Hyppää sisältöön

Vapaaehtoisena kakansiivoustalkoissa

Kuten moni muukin naapurusto, Helsingin Vallila on kevään tullen kävelijän painajainen.

Puistoissa liikkuja pääsee harjoittelemaan akrobaattisia temppuja navigoidessaan koirankakkaläjien välissä. Jos astuu pimeällä pois kävelytieltä, likaa hetkessä molemmat kenkänsä tuntemattomien koirien jätöksiin.

Vähempikin turhauttaa. Koirankakat ovat usein nousseet puheeksi paikallisten koiranomistajien Facebook-keskusteluryhmässä. Paheksunta on yksimielistä, sillä kukapa – lasten lisäksi – liikkuisi pientareilla yhtä paljon kuin koiranulkoiluttajat, usein nimenomaan poimiessaan omien koiriensa kakkoja.

Koirankakka ei ole pelkästään esteettinen haitta. Se levittää loisia ja tauteja – ja esimerkiksi ulosteiden välityksellä leviävät antibioottiresistentit bakteerit, joita kantaa yksi 20:stä suomalaiskoirasta, voivat tarttua myös ihmiseen (https://www.evidensia.fi/ajankohtaista/elainlaakari-muistuttaa-koirankakka-levittaa-loisia-ja-tauteja/).

Vaikka valtaosa koiranomistajista on vastuullisia, yksikin koira riittää sotkemaan lähiympäristön. Koira tuottaa nimittäin viikossa noin kilon ulostetta (https://www.hs.fi/tiede/art-2000005494702.html). Monet koiranomistajat nappaavat päivittäisillä lenkeillään pussiin myös viereisen läjän, mutta tämä ei riitä pitämään ympäristöä siistinä.

Vuoden 2018 alussa mitta täyttyi. Vähälumisen alkutalven myötä koirankakkaongelma oli ajankohtainen jo tammikuussa. Päätimme yhdessä naapuruston koiranomistajien kanssa järjestää kakansiivoustalkoot. Konkreettisen siivoamisen lisäksi halusimme muistuttaa muita koiranomistajia kakkojen keräämisestä.

Talkoille oli kysyntää, minkä näki jo tukijoiden määrässä: mukaan lähtivät kaikki tahot, joita pyysimme yhteistyökumppaneiksi, ja muutama jopa tarjoutui oma-aloitteisesti mukaan. Vallilan kirjasto tarjosi tilan tukikohdaksi, Hermanni-Vallila-seura kustansi kahvi- ja pullatarjoilun. Siivousvälineitä ja lapioita tarjosivat käyttöön Stara ja Paavalin seurakunta. Sörnäisten Musti ja Mirri ja Arabian Faunatar sponsoroivat kerääjille kakkapusseja, ja Vallilan Evidensia-eläinlääkäriasema lähetti nelijalkaisten iloksi koirannameja. Evidensialla ja Mustilla ja Mirrillä oli samaan aikaan käynnissä myös omat kampanjansa koirankakkojen siivoamiseksi.

Huhtikuisena talkooaamuna kuhisi. Mainokset paikallisissa keskusteluryhmissä ja roskisten kyljissä olivat tehneet tehtävänsä. Kirjastoon saavuttiin yksin ja pareittain, koirien kanssa tai ilman, ja jo varttia alkamisajan jälkeen Vallilan puistoja oli siivoamassa kuusi ihmistä. Osa oli aloittanut jo ennen virallista alkamisaikaa, toisilla oli omat lapiot mukana. Jaoimme ihmisille isoja ja pieniä roskapusseja ja muita siivousvälineitä ja päivitimme Facebook-tapahtumaan, millä alueilla siivoojia oli liikkeellä. Osallistujia tuli kahden tunnin aikana lisää niin tasaiseen tahtiin, että hädin tuskin ehdimme tarjota kaikille koirannameja mukaan. Oman lukunsa muodostivat tavalliset kirjastokävijät, jotka pysähtyivät ottamaan kahvia ja kysymään, mitä puuhasimme.

Talkoot saivat kiitosta sekä koiranomistajilta että koirattomilta. Vaikka me taustahenkilöt ja osallistujat tuskin olemme niitä, joiden takia ulosteet koristavat pientareita, halusimme koiranomistajina kantaa vastuuta yleisestä viihtyvyydestä – ja toki parantaa koirien mainetta lemmikkeinä kaupunkiyhteisössä. Ehkä yksi juuri niistä kakkaläjistä, jotka keräsimme, olisi voinut olla potentiaaliselle koiranvihaajalle viimeinen niitti, joka olisi saanut hänet levittämään ongenkoukuilla täytettyjä lihapullia koirien ulkoilualueille. Tuntui myös hyvältä mobilisoida suuri joukko ihmisiä vapaaehtoistyöhön viihtyisämmän naapuruston puolesta. Yhdessä saimme kadut siivottua ainakin hetkeksi.

Oma koiranikin osallistui, joskin nurinkurisesti. Lähdimme talkoiden organisoimisen jälkeen vielä itse siivoamaan lähikatua. Viimeisten pensaiden alla vastaan tuli erityistä herkkua: läjä ihmisen ulostetta. Siinä ei ehtinyt edes kissaa sanoa, kun koira oli jo ahminut makupalan nassuunsa.

Vallilan ja Hermannin koirankakkatalkoot järjestettiin uudestaan 6.4.2019 yhteistyössä Hermanni-Vallila Seuran kanssa. Lue lisää: https://www.facebook.com/events/1328201727337189/

Teksti: Maria Talvela

Kansalaisareenan kampanja- ja tapahtumakoordinaattori

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan