Hyppää sisältöön

Vapaaehtoistyötä minulle ja muille

”Vapaaehtoisuus on timanttista toimintaa” -blogisarjassa julkaistaan Humanistisen ammattikorkeakoulun avoimessa ammattikorkeakoulussa vapaaehtoistoiminnan johtamista opiskelevien tekstejä vapaaehtoisuudesta.

En ole koskaan ajatellut vapaaehtoistyön olevan suuri osa tai edes osa omaa elämääni. Olen aina ajatellut, että vapaaehtoistyötä pitää tehdä jonkin järjestön tai yhdistyksen kautta ja siihen tulee sitoutua vuosiksi – ei siis minun juttuni. Huomaamattani olen kuitenkin tehnyt vapaaehtoistyötä vuosia. En ole vain ajatellut sitä niin.

Olen ollut kohta jo yhdeksän vuotta mukana lapseni luokan vanhempaintoiminnoissa. Milloin olemme myyneet sukkia luokkaretkeä varten, milloin taas olen ollut valvojana leirikoulussa tai koulun diskossa. Tällä hetkellä olen vielä koulun vanhempainyhdistyksen hallituksessa mukana järjestämässä tapahtumia sekä edistämässä koulun ja alueen perheiden yhteisöllisyyttä. Tämän tekemisen olen kokenut minulle tärkeäksi, koska se on liittynyt kiinteästi perheeni arkeen. Tekemisinä tämä ei ole tuntunut kovin sitovalta, koska tekemistä on suhteellisen harvoin ja sen ajankohtaan ja tapaan pystyy itse hyvin pitkälti vaikuttamaan. Tämän vapaaehtoistyön pystyy myöskin aina lopettamaan, sen enempää itselle tai muille selittelemättä, silloin kun siihen ei enää riitä aikaa. Ehkä tämä on se tunne, mikä on hyvän mielen lisäksi pitänyt minut mukana kaikki nämä vuodet.

Jotta vapaaehtoistyö olisi vielä houkuttelevampaa minulle, mielestäni sen tekemisestä tulisi tehdä mahdollisimman helppoa. Ilman pitkiä koulutuksia tai kursseja mahdollisuus tehdä joitain juuri nyt, jollekin, joka apua tänään tarvitsee. Kun ei tarvitsisi sitoutua pitkäksi aikaa, olisi varmasti helppoa saada muitakin auttajia mukaan. Ihmisillä on tänä päivänä niin paljon kaikkea, mihin ajan pitäisi riittää. Erilaisten vapaaehtoistöiden, varsinkin lyhytkestoisten, tulisi löytyä helposti esimerkiksi netin kautta. Vaikka vapaaehtoistyötä netistä kyllä löytyy, voisi se mielestäni olla vieläkin selkeämmin löydettävissä kootusti.

Hyvä esimerkki nopeasta, mutta kuitenkin hyvin merkityksellisestä vapaaehtoistyöstä tai avustustyöstä on Facebookissa toimiva joulukalenterikeräys vähävaraisten perheiden lapsille. Konsepti on äärimmäisen yksinkertainen. Sivujen kautta voit ilmoittautua joko lahjoittajaksi tai lahjan vastaanottajaksi. Tämän jälkeen sivuston ylläpitäjät yhdistävät lahjoittajan ja lapsen. Lahjoittaja saa viestillä tiedot lapsesta osoitteineen, johon voi joulukalenterin lähettää. Lahjoittajien ja lahjan saajien muu yhteydenpito on kielletty, eikä lahjoitusta tehdä omalla nimellä eikä omaan kaupunkiin. Helppo ja nopea tapa tehdä hyvää. Toimii.

Teksti: Kirsikka Linna

Kirjoittaja opiskelee parhaillaan vapaaehtoistoiminnan johtamista Humanistisen ammattikorkeakoulun avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan