty kokemustoimija ja hän on ollut mukana lukuisissa kokemustehtävissä erilaisilla foorumeilla edistäen ansiokkaasti tietoisuutta ja ymmärrystä adhd-oirekuvaan liittyen. Jenni on ADHD-liiton vapaaehtoistoimijoiden yksi kantava voima, taitava innostaja ja erittäin innovatiivinen toiminnan kehittäjä ja myönteinen vaikuttaja. Jennillä on suuri sydän, mikä näkyy kaikessa hänen toiminnassaan. Hän on luotettava ja empaattinen kohtaaja sekä erilaisten kohtaamisten synnyttäjä. Kaikki mihin Jenni osallistuu, hän osallistuu lämmöllä, aidolla kiinnostuksella, pyyteettömästi – halusta auttaa, ettei muiden tarvitsisi kompastella samoihin kivikkoihin ja jottei kukaan jäisi vaille tukea.

Mikko Uotila

Mikko Uotila aloitti Ahjolan Setlementin Isosisarustoiminnassa ja Ahjolan Poikatyössä Tampereella helmikuussa 2019 ja on siitä alkaen ollut toiminnassa yksi aktiivisimmista ja esimerkillisimmistä vapaaehtoisista. Hän on ollut mukana käynnistämässä Poikien Tupa -toimintaa, joka toimi ensimmäisellä kaudellaan yhden työntekijän ja vapaaehtoisten turvin. Mikko kävi erittäin aktiivisesti lähes joka aukiolossa ja ilman hänen motivoitunutta ja vastuuntuntoista osallistumistaan, Poikien Tupa ei olisi lähtenyt käyntiin yhtä tehokkaasti. Tämän lisäksi Mikko on toiminut Isoveljenä eli aikuiskaverina yhdelle pojalle toimien hänen arjessaan ilona ja tukena jo 1,5 vuoden ajan. Mikko on myös auttanut tavoittamaan lisää vapaaehtoisia Isoveljiä antamalla kasvonsa Isovelitoiminnan markkinointivideolle (YouTube: ”Isovelitoiminta, Tampere”). Mikko on ollut kävijöiden ilona Poikatyön tapahtumissa ja retkillä, sekä lahjoittanut myös Poikien Tuvalle erilaisia toimintatarvikkeita, kuten lauta- ja konsolipelejä. Tällä hetkellä Mikko ohjaa lisäksi poikien Peli- ja mediaryhmää, jossa tuetaan 10–17-vuotiaiden poikien peli-, media-, ja digikäyttäytymistä sekä tervettä peliharrastamista. Mikko on vapaaehtoistoiminnan kantava voima ja hänestä on vuosien aikana tullut tärkeä osa Poikatyön yhteisöä. Hän ilahduttaa kävijöitä ja työntekijöitä hurmaavalla, huumorintajuisella ja positiivisella persoonallaan, ja jaksaa aina avoimin mielin olla mukana suunnittelemassa ja ohjaamassa kävijöiden näköistä toimintaa. 
Tohmajärvi
Kirsi Räsänen-Mutonen

Jouluna 2019 Kirsi oli mukana järjestämässä vähävaraisille jouluruokailua, jossa oli kävijöitä noin 100. Kirsi teki kahden ystävänsä voimin kaikki ruuat ja ohjelmat kuukaudessa. Muutama vapaehtoinen oli myös töissä tiskauksessa. Tammikuussa 2020 Kirsi ja hänen ystävänsä perustivat Hyvä Apu ry:n, joka auttaa vähävaraisia mm. ruokajakelun ja keittolounaan merkeissä. Kirsi toimii yhdistyksen toiminnanjohtajana. Ruokailijoita on ollut kuukaudessa noin 100 ja ruokakasseja on jaettu saman verran. Yhdistys on tehnyt vaate- ja tavaralahjoituksia turvakodeille ja yksityisille perheille, joilla on vaikea elämäntilanne. Yhdistys toimii Tohmajärvellä, joka on pieni, alle 4500 ihmisen kunta, ja toiminnalle on ehdottomasti tarvetta. Vuoden vapaaehtoinen 2020 -tunnustus antaisi Kirsille ja yhdistykselle lisää pontta tulevaa varten sekä lisäisi tunnetta, että yhdistys tekee tärkeää työtä. Kirsille ja hänen ystävilleen vähävaraisten ja syrjäytyneiden auttaminen on kutsumus ja sydäntä lähellä. He tekevät vapaaehtoistyötä pyyteettömästi lähimmäisiä auttaen. Yhdistyksen toiminnanjohtajana Kirsi on kustantanut kaiken itse, kuten tilojen vuokrat, bensakulut ja ruokailuihin tarvittavat ainekset. Ruoka-apuun yhdistys on saanut tavarat lahjoituksena. Kirsi ja hänen ystävänsä ansaitsisivat ehdottomasti Vuoden vapaaehtoinen 2020 tunnustuksen! 
Turku
Noora Mäkelä

Noora tekee esimerkillistä ja monipuolista työtä näkövammaisten hyväksi. Hän aktivoi kädentaidoissa, järjestää kokkauskerhoa, jossa kokataan ja syödään yhdessä, laittaa jäsenten aivosolut liikkeelle muistikerhossa, toimii aktiivisesti opaskoirakerhossa, tukee jäseniä ja jakaa tietoutta näkövammaisuudesta. Noora osallistuu kokemustoimijana erilaisiin tapahtumiin ja toimii aktiivisena vertaistuen jakajana aina ja kaikkialla. 

Ritva Nummi

Ritva on toiminut Turun kansalliset seniorit ry:n matka- ja kulttuurivastaavana kuuden vuoden ajan. Turun Kansalliset seniorit ry on Kansallinen Senioriliitto ry:n alainen senioriyhdistys, jonka jäsenmäärä oli vuoden 2019 lopussa 826 ja jäsenten keski-ikä oli noin 76 vuotta. Ritva on järjestänyt yhdistyksen ikäihmisille matkoja lähialueen kohteisiin ja kulttuuritapahtumiin mutta myös Turun ulkopuolelle. Ritva on hoitanut itsenäisesti matkojen järjestelyt ideasta toteutukseen. Työ on vaatinut suuren määrän etukäteistyötä lippujen ja bussien varauksesta, markkinoinnista sekä lippujen myynnistä aina matkan toteutukseen ja loppuselvitykseen asti mukaan lukien rahaliikenteestä huolehtiminen. Hän on toiminut hyvänä ja luotettavana matkanjohtajana sekä pitänyt hyvää huolta jokaisesta matkalle osallistuneesta. Vuonna 2019 hän järjesti 29 kotimaan retkeä ja teatterimatkaa, kaksi ulkomaan matkaa, oopperamatkan sekä kolme muuta tilaisuutta. Tilaisuuksiin osallistui yhteensä 1742 henkilöä. Ritva on vapaaehtoistoimija, jonka pyyteettömän ja tärkeän työn ansiosta yhdistyksen jäsenille on tarjoutunut mahdollisuus osallistua turvallisesti erilaisiin tapahtumiin. Näin yhdistys on voinut tarjota jäsenilleen sekä elämyksiä että mahdollisuutta erilaisiin sosiaalisiin kontakteihin muiden senioreiden kanssa. Kiitos tästä lankeaa paljolti Ritvan hienolle työlle.
Vaasa
Terhi Raikas

Terhi on 27-vuotias ympäristö- ja ihmisoikeusosaaja, innokas kirjoittaja ja järjestöaktiivi. Terhi on jo yli kymmenen vuotta elämästään osallistunut vapaaehtoistyöhön, jonka hän kokee sydämenasiakseen. Hollolan lukiossa hän liittyi koulun sittemmin kansallisesti palkittuun ympäristöryhmään. Yliopisto-opiskelunsa alusta lähtien hän on ollut mukana useiden eri opiskelija-, ympäristö- ja muiden vapaaehtoisjärjestöjen hallituksissa sekä toimittamassa monia järjestölehtiä, mm. Suomen vanhinta järjestölehti Hälläpyörää. Vuoden 2020 Terhi toimii ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestö Maan ystävät ry:n hallituksen puheenjohtajana sekä kolmen muun järjestön hallituksissa. Terhin poikkeuksellisen aktiivisen järjestötoiminnan taustalla on koulukiusaus: kiusattu tyttö halusi tehdä hyvää ja lähti mukaan järjestötoimintaan, jossa hän huomasi olevansa hyvä ja tulevansa ulos kuorestaan. Osallistumalla tähän kilpailuun Terhi voi tarjota esimerkin siitä, että jokainen voi olla omanlaisensa ja löytää oman paikkansa. ADHD:stä ylimääräistä energiaa saavana triplamaisterina Terhi erikoistui opinnoissaan ympäristö- ja ihmisoikeusasioihin. Terhi päätyi ympäristö- ja ihmisoikeusjärjestön hallituksen puheenjohtajaksi, vaikka kuullessaan järjestöstä ensi kerran lukiossa, hän ei uskaltanut vielä edes puhua luokan edessä ilman tuntemusta pyörtymisestä. Juristin uran sivussa Terhi haluaa jatkaa vapaaehtoistyötä myös tulevaisuudessa, olla hyödyksi ja kannustaa muita vapaaehtoistyöhön.
Vantaa
Minna Husu

Kaapatut Lapset ry:n puheenjohtajaa, aktiivista vapaaehtoista Minnaa, voisi kuvata yhdistyksen omaksi supersankariksi, joka rientää paikalle silloin, kun vanhemmalla on hätä lapsikaappauksen tai sen uhan edessä, ja on tavoitettavissa niin arkena kuin viikonloppuinakin, kun vanhempi kaipaa tukea vaikean kansainvälisen huoltokiistan kanssa. ”Olen itse saanut yhdistykseltä paljon ja siksi halu auttaa onkin todella suuri. Kuunteleminenkin on suuri asia silloin, kun on todellinen hätä”, Minna on pohtinut rooliaan vapaaehtoisena. Minna on ollut Kaapatut Lapset ry:n toiminnassa mukana pian kymmenen vuotta. Hän on toiminut vertaistukena lukuisille vanhemmille, päivystänyt ahkerasti viikonloppujen puhelinpäivystyksissä sekä toiminut useita vuosia yhdistyksen hallituksessa, joista kaksi viime vuotta puheenjohtajana. Arjessa Minna toimii yrittäjänä ja sairaanhoitajana ja on 13-vuotiaan tytön äiti. Silti hänellä riittää aikaa usealle eri vapaaehtoistehtävälle. Minnan halu auttaa ihmisiä on vienyt hänet Kaapatut Lapset ry:n lisäksi moneen muuhunkin vapaaehtoistehtävään. Minna on tehnyt vapaaehtoistyötä jo 15-vuotiaasta alkaen aloittaen sotilaskotisisarena Kouvolassa. Hän on toiminut Lahdessa nuorten jengityön ohjaajana ja Saapas-organisaatiossa. Muutama vuosi sitten Minna ryhtyi Aseman Lasten Walkers-toiminnan vapaaehtoiseksi. Myös SPR:n Nuorten turvatalossa Minna käy, kun töiltään ehtii. Kaapatut Lapset ry:ssa Minna on tärkeä tuki niin työntekijöille kuin muille vapaaehtoisillekin.

Satu Salmi

Satu on aito vapaaehtoinen ja tsemppari, joka ei lannistu, vaikka elämä harvinaissairaan äitinä on voimia vievää. Sadulle se on vahvuus. Vapaaehtoistyö antaa Sadulle voimia arkielämään. Hän toimii muiden iloksi ja inspiraatioksi, kehittää keinoja toisten elämän helpottamiseksi, hakee tietoa, verkostoituu vaikuttajiin, rakentaa siltoja auttaakseen muita, kehittää itseään ja kouluttautuu. Hän löytää päivään tarvittavat tuplatunnit. Samaan aikaan hän on vaikeasti harvinaissairaan nuoren naisen ja 6-henkisen perheen äiti. Vertaistuki on Sadun sydäntä lähellä. Satu on toiminut mm. joukkuevoimistelijoiden valmentajana, Suomen Työväen Urheiluliitto TUL:n Satakunnan piirin naisjaostossa, MLL:n alueyhdistyksessä lapsiperheiden tukena, kilpauintiseura Vantaan Vesikoiden hallituksessa ja Uimaliiton kilpailussa toimitsijana. Nykyään Satu toimii valtakunnallisen erityistaiteen edunvalvontajärjestö Kettuki ry:n hallituksessa ja 22q11 Finland ry:n puheenjohtajana. Satu verkostoitui jo 90-luvussa Yhdysvaltoihin 22q11.2-harvinaisoireyhtymää tutkiviin tahoihin ja vanhempainyhdistykseen. Satu on mukana Olka-toiminnan valtakunnallisessa järjestöyhteistyössä, jossa kehitettiin koko Suomeen yhteneväisen ja ammattimaisen vertaistuen kriteerejä ja valmennusohjelmaa. Satu organisoi 22q11 Finlandin kautta mm. ensimmäisen perheleirin 22q11-perheille, alueellisen vertaistukitoiminnan ja uudet verkkosivut. Satu on myös 22q11.2 Societyn (ammattilaisten kansainvälinen yhteisö) jäsen, 22q11 Europessa edustajana sekä mukana yliopistosairaaloiden Euroopan ERN-yhteistyössä ja harvinaisten malformaatioiden asiakasraadissa. 
Varkaus
Teemu Räntilä

Teemu on ollut vapaaehtoisena Varkauden seurakunnalla reilut kaksi vuotta. Teemu käy ulkoiluttamassa vanhuksia ja pitämässä seuraa kerran viikossa kahdelle vanhukselle, jotka vuorottelevat viikoittain. Teemu saattaa työntää tunninkin ajan asiakasta pyörätuolilla. Maanantaisin Teemu on apuna ruoanjakelussa pussittamassa ja jakamassa ruokaa. Korona-aikana Teemu kävi päivittäin ulkoiluttamassa vanhusten koiraa, koska omistajat eivät itse siihen pystyneet. Teemu on myös vapaaehtoisena vertaistukivetäjänä ahdistus- ja paniikkiryhmässä, joka kokoontuu joka toinen viikko. Korona-aikaan ryhmä on ollut tauolla, mutta välillä hän on soitellut ryhmäläisille kuullakseen heidän kuulumisiaan. Teemulla on itsellään pitkäaikainen masennus ja ahdistusta sekä paniikkia ja nivelkipuja, mutta hän jaksaa silti aina auttaa muita ja viljellä huumoria. Jos joku tarvitsee apua, Teemu auttaa. Esimerkiksi eräs lapsi oli pudottanut avaimet järveen, joten Teemu päätti käydä parina iltana naaraamassa rantaa magneetilla. Avaimia ei löytynyt, mutta ainakaan ei jäänyt yrityksestä kiinni! Teemu on hyväntuulinen ja avulias oman tiensä kulkija, joka jaksaa aina naurattaa muita sekä suhtautuu työhön ja auttamiseen vakavasti. Teemu on kuntouttavan työn kautta vapaaehtoisena seurakunnalla, mutta hän tekisi silti saman, vaikka ei olisikaan työtoiminnassa mukana. 
Vimpeli
Heikki Salmela

Lakaniemi-Pokela-Pyhälahden kyläyhdistyksen puheenjohtaja ”kyläpäällikkö” Heikki Salmela on osallistanut talkootyöhön sadoittain väkeä Vimpelistä ja lähiseudulta. Ensin tehtiin Lakeaharjun laskettelurinteen reunustalle askelman kuntoportaat ja niiden huipulle näkötorni sekä laavu. Led-valaistuksen kuntoportaisiin hän hankki kansalaiskeräyksenä – sen ansiosta kyläseuraan liittyi kertaheitolla paljon uusia jäseniä. Välitöinä tehtiin talkoilla uusi laavu Lakeaharjun laelle ja nyt siirretään hulppeaa hirsirakennusta: Martinhovi oli 1990-luvulla suosittu tanssipaviljonki Karstulan Lomakouherossa – nyt se saa uuden elämän Vimpelin Lakeaharjulla. Salmela pitää myös muut ajan tasalla siitä, mitä Lakeaharjulla tapahtuu. Facebookista löytyy säännöllisesti päivityksiä ja siellä tehtävät rakennustyöt ovat kaikkien yhteinen asia, vaikka kaikki eivät aina ennätäkään mukaan, mutta hengessä kuitenkin. Sydämeltään vimpeliläinen, osan vuotta Oulussa asuva Heikki Salmela on tehnyt talkootyötä koko ikänsä. Suostumusta kysellessäni, oli Heikki matkalla Lomakouheroon hakemaan uutta kuormaa rakennustarvikkeita siirrettäväksi Vimpeliin. Ja yksihän hän ei ajellut, vaan auto täynnä myös muita innokkaita vapaaehtoisia tekemään talkootyötä yhteiseksi hyväksi. 
Ylivieska
Minna Koirikivi

Minna kehitti ja laittoi alulle vuonna 2017 Pelimiitti-toiminnan, joka on 13–17-vuotiaille suunnattua pelitoimintaa. Pelimiitin toiminta on pääosin etänä järjestettävää, mutta rinnalle on kehittynyt myös paljon kasvokkain tapahtuvaa toimintaa, kuten suositut Pelimiitti LAN -lanit. Toiminta on nykyisin osa Ylivieskan 4H-yhdistyksen klubitoimintaa. Digipelailun lisäksi myös muut pelikulttuurin muodot ovat edustettuna. Pelimiitin toiminta on saanut Vuoden pelikasvattaja 2018-kunniamaininnan. Minna toimii nykyisin vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina. Hänen tehtävänkuvaansa kuuluu mm. toiminnan organisointi, sisäinen ja ulkoinen viestintä sekä ohjaajien tukeminen ja perehdyttäminen. Minna on panostanut toimintaan todella paljon, ja niin alueen nuorilta kuin vanhemmilta on tullut hyvää palautetta: toiminta koetaan tärkeäksi pelaaville nuorille. Minnan toimintatapa on kehittävä, kuunteleva sekä nuoria ja ohjaajia vahvasti osallistava. Minnalle lapsi- ja nuorilähtöisyys on erittäin tärkeää, ja se näkyy hänen toimintatavoissaan. Minna on Pelimiitin kautta kehittänyt Ylivieskan pelitoimintaa monipuolisemmaksi. Pelimiitti-yhteisössä on erittäin hyvä ryhmähenki, ja toiminnalla on saatu tavoitettua myös niitä nuoria, joilla ei välttämättä ole samanhenkisiä kavereita omalla luokalla. Nuoret ovat mm. saaneet kavereita myös muilta paikkakunnilta ja osallistuneet aktiivisesti toiminnan järjestämiseen.
Ylöjärvi
Paula-Sirkka Vähämäki

Paula-Sirkka on tehnyt Kriisikeskus Osviitassa erittäin aktiivisesti vaativaa vapaaehtoistyötä 21 vuotta. Hän kohtaa asiakkaita kasvotusten ja puhelimitse. Koronapandemian aikana, kohtaamisen ollessa etätyötä, hän on ollut vastaajana Valtakunnallisessa kriisipuhelimessa entistäkin tiuhemmin, myös öisin ja varhain aamuisin. Paula-Sirkka kohtaa asiakkaat keskittyneesti, kunnioittavasti, vastuullisesti ja suurella lämmöllä. Hänen pyyteetön työnsä ansaitsee Vuoden vapaaehtoinen 2020-arvonimen.

ÄÄNESTYSLOMAKE

Lisätietoja: Outi Platan, outi.platan@kansalaisareena.fi, puh: 0445473739

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan