Hyppää sisältöön

Kansalaisareena vetäytyy rasismin vastaisesta Me puhumme teoin -kampanjasta

Aiemmista tiedoista poiketen, myöskään Kansalaisareena ei ole mukana Valtioneuvoston kanslian rasismin vastaisessa kampanjassa. Päätös pois jäämisestä syntyi, kun valtionjohdon oma sitoutuminen kampanjaan osoittautui epävarmaksi. Kansalaisareenan oma antirasistinen työ ei kuitenkaan keskeydy, vaan sitoudumme edelleen edistämään yhdenvertaisuutta kaikessa toiminnassamme.

Kampanjalla on erittäin tärkeä viesti ja odotimme vilpittömästi, että kaikki hallituspuolueet sitoutuvat siihen ja ovat kampanjassa mukana ensimmäisten joukossa. Kampanjan vahvuus on juuri siinä, että sen tarkoitus on herättää keskustelua rasismista koko yhteiskunnan tasolla ja saada yhteiskunnan eri toimijat mukaan rasismin vastaiseen työhön. Yhdessä tekeminen on myös yksi Kansalaisareenan arvoista.

Tällä hetkellä hallituspuolueiden sitoutuminen kampanjaan näyttää kuitenkin epävarmalta.  Oppositiopuolueista SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto ilmoittivat jo, etteivät osallistu kampanjaan. Samaan aikaan monet hallituksen toimista ovat omiaan lisäämään, ei vähentämään rasismia yhteiskunnassa.

Kampanjan mukaan hallitus puhuu teoin, mutta teot eivät vakuuta

Kuten kampanjassa todetaan, rasismi ja syrjintä heikentävät demokratiaa, luottamusta yhteiskuntaan ja erityisesti vähemmistötaustaisten nuorten tulevaisuudenuskoa. Vapaaehtoistoiminta on puolestaan demokratiaa edistävä voimavara, jota järjestämällä ja tukemalla voidaan lisätä osallisuutta ja edistää esimerkiksi kotoutumista. Vapaaehtoistoiminnan yhdenvertaisemmaksi ja saavutettavammaksi tekemiseksi tulisi resursseja kuitenkin entisestään lisätä, jotta sitä voitaisiin tarjota mm. kielivähemmistöille ja tuettua vapaaehtoistoimintaa edistää. Nyt hallitus on päinvastoin leikkaamassa ennätyksellisen osuuden mm. vapaaehtoistoiminnan mahdollistavilta järjestöiltä.

Kansalaisareena on pettynyt hallituksen toimissa muun muassa siihen, että viimeisimpien tietojen mukaan kansalaisjärjestöjen rasismin vastaisesta työstä on leikattu. Esimerkiksi Pakolaisneuvonnan koko 300 000 euron Oikeusministeriöltä saama avustus on päätetty lakkauttaa.

Kansalaisjärjestöillä on suuri merkitys risteävän ja moniperusteisen syrjinnän torjumisessa: monet niistä tukevat heikommassa asemassa olevia ja edistävät heidän mahdollisuuksiaan toimia yhteiskunnassa. Tällä hetkellä on epäselvää, voivatko järjestöt leikkausten jälkeen jatkaa ollenkaan tätä tärkeää työtä.

”Kansalaisareena tukee kampanjan tavoitteita, mutta julkisen hallinnon sitoutuminen niihin on tällä hetkellä liian löyhää. Tähän pohjautuu päätös jättäytyä kampanjasta pois”, sanoo toiminnanjohtaja Anne Porthén.

Kansalaisareena on valmis palaamaan kampanjaan mukaan kuultuaan vielä jäsenjärjestöjensä näkemyksiä, jos

  • Valtioneuvoston käytännön toimet ja esim.  ministeriöiden rahoituksen linjaukset osoittavat vankkaa sitoutumista kampanjan tärkeiksi mainitsemiin ongelmiin suomalaisessa yhteiskunnassa.
  • Myös hallituspuolueet sitoutuvat selkeästi mukaan kampanjaan.
  • Valtioneuvoston oma toimenpideohjelma ottaa huomioon kansalaisjärjestöjen antaman palautteen ja sisältää riittävästi konkreettisia tekoja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Jokainen ihminen tai organisaatio voi toimia antirasistisesti, ja tätä odotamme myös hallitukselta. Suomen nykyisen suunnan korjaaminen edellyttää kuitenkin selkeitä tekoja, kansalaisjärjestöjen näkemysten kuulemista ja vastuun ottamista koko hallituksen toimesta. 

Kampanjan viesti on tärkeä ja tarpeellinen myös vapaaehtoistoiminnan kentällä

Vaikka Kansalaisareena jättäytyy kampanjasta pois toistaiseksi, järjestö sitoutuu edistämään yhdenvertaisuutta viestinnässään, vaikuttamistyössään ja kaikissa palveluissaan. Vaikuttajajärjestönä Kansalaisareenalle on erityisen tärkeää viestiä jokaisen ihmisen ihmisarvoa kunnioittavalla tavalla ja välttää toiseuttavia puhetapoja.

Vapaaehtoistoiminnan kattojärjestönä Kansalaisareenan tehtävänä on näyttää suuntaa jäsenorganisaatioilleen ja vahvistaa niiden osaamista. Olemme jo pitkään toteuttaneet koulutuksia muun muassa yhdenvertaisuudesta ja saavutettavuudesta vapaaehtoistoiminnassa. Kampanjan myötä olemme käyneet tärkeitä keskusteluja ja haastaneet itseämme tarttumaan myös uusiin mahdollisuuksiin edistää yhdenvertaisuutta vapaaehtoistoiminnan kentällä.

Visiomme mukaisesti me Kansalaisareenassa luomme yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa. Jatkamme oman rasismin vastaisen sitoumuksemme työstämistä eteenpäin ja kiitämme valtioneuvoston käynnistämää kampanjaa siitä, että se pyrkii haastamaan ja sitouttamaan kaikkia yhteiskunnan toimijoita rasismin vastaiseen työhön.

Lisätiedot:

  • Anne Porthén, toiminnanjohtaja, 050 5510057, anne.porthen@kansalaisareena.fi
  • Marjo Salmela, järjestöpäällikkö, 044 9720754, marjo.salmela@kansalaisareena.fi
Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan