Hyppää sisältöön

Vapaaehtoistoiminnan verolinjaukset puhuttivat jälleen eduskunnassa

Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmä kokoontui syyskuussa käsittelemään vapaaehtoistyön toimintaedellytysten nykytilannetta sekä valtion tason koordinaation edistymistä.

Tukiryhmän syksyn kokouksessa 20.9.2017 käsiteltiin vapaaehtoistyön koordinaatiota ja toimintaedellytysten kehittämistä selvittäneen työryhmän ehdotusten nykytilannetta sekä valtion tason koordinaation edistymistä. Kysymyksistä alusti neuvotteleva virkamies Niklas Wilhelmsson oikeusministeriöstä. Valmistelussa ei ole päädytty lainsäädännön muutostarpeisiin, vaikka kansalaistoimintaan ja vapaaehtoistoimintaan liittyvä ohjeistus on koettu haastavaksi ja epäselväksi. Suurimmat kysymykset liittyvät verotukseen, työttömän vapaaehtoistyöhön liittyviin käytäntöihin ja lupa- ja ilmoitusmenettelyihin.

Tukiryhmän puheenjohtaja kansanedustaja Anne Kalmari nosti esille kysymyksen siitä, että matkakustannusten verovapaan korvauksen rajaa pitäisi nyt nostaa 2000 eurosta ylöspäin. Pääministeri Sipilän hallitusohjelman veropoliittisen linjauksen mukaisesti 2017/2018 selvitetään säätiöiden ja yhdistysten verokohtelua ja osana tätä selvitystä on päätetty arvioida verovapaiden kustannusten korvausten soveltamisalan laajuutta sekä matkakustannusten enimmäismäärän riittävyyttä. Verovapaan lounaan tarjoaminen organisoidussa vapaaehtoistyössä on edelleen ongelma huolimatta verohallinnon uusista, entistä paremmista linjauksista. Lounaan tarjoaminen esimerkiksi osana kuusituntista vapaaehtoistyöpäivää tulkitaan uusissa ohjeissa työsuhteen luomiseksi organisaation ja vapaaehtoisen välille, jolloin vapaaehtoisen pitää ilmoittaa saamansa lounaat verotuksessaan ja niistä pidätetään vero.

Tukiryhmän kokouksessa todettiin, että vapaaehtoistyön uusi tukisivusto demokratia.fi > vapaaehtoistyö on saanut kiittävää palautetta, mutta sivustolla on hankala osoite ja se löytyy erilaisissa hauissa huonosti. Suomi.fi palveluun uusi vapaaehtoistyön tukisivusto tullee lokakuussa. Niklas Wilhelmsson toivoi järjestöjen levittävän tietoa uusista vapaaehtoistyösivustoista sekä kertoi mielellään ottavansa vastaan tietoa kentältä ja järjestöistä erilaisista haasteista ja ongelmatilanteista.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan