Hyppää sisältöön

Vapaaehtoistyö piti pintansa koronavuonna

Onko vapaaehtoistyön suosio nousussa vai laskussa? Miten koronavuosi vaikutti vapaaehtoistoimintaan? Ovatko nuoret vapaaehtoistoiminnan tulevaisuuden toivoja?

Kansalaisareena, Kirkkohallitus ja Opintokeskus Sivis teettivät maaliskuussa Taloustutkimuksella Vapaaehtoistyö Suomessa -kyselyn. Sen mukaan noin puolet vastaajista on tehnyt vapaaehtoistyötä viimeisen vuoden aikana.

Tutkimus on toteutettu edellisen kerran vuonna 2018. Silloin 48,7 % oli tehnyt vapaaehtoistyötä edeltävän vuoden aikana, kun vuonna 2021 vastaava luku oli 47 %.

– Korona-aika on ollut vapaaehtoistoiminnan kannalta ristiriitaista aikaa. Esimerkiksi ikäihmisten tekemä ja ikäihmisten parissa tehtävä vapaaehtoistoiminta on rajoituksien ja suosituksien takia ollut hankalaa tai mahdotonta. Toisaalta kriisiajat usein aktivoivat ihmisten auttamishalua. Tämä on näkynyt esimerkiksi kauppa-avussa ja erilaisissa etä- ja digimuotoisissa vapaaehtoistoiminnoissa. Selvitys tukee tätä käsitystä, sillä vapaaehtoistoiminnan määrä pysyi lähes entisissä lukemissa, toteaa Kansalaisareenan hallituksen puheenjohtaja Antti Rajala.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että koulutusasteittain tarkasteltuna alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet osallistuvat vapaaehtoistoimintaan eniten. Tulotasoittain tarkasteltuna keskituloiset näyttävät olevan aktiivisimpia osallistujia. Miesten vapaaehtoistyön määrä on lisääntynyt, naisten taas vähentynyt.

Vapaaehtoistyötä tehdään mieluiten kasvotusten ja järjestöjen tai yhteisöjen organisoimana. Lyhyt- ja pitkäkestoista vapaaehtoistyötä tehdään lähes yhtä paljon. Pop up -tyyppinen vapaaehtoistoiminta kiinnosti erityisesti naisia.

Vapaaehtoisena toimittiin keskimäärin 12,9 tuntia neljän edeltävän viikon aikana. Vuonna 2018 vastaava luku oli reilut 15 tuntia.

Nuoret ovat kiinnostuneita vapaaehtoistoiminnasta

Vastaajista 38 % haluaisi osallistua vapaaehtoistoimintaan, jos pyydettäisiin ‒ nuorista (15–24-vuotiaat) jopa 61 %.

– On upeata huomata tuloksista, että vapaaehtoistoiminta kiinnostaa nuoria ja se on ollut merkityksellistä pandemiankin aikana, Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Anne Porthén sanoo.

Kyselyn perusteella vapaaehtoistoimintaan osallistumista helpottaisi eniten se, jos tarjolla olisi lyhytkestoisia ja kertaluonteisia tehtäviä ja jos elämäntilanne olisi sopivampi. Kiinnostus vapaaehtoistyötä kohtaan ei kuitenkaan ole vähentynyt.

– Hienoa huomata myös tämän tutkimuksen kautta, että vapaaehtoistyötä arvostetaan ja ihmiset haluavat olla mukana erilaisissa vapaaehtoistoiminnan muodoissa, Irene Nummela Kirkkohallituksesta summaa.

Miltä näyttää vapaaehtoistyön tulevaisuus?

Poikkeusaika näyttäisi vaikuttaneen vapaaehtoistoimintaan ja -tehtäviin. Esimerkiksi pelastuspalveluiden kategoriassa on tehty erityisen paljon vapaaehtoistyötunteja ja mm. seurakunnissa vapaaehtoistyö on siirtynyt verkkoon.

Korona-aika ei kuitenkaan ole vähentänyt suomalaisten halua tehdä vapaaehtoistyötä.

– Noin 2/3 kyselyn vastaajista uskoo tekevänsä vapaaehtoistyötä jatkossa vähintään yhtä paljon tai jopa enemmän kuin nyt, toteaa asiantuntija Marion Fields Opintokeskus Siviksestä ja jatkaa:

– Tosin esimerkiksi koulutustausta vaikuttaa siten, että korkeakoulutetut ja vakaalla työuralla olevat henkilöt ovat innokkaimmin kasvattamassa omaa vapaaehtoistyöpanostaan ja uskovat osaamisensa olevan riittävää. Jos vapaaehtoistoimintaa organisoivat tahot haluavat jatkossakin olla avoimia kaikille, tulisi jatkossa kiinnittää erityistä huomiota rekrytointikäytäntöihin, perehdytykseen sekä työn tukemiseen.

Vapaaehtoistyö nyt ja tulevaisuudessa -webinaarisarja

18.5. klo 14–15 Vapaaehtoistyö nyt ja tulevaisuudessa, osa 1:
Vapaaehtoistyö Suomessa -kyselyn tulokset

Webinaarissa julkistetaan Vapaaehtoistyö Suomessa -kyselyn tulokset. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen esittelee vapaaehtoistyön nykytilaa ja lähitulevaisuuden trendejä.

Webinaariin osallistutaan ilmaisella Zoom-ohjelmalla, eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Lisää tapahtuma kalenteriisi, ota Zoom-linkki talteen ja tule seuraamaan lähetystä:

https://us02web.zoom.us/s/86569055264

25.5. klo 14–15 Vapaaehtoistyö nyt ja tulevaisuudessa, osa 2:
Huomisen trendit ja tekijät

Millaiselta näyttää vapaaehtoistyön tulevaisuus? Tule mukaan webinaariin kuulemaan Vapaaehtoistyö Suomessa -selvityksen tuloksia ja asiantuntijoiden näkökulmia järjestötoiminnan tulevaisuuteen.

8.6. klo 10–11 Vapaaehtoistyö nyt ja tulevaisuudessa, osa 3:
Osallistuva nuori

Vapaaehtoistyö Suomessa -selvityksen valossa 15‒24-vuotiaat ovat erittäin kiinnostuneita osallistumaan vapaaehtoistoimintaan. Mutta millaisessa vapaaehtoistoiminnassa nuoret haluavat olla mukana?

Lue lisää webinaareista.

Lisätietoa:

Antti Rajala, puheenjohtaja, Kansalaisareena, 014 266 1707, antti.rajala@kansalaisareena.fi

Anne Porthén, toiminnanjohtaja, Kansalaisareena, 050 551 0057, anne.porthen@kansalaisareena.fi

Irene Nummela, asiantuntija, Kirkkohallitus, 050 584 6897, irene.nummela@evl.fi

Marion Fields, asiantuntija, Opintokeskus Sivis, 040 350 4500, marion.fields@ok-sivis.fi

Katja Reinikainen, viestintäpäällikkö, Kansalaisareena, 045 787 51857, katja.reinikainen@kansalaisareena.fi

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan