Vilma Nurmi on toiminut jo vuosia Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) perhekummina. Nurmen mukaan vapaaehtoistoiminnasta saa energiaa, oppii uutta ja sen kautta tapaa ihania ihmisiä, joihin ei muuten tutustuisi.
MLL:n perhekummit ovat koulutettuja vapaaehtoisia, jotka haluavat tukea lapsiperheiden arkea. Perhekummit ovat esimerkiksi mukana vähentämässä perheiden kokemaa yksinäisyyden tunnetta, haastavassa elämänvaiheessa tukemassa perhettä kohti tasapainoista perhe-elämää. Perhekummitoiminnassa läsnäolo ja vuorovaikutus ovat avainasemassa.
“Tämä toiminta on koko ajan vuorovaikutusta sen perheen kanssa. Yksi perhe tarvitsee yhdenlaista tukea ja toinen toisenlaista.”
Juttua riittää aina, eikä sanottava lopu. Neuvoja Nurmi ei kuitenkaan halua perheille antaa.
“En ole kykenevä antamaan neuvoja. Tuskin kukaan niitä haluaa ottaa vastaankaan. Olen rinnalla kulkija.”
Vapaaehtoisille etsitään sopivat perheet
Nurmella on ollut yhteensä kolme eri kummisuhdetta. Kummeilla on kuitenkin aina yksi suhde kerrallaan. Kokeneenkin perhekummin mielestä uuden perhekummisuhteen aloittaminen on yhä edelleen jännittävää. Etukäteen ei voi tietää, millaisia henkilöitä tulevassa perheessä on. Nurmen mielestä MLL:n Uudenmaan piirin koordinaattori on kuitenkin onnistunut löytämään juuri hänelle sopivat perheet.
“Enhän minä näitä ihania ihmisiä, mitä minulla on perhekummina ollut, löytäisi mistään.”
Vaikka aiemmat kummisuhteet ovat virallisesti päättyneet etukäteen sovitun vuoden jälkeen, pitävät he perheiden kanssa edelleen satunnaisesti yhteyttä.
“On ollut suuri kunnia saada tutustua näiden perheiden koteihin ja olla mukana monessa perhejuhlassa. Saan vieläkin kutsuja synttäreille”, Nurmi jatkaa.
Vapaaehtoistoiminnassa positiivisuus tarttuu
Vapaaehtoinen perhekummi antaa omaa aikaansa perheelle ja on tukena perheen arjessa. Nurmi kuitenkin muistuttaa, että eihän kukaan tekisi vapaaehtoistyötä, jos siitä ei myös itselle saisi jotain.
“Saan perheiden tapaamisesta itselle energiaa. Nuoret vanhemmat ja lapset ovat niin täynnä energiaa, positiivisuutta ja eteenpäin menoa.”
MLL:n Uudenmaan piiri tarjoaa vapaaehtoisille perhekummeille työnohjausta ja järjestää säännöllisesti myös jatkokoulutuksia. Nurmi kertoo eri teemoilla järjestettyjen jatkokoulutusten olleen kiinnostavia. Hän on osallistunut niihin aina, kun hänellä on ollut aikaa.
“Olen ihminen, joka on utelias ja haluaa oppia uutta. Koulutuksissa on usein käsitelty sellaisia aihepiirejä, jotka eivät ole olleet itselleni ennestään tuttuja. Olen saanut oppia esimerkiksi maahanmuuttajaperheistä ja ADHD:sta.”
Perhekummeiksi tarvitaan erilaisia ihmisiä
Perhekummiksi sopii tavallinen, luotettava aikuinen, joka halua antaa aikaansa ja kulkea väliaikaisesti lapsiperheen rinnalla.
“Mielestäni perhekummiksi sopii aika monenlaiset ihmiset, kunhan on vastuullinen. En osaa niinkään sanoa, kuka ei sopisi perhekummiksi”, Nurmi pohtii.
Perhekummeiksi tarvitaan erilaisia ihmisiä, sillä perheiden tuentarpeetkin ovat aina yksilöllisiä.
“Me perhekummit olemme kaikki niin erilaisia ja perheetkin ovat erilaisia. Kaikki eivät tykkää samoista asioista, eikä tarvitsekaan, siitähän se keskustelu syntyy. Riittää kun on ihminen ihmiselle!”
Teksti: Kaisa Huttunen
Kirjoittaja työskentelee Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri ry:n järjestöassistenttina