Hyppää sisältöön

Vuoden vapaaehtoinen -kisan kymmenen kärki on selvillä

Vuoden vapaaehtoinen -kampanjan yleisöäänestys on päättynyt. Ehdolla olleet 86 henkilöä keräsivät yhteensä 10 414 hyväksyttyä yleisöääntä. Seuraavaksi kampanjan raati kokoontuu valitsemaan Vuoden vapaaehtoisen kymmenen eniten yleisöääniä saaneen ehdokkaan joukosta.

Järjestyksessään kuudennen Vuoden vapaaehtoinen -kampanjan tavoitteena on jakaa tunnustusta Suomen lukuisille vapaaehtoisille sekä lisätä vapaaehtoistoiminnan näkyvyyttä ja arvostusta.  

Kampanjassa eniten ääniä saivat seuraavat henkilöt (aakkostettu kotikunnan mukaan): Arttu Käpylä Akaalta, Lea Grönlund Helsingistä, Esko Hänninen Helsingistä, Juha Salonenja Longinojan puroaktiivit Helsingistä, Lissu Vierikko Helsingistä, Ilkka ja Kaija Erkkilä Hyvinkäältä, Inka Setälä Kotkasta, Petra Turunen Mikkelistä, Henri Toukonen Paimiosta ja Sirpa Tahko Tuusulasta.

Arvovaltainen raati valitsee voittajan kymmenen kärjen joukosta. Voittaja julkaistaan kansainvälisenä Vapaaehtoisten päivänä 5.12.  

Vapaaehtoistoiminnan lähettiläs

Vuoden vapaaehtoinen -kampanjassa haetaan henkilöä, joka voi olla pitkän linjan vapaaehtoistoimija tai uusi tulokas. Hän toimii vapaaehtoisena sydämellä ja innostaen missä päin Suomea tai millä alalla tahansa. Hän voi olla yhteisön kantava voima, taitava innostaja, kekseliäs toiminnan kehittäjä, siltojen rakentaja, erilaisten kohtaamisten synnyttäjä tai muuten ansioitunut ja aktiivinen vapaaehtoinen.

Yleisö sai ehdottaa Vuoden vapaaehtoinen -palkinnon saajaa alkusyksystä. Ehdokkaiksi nimettiin 86 omistautunutta vapaaehtoista. Suosikkiaan sai äänestää 27.10. saakka.

Vuoden vapaaehtoinen -palkinnon saaja toimii seuraavan vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä.

Kymmenen kärki kampanjan verkkosivulla: www.kansalaisareena.fi/vapaaehtoinen

Lisätietoja: Maria Talvela, p. 040 166 9914, maria.talvela(at)kansalaisareena.fi

Katso alta kymmenen eniten ääniä saanutta ehdotusteksteineen

10 eniten ääniä saanutta ehdokasta

Vuoden vapaaehtoinen -äänestyksen kymmenen kärki kotikunnan mukaisessa aakkosjärjestyksessä:

(AKAA) Käpylä, Arttu

Ehdottaisin isoveljeäni Arttua vuoden vapaaehtoiseksi. Hän on tehnyt merkittävää työtä Akaan nuorten hyväksi. Arttu ideoi nuorille tuunauspajan missä nuoret voivat tehdä omia projektejaan viikonloppuisin Artun yrityksen tiloissa. Nuoret ovat saaneet tätä kautta itselleen valtavasti itseluottamusta ja taitoa tulevaisuutta ajatellen. Ihailen Arttua suuresti, sillä hän on aina valmiina auttamaan toisia tutuista tuntemattomiin. Edes päästä löydetty kasvain sekä raskaat hoidot eivät ole saaneet häntä luopumaan positiivisesta ja antavasta asenteestaan, päinvastoin vauhti on auttamisessa vain kiihtynyt, kun ei tiedä kauanko terveys antaa myöten. Arttu osallistui nuorten kanssa myös Red bull -mäkiautokisaan ja yhdisti rakennuspuuhaan myös Akaan päiväkotilaisia ja vanhempia luoden yhteisöllisen kokemuksen vauvasta vaariin. Yhteishenki ja hyvä tulevaisuus jokaiselle ovat päämääriä Artulla. Viikonloppuisin hän on nuoria auttamassa ja valvomassa verstaalla antaen omaa aikaansa ja esimerkkiä nuorille siitä mitä on olla vastuullinen ja nuorta tukeva aikuinen.

(HELSINKI) Grönlund, Lea

Lea Grönlund on innostava ja rohkaiseva ilopilleri. Hän on toiminut vapaaehtoisena tietotekniikan vertaisopastajana ENTER ry:ssä 20 vuoden ajan ja monitoiminaisena Helsingin Mikaelin seurakunnassa 30 vuotta. ”Jaksan aina innostua itse ja innostuttaa toisia. Mielelläni etsin apuneuvoja, ratkaisuja ja ohjeita erilaisiin ongelmatilanteisiin, kun vaikka näkö- tai kuulovamma vaikeuttaa digin opettelua ja käyttöä. Auttamisen ilo on paras kiitos!” Lea opastaa henkilökohtaisissa opastuksissa senioreita ja luotsaa vapaaehtoisten opastajien porukkaa Helsingissä. Hän pitää myös säännöllisesti älykännykkäluentoja, joissa hän innostaa ja rohkaisee vasta-alkajiakin uuden oppimiseen. Lea haluaa auttaa muita kehittymään ja on ollut mukana monissa Enterin työryhmissä sekä hallituksessa kehittämässä tapoja toimia entistä paremmin.


Lealla on taito nähdä mahdollisuuksia paikoissa, joissa muut eivät siihen pysty. Hän on mm. yhdistänyt kaksi tärkeää vapaaehtoishommaansa nerokkaasti. Hän pitää Mikaelin kirkossa erilaisia tilaisuuksia, joissa innostaa seurakuntalaisia älypuhelimen iloihin. Mikaelin kirkossa hän on toiminut vapaaehtoisena jo vuodesta 1988 saakka.


Tehtäviin on kuulunut kaikkea mitä mielikuvitus vaan keksii: mm. lähimmäistoimintaa, yhteisvastuuta, tapahtumia, messujen avustamista, kolehdin keräämistä, tervetulotiimissä tervetulleeksi toivottamista, keittiöhommia…


Lea saa kohtaamiltaan avustettavilta spontaaneja halauksia ihan vaan olemalla oma itsensä. Hänen ilonsa ja intonsa tarttuvat!


(HELSINKI) Hänninen, Esko

Esko Hänninen on pitkän linjan sote- ja mielenterveysalan asiantuntija, joka on tehnyt merkittävän uran mm. THL:ssä, sen edeltäjässä Stakesissa ja Etelä-Suomen ja Uudenmaan lääninhallituksissa. Hän on toiminut myös lukuisissa kansainvälisissä tehtävissä. Koko klubitalomalli saatiin Suomeen Hännisen pohjatyön ansiosta vuonna 1995. Tällä hetkellä Suomessa on 23 Klubitaloa ja yli 6000 kuntoutujajäsentä saa hänen ansiostaan tukea omaan hyvinvointiinsa, työelämään ja opintoihin. Hännisen historia vapaaehtoistoiminnan parissa on kunnioitettava: 1990-luvulla hän toimi Vates-säätiön ensimmäisenä hallituksen puheenjohtajana. 1996 hänet valittiin Suomen Setlementtiliiton puheenjohtajaksi silloisen ulkoministeri Tarja Halosen seuraajana.


Hänninen on ollut kansainvälisen klubitalokehityksen keskiössä pitkään: hänet kutsuttiin 1998 Klubitalojen maailmanjärjestön hallituksen jäseneksi, jossa hän jatkoi vuoteen 2017 saakka. Suomen Klubitalot ry:n vapaaehtoistyöntekijänä Hänninen on toiminut vuodesta 2013 alkaen, ja vuonna 2018 klubitaloverkosto valitsi hänet yksimielisesti Suomen Klubitalot ry:n hallituksen puheenjohtajaksi.


Hänninen itse tiivistää osaamisensa näin: “Laaja ja monipuolinen kokemustaustani on muovannut minusta varsin käyttökelpoisen vapaaehtoistyöntekijän. Olen monissa sote- ja mielenterveysalan kysymyksissä ”kävelevä tietopankki”, joka on aina valmis jakamaan tietojaan ja auttamaan pulmatilanteissa.”
Koko kansainvälinen klubitaloyhteisö kunnioittaa Hännistä suuresti.


(HELSINKI) Salonen, Juha ja Longinojan puroaktiivit

Koillis-Helsingissä virtaavan Longinojan muodonmuutos sameasta hylkyojasta solisevaksi taimenpuroksi on vapaaehtoistyön voimannäyte vailla vertaa.


Juha Salonen aloitti Longinojan kutusoraikkojen kunnostuksen vuonna 2001, jonka jälkeen hän on vetänyt talkoita joka syksy. Vuonna 2017 kutusoraikkoja kunnostettiin yli sadan talkoolaisen voimin. Juha on ollut mukana myös muissa virtavesikunnostuksissa.


Puron tilan kohentuminen ja Juhan kannustava esimerkki ovat innostaneet ihmisiä mukaan lähiluonnosta huolehtimiseen. Nyt n. 20 aktiivin joukko edistää puron hyvinvointia monin tavoin. Puroaktiivit valvovat, opastavat, kunnostavat, taltioivat ja tiedottavat Longinojasta. Syysöinä he striimaavat täpläkylkisten taimenten kutupuuhia, joten kaikki pääsevät seuraamaan huikeaa luontonäytelmää kotisohvalta, jos ei itse tarkene lähteä yökävelylle puron varteen.


Aktiivien tekemä työ on tärkeää luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Palkitsevinta on Suomenlahden uhanalaisen taimenen paluu. Longinojan renessanssi on lisännyt alueen ihmisten ympäristötietoisuutta ja lähiluonnon arvostusta. Puron varrella kulkevat asukkaat seuraavat veden tilaa ja keräävät roskia luonnosta. Helsingin kaupunki toteutti vuonna 2018 puroaktiivien suunnitteleman luontopolun, jonka opastauluissa jaetaan tietoa puroluonnosta.


Puroaktiivien toiminta on luonut yhteisöllisyyttä Longinojan varrelle. Puron äärellä jaetaan estoitta taimenbongaukset vastaantulijoiden kanssa; Longinoja yhdistää ihmiset taustaan katsomatta.


(HELSINKI) Vierikko, Lissu

HelsinkiMission vapaaehtoistoiminnan yksikkö ehdottaa Vuoden 2019 vapaaehtoiseksi Lissu Vierikkoa, joka on toiminut vapaaehtoisena senioreiden ja lapsiperheiden yhteisessä kohtaamispaikassa, Albertin Olohuoneessa helmikuusta 2017 lähtien.


Lissu on alusta asti ohjannut lapsiperheiden vanhemmille ja lapsille musiikki-laulutuokioita ja ne ovat saavuttaneet suuren suosion. Vuosittain Lissu ohjaa n. 50 musiikkituokiota ja ne houkuttelevat paikalle jopa 400 lasta ja aikuista, enemmänkin olisi tulijoita!


Lissun tuokiot toimivat myös vertaistapaamisina lapsiperheiden vanhemmille, ja näin vähentävät lapsiperheiden yksinäisyyttä. Puolet tuokioihin osallistuvista vanhemmista on kansainvälisiä ja tuokioissa he oppivat suomea ja tutustuvat suomalaiseen lastenlaulukulttuuriin.

Kävijät ovat antaneet Lissun musiikkituokioista ylistäviä palautteita:

“Lissun tuokioissa on iloinen ja lämmin tunnelma.”
“Parasta on nähdä se, kuinka lapset nauttivat tuokioista. On ihanaa huomata kotona, kuinka tutut laulut tulevat kotiin ja lapsi lauleskelee näitä myös itsekseen <3 Myös se, että pieni lapsi osaa odottaa muskaripäivää kertoo mielestäni jo kaiken!”
“Lissu is fun and energetic and likes what she does. I love meeting other moms and building community.”
HelsinkiMission julkaisemassa Myötätuntouutisissa Lissusta ja hänen vapaaehtoisuudestaan on kirjoitettu laajempi henkilökuvaus, mikä on luettavissa täällä: https://www.helsinkimissio.fi/myotatuntouutisia/rakkaasta-ammatista-takaisin-lasten-pariin

(HYVINKÄÄ) Erkkilä, Ilkka ja Kaija

Eläkkeellä oleva pariskunta, joka on vuoden 2011 lokakuusta alkaen kerännyt roskia eri ympäristöistä. Pääosin keräykset on tehty Suomessa, mutta myös ulkomailla (14:ssä eri maassa). He pitävät päivittäin lokikirjaa (joita nyt 20 kpl) ja keräyskeikkoja he tekevät noin neljä kertaa viikossa. Tähän mennessä he ovat keränneet mm. 910 500 tupakantumppia ja 7000 tyhjää tupakka-askia ja yli 2379 muovikassillista roskaa. He ovat myös putsanneet likaantuneita liikennemerkkejä. Joitakin mediajuttuja heistä on tehty, mm. Kympin uutisten kevennykseen, ja juttu kuvineen löytyy täältä: https://www.hs.fi/kaupunki/hyvinkaa/art-2000006220695.html. Pyyteettömästi he ovat tätä työtä tehneet ja näin näyttäneet omalla toiminnallaan positiivista esimerkkiä muille ihmisille. Eivätkä he ole lannistuneet, vaikka heidän jäljiltään siivottu alue on roskattu uudelleen. Suosittelen lämpimästi heitä palkinnon saajiksi.

(KOTKA) Setälä, Inka

Inka Setälä on 44-vuotias kahden lapsen äiti, joka on vapaaehtoisesti ilman rahallista tukea toiminut ja kehitellyt uusia tapoja saada kotkalaisia mukaan toimimaan yhdessä yhteisöllisyyden lisäämiseksi sekä aktivoitumaan vapaaehtoistoimintaan omalla esimerkillään.


Kohtaamisten tapahtumat alkoivat vuonna 2017, jolloin Inka kokosi keskelle Kotkansaarta pitkän yhteisen pöydän, jonka ympärille tuli vesisateen saattelemana 200 ihmistä omilla eväillään kohtaamaan toisiaan.
Samana vuonna kokoonnuttiin Katariinan meripuistossa, jossa kokoontui syysmyrskyssä lähes 2000 ihmistä. Vanhukset haettiin Inkan sopimilla sponsoroiduilla kyydeillä ulkoilemaan, ja vapaaehtoisten ihmisten joukko oli heitä vastaanottamassa ja kulkemassa vierellä. Inkan pyytämiä yhteistyökumppaneita oli yli sata ja jatkoa toivottiin.


Illalliset Lehmuskujalla ovat nyt kasvaneet perinteeksi ja osallistujia on ollut jo 400 henkilöä ja tapahtuma on järjestetty nyt kolmena vuonna. Meripuistossa on kohdattu nyt myös kolmasti ja kävijämäärät ovat nousseet yli 3000:een. Tapahtumien sisältö on ollut sellainen, jossa ihmiset pääsevät helposti tutustumaan toisiinsa ja kohtaamaan erilaisten aktiviteettien kautta.


Inka valittiin asenteensa ansiosta Vuoden Positiivisimmaksi kotkalaiseksi vuonna 2018. Kohtaamisten työryhmä on toiminut ympärivuotisesti ja esimerkiksi paikallisiin kahviloihin toimitettiin Inkan toimesta iloiset kyltit, joissa kehoitettiin istumaan samaan pöytään juttuseuraa kaivatessaan.

(MIKKELI) Turunen, Petra

Petra toimii Mikkelin Hope ry:n tiiminvetäjänä. Hänen työnsä auttaa hyvin merkittävästi Mikkelin seudun lapsiperheitä monin eri tavoin. Hopen kautta lapsiperheet voivat saada vaatteita, kodintarvikkeita, harrastevälineitä, leluja, ruokaa sekä pääsylippuja paikkoihin, joihin ei olisi muutoin mahdollista mennä. Petra toimii nopeasti, mikäli perheellä on kiireellinen avuntarve. Petra on verkostoitunut ja saa helposti yrityksiä ym. yhteistyökumppaneita toimintaan mukaan. Petra on iloinen, sydämellinen, luova ja idearikas. Hän käyttää valtavan määrän omaa aikaa vähävaraisten lapsiperheiden tukemiseksi. Ihan huippua, että meillä on Petra ja olen oman työni kautta saanut tutustua häneen. Mielestäni Petra ansaitsee vuoden vapaaehtoisen tittelin.

(PAIMIO) Toukonen, Henri

Suomen Karva-Kaverit ry on eläinavusteista vapaaehtoistoimintaa harjoittava yhdistys. Jäsenemme vierailevat lemmikkiensä kanssa erilaisissa laitoksissa ja tapahtumissa vauvasta vaariin. 15 vuotta vapaaehtoistyötä tehnyt Henri Toukonen on yhdistyksessä aktiivinen toimija. Pyyteetön toiminta eläinten hyvinvoinnin edistämiseksi näkyy Henrin toiminnassa. Hän onkin erityisen pidetty henkilö jäsenistön ja yhteistyötahojen keskuudessa. Henri käy säännöllisesti eri kohteissa kahden leonberginkoiran kanssa. Hän on ollut laajentamassa toimintaa Turun alueella Paimio-Lieto-alueelle ryhtyen kasvattamaan alueen toimintaa. Henri toimii myös yhdistyksen sihteerinä ja hallituksen jäsenenä.  Henri on mukana myös muissa yhdistyksissä ja yhteisöissä, joissa toimitaan eläinten parissa:

• Peimarin koirat ry (Paimio), jossa Henri on aktiivinen toimija. Hän mm. järjestää erilaisia eläinten koulutuksia. Henri on toiminnallaan saanut aktivoitua alueen eläimiä omistajineen, sekä pitää yllä aktiivisuutta. Sen seurauksena yhdistys on mukana erilaisissa tapahtumissa tarjoten esimerkiksi vetokoiratoimintaa.
• Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa), jossa Henri on mukana viikoittain pelastuskoiratoiminnassa ja toimii myös etsintöjen johdossa.
• Varsinais-Suomen Leot (leonberginkoirayhteisö), jossa Henri on aktiivisesti kokoamassa rodun yksilöitä omistajineen yhteisen tekemisen ja koulutuksen pariin. Hän on järjestänyt muun muassa lajitutustumispäiviä, yhteislenkkejä ja erilaisia koulutuksia.

(TUUSULA) Tahko, Sirpa

Psykologi Sirpa Tahko tekee huikeaa työtä auttaessaan kipupotilaita monin tavoin. Hän perusti v. 2018 Kipukapina-sivun ja -vertaistukiryhmän, joka ajaa vaikeista kroonisista kivuista kärsivien asiaa.


Riittämätön kivunhoito ja kivun mitätöinti ovat epäkohtia, joihin Tahko on puuttunut. Lääkityksiä on ajettu alas perusteetta ja kymmeniä tuhansia ihmisiä ajettu masennusdiagnoosiin vain sen vuoksi, ettei kipua hoideta. Sirpa on sitkeällä työllä saanut asialle näkyvyyttä ja hiljalleen on myös tapahtunut korjausta oikeaan suuntaan.


Sirpa tekee jatkuvaa työtä kivunhoidon laadun parantamiseksi. Ilman Sirpaa moni kroonisesta kivusta kärsivä olisi hoitovaikeuksien takia ilman apua. Hän mm. jakaa tietoa kipupotilaille ja puolustaa potilaiden oikeutta saada hyvää hoitoa ja asianmukaista lääkitystä. Hän on vienyt eteenpäin asioita eduskunnan oikeusasiamiehelle asti. Hän auttaa kipupotilaita valittamaan terveydenhuollossa kohdatusta epäasiallisesta kohtelusta tai hoitovirheistä. Hän kuuntelee kipupotilaiden surut ja murheet, ja moni itsemurha on jäänyt tekemättä Sirpan antaman avun vuoksi.


Kaiken tämän hän tekee vapaaehtoisesti ja pyyteettömästi, koska hänen mielestään jonkun pitää tehdä asialle jotain. Toivo, jonka hän tuo, on auttanut monet kipupotilaat ylös vakavasta ahdistuksesta, masennuksesta ja jopa kuolemanvaarasta. Sirpa on uhrannut omaa aikaansa ja voimavarojaan pyyteettömästi auttaessaan muita, vaikka on itsekin kipukroonikko. Hän on saanut niin paljon hyvää aikaan jo hyvin pienessä ajassa.  

Vuoden 2019 raati:

Marianne Heikkilä, Kansalaisareenan ja kampanjaraadin puheenjohtaja

Jouko the Street Barber (Jouko Näivä), Vuoden vapaaehtoinen 2018

Korumies Arvi (Arvi Martikainen), yrittäjä ja esteratsastaja

Kristiina Kumpula, SPR:n pääsihteeri

Pauliina Seppälä, perustaja, Yhteismaa

Pirkka-Pekka Petelius, Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja (Vihr.)

Signmark (Marko Vuoriheimo), muusikko ja yrittäjä

Tapani Vainikainen, vuoden vapaaehtoinen 2018

Hilla Vuorinen, toimittaja, Helsingin kaupungin Nuorten ääni -toimitus 

Niklas Wilhelmsson, neuvotteleva virkamies, demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikkö, OM

Lisätietoja:

Katja Reinikainen, viestintäpäällikkö
katja.reinikainen@kansalaisareena.fi
p. 045 787 51857

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan