Hyppää sisältöön

Kuvassa Vuoden 2021 vapaaehtoinen Ilkhom Khalimzoda. Kuvaaja: Pertti Snellman.

Vuoden vapaaehtoiseksi valittu Ilkhom Khalimzoda innovoi uusia tapoja edistää kotoutumista

Kansalaisareena ry on palkinnut Vuoden 2021 vapaaehtoisena IlkhomKhalimzodan Jyväskylästä. Raati huomioi valinnassaan Khalimzodan vapaaehtoistoiminnan yhteiskunnallisen merkittävyyden ja ajankohtaisuuden. Vuoden vapaaehtoinen palkittiin tänä vuonna kahdeksatta kertaa.  

Vuoden 2021 vapaaehtoiseksi valittu Ilkhom Khalimzoda edistää vapaaehtoistoiminnassaan aktiivisesti kulttuurien välistä vuoropuhelua, yhdenvertaisuutta ja maahanmuuttajien osallisuutta.

Khalimzoda lähti mukaan vapaaehtoistoimintaan vuonna 2018 tavoitteenaan oppia tuntemaan paremmin suomalaista kulttuuria. Sittemmin hän on perustanut mm. Suomen Kulttuurienvälisen Yhteisön (SKY), jonka tavoitteena on mahdollistaa maahanmuuttajien osallistuminen yhteiskuntaan ja tuoda yhteen eri taustoista olevia ihmisiä. Koronakriisin aikana hän kokosi monikielisen 30 vapaaehtoisen joukon avuksi kunnille, jotka tarvitsivat vapaaehtoisia infopuhelimiin.

– Vapaaehtoistyötä ei kannata ajatella ilmaisena työnä vaan toimintana, joka antaa monin tavoin takaisin ja tuo paljon iloa, rohkaisee palkinnosta onnellinen Ilkhom Khalimzoda.

Lue lisää Khalimzodan vapaaehtoistoiminnasta täältä.

Raati painotti yhteiskunnallista merkitystä ja edelläkävijyyttä

Vuoden vapaaehtoinen -raati korosti Ilkhom Khalimzodan roolia suunnannäyttäjänä ja innovaattorina, sekä nosti esiin hänen toimintansa yhteiskunnallisen merkittävyyden tässä ajassa. Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius huomauttaa, että Khalimzodan innovoimat paikalliset ja konkreettiset hankkeet olisivat suoraan konseptoitavissa laajemmin kansallisesti hyödynnettäviksi.

– Khalimzoda on jo muutamassa vuodessa saanut valtavasti hyvää aikaan edistäessään maahanmuuttajaystävällistä ilmapiiriä ja rohkaissut eritaustaisia ihmisiä sosiaaliseen kanssakäymiseen. Juuri tämä kaikkien yhdenvertainen osallistaminen yhteiskuntamme toimintoihin aivan ruohonjuuritasolla on sitä innostavinta asennemuokkausta syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Ikääntyvä yhteiskuntamme tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa ja maahanmuuttajaystävällistä kulttuuria, kiteyttää Petelius.

Raadin mukaan Vuoden vapaaehtoinen -kisan kymmenen finalistia kuvasivat tänä vuonna hyvin koko vapaaehtoistyön kirjoa ja moninaisuutta. Erityismaininnan raati haluaa antaa pitkän linjan vapaaehtoisille, joita kärkikymmeniköstäkin löytyi monta.

– Nämä konkarivapaaehtoiset ansaitsisivat palkinnon elämäntyövapaaehtoisina. Heidän vapaaehtoistyötuntien määränsä on korvaamaton. Eikä kyse ole vain suoritetusta vapaaehtoistehtävästä, vaan myös panoksesta koko yhteisölle. Huoli tekijöiden jatkajista on kuitenkin olemassa. Siksi halusimme palkita nuoren, uuden edelläkävijän, Kansalaisareenan hallituksen ja Vuoden vapaaehtoinen -raadin puheenjohtaja Antti Rajala toteaa.

Lisätietoja kampanjasta ja haastattelupyynnöt:

Aluetoiminnan suunnittelija Outi Platan, p. 044 547 3739, outi.platan(at)kansalaisareena.fi 

Lisätietoja vapaaehtoistoiminnasta ja Kansalaisareenasta:

Toiminnanjohtaja Anne Porthén, p. 050 551 0057, anne.porthen(at)kansalaisareena.fi

Kansalaisareena ry on jakanut Vuoden vapaaehtoinen -palkintoa vuodesta 2013 lähtien. Tavoitteena on palkinnon avulla lisätä vapaaehtoistoiminnan arvostusta ja näkyvyyttä. Vuoden vapaaehtoinen toimii valintaansa seuraavan vuoden vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä. Kampanjassa yleisö ehdottaa ja äänestää ehdokkaita. Arvovaltainen raati valitsee Vuoden vapaaehtoisen kymmenen eniten ääniä saaneen finalistin joukosta.

Kansalaisareena on vapaaehtoistoiminnan yhteiskunnallinen vaikuttaja ja 133 järjestön kattojärjestö. Kansalaisareena perustettiin vuonna 1993.

Luomme edellytyksiä vapaaehtoistoiminnan määrän lisäämiseksi ja laadun kehittämiseksi. Parannamme suomalaisen vapaaehtoistoiminnan saavutettavuutta, monimuotoisuutta, innovatiivisuutta ja näkyvyyttä.

Vuoden vapaaehtoinen -kampanjasivu

www.kansalaisareena.fi

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan