A-kiltatoiminta tarjoaa vertaistukea, erilaisia palveluja ja monenlaista toimintaa päihdetoipujille sekä heidän läheisilleen. A-killat toimivat itsenäisesti yhteiseen arvopohjaan nojaten. Arvot ovat päihteettömyys, vapaaehtoisuus, kokemuksellisuus, yhteisöllisyys, toiminnallisuus ja yhteistoiminta. Jokainen arvoista kuuluu selkeästi myös Tampereen A-Killoissa vapaaehtoisena ja A-Kiltojen Liitto ry:n kouluttamana vertaisohjaajana toimivan Toni Vanhalan puheessa.
– Liiton tapahtumista huomaa sen, että vertaiset ovat saman asian äärellä ja kaikki otetaan huomioon. Esimerkiksi koulutuksissa eri puolilta Suomea tulevat ihmiset hitsautuvat yhdeksi tiiviiksi porukaksi jo vuorokauden sisällä. En ole kokenut samanlaista yhteisöllisyyttä ennen toimintaan osallistumista, Vanhala kertoo.
Tampereen A-Kilta on yksi suurimmista killoista
Kolmessa eri kaupunginosassa sijaitsevat yhdyskuntatuvat toimivat tukea ja ohjausta antavina kohtaamispaikkoina. Vapaaehtoisvoimin järjestettävää toimintaa löytyy laidasta laitaan. Voi mennä saunomaan ja juttelemaan vertaisten kanssa kiltailtaan, metsään päiväretkelle grillaamaan makkaraa ja keittämään nokipannukahvit tai vaikka pelaamaan biljardia.
– Toiminnallisuus on hyvää vastapainoa sille, että istutaan sisällä ja keskustellaan, Vanhala sanoo.
Hän tutustui itsekin A-kiltatoimintaan aikoinaan metsäretkien kautta. Vaikka toiminta ei heti tuntunut omalta jutulta, se toi elämään päihteetöntä seuraa ja mielekästä tekemistä.
Nyt kuuden vuoden jälkeen toimintaan osallistuminen on lähes päivittäistä. Vanhala muun muassa toimii ryhmänohjaajana vertaisuuteen perustuvassa Mahdollisuus Muutokseen -ryhmässä, vastailee chat-palvelun kautta esitettyihin kysymyksiin, toimii hallituksen sihteerinä, työjaostossa ja järjestöjaostossa sekä muissa luottamustehtävissä. Lisäksi hän käy tiedottamassa A-Kiltojen toiminnasta esimerkiksi katkaisuhoitoasemalla ja tekee kokemusasiantuntijatehtäviä kaupungille keikkaluontoisesti.
– Koronaviruksen aikana Mahdollisuus Muutokseen -vertaisryhmä on toiminut Skypen välityksellä. Lisäksi on otettu käyttöön chat-palvelu, johon voi tulla anonyymisti keskustelemaan päivän teemasta tai mieltä askarruttavista asioista.
Chat-palvelu on Vanhalan mukaan toiminut hyvänä väylänä sille, että myös nuorempia henkilöitä on saatu mukaan toimintaan. Hän uskoo sen johtuvan siitä, että kirjoittaminen saattaa olla toisille helpompi tapa kertoa ajatuksistaan kuin puhuminen. Chat-palvelua suunnitellaan jatkettavan myös syksyllä.
Vapaaehtoistoiminnassa kaikki osapuolet hyötyvät
Vertaisuuteen perustuvan vapaaehtoistoiminnan kautta Vanhala pääsee kertomaan asioista myös omasta näkökulmastaan.
– Saan myös itse paljon apua oman kokemuksen jakamisesta. Lisäksi on mukava vastaanottaa palautetta siitä, että ihmiset ovat saaneet kipinän osallistua A-kiltatoimintaan, koska ovat kuulleet, mitä minä olen kertonut toiminnasta. Vertainen voi olla millä tavalla vaan, kunhan on jotain yhteistä.
Vaikka Vanhala kertoo vastaanoton olevan suurimmaksi osaksi suopeaa, ei keskustelu välttämättä aina ole helppoa. Oman haasteensa tilanteeseen on tuonut koronaviruksen aiheuttama etäyhteydenpito.
– Aluksi oli vaikeaa, kun ei voinut kunnolla nähdä ihmisten reaktioita siihen, mitä puhun. Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä, eivätkä sähköiset järjestelmät voi kokonaan korvata fyysistä yhteydenpitoa.
A-Kiltojen Liiton toimintajaosto, johon Vanhalakin kuuluu, järjestää kesä-, syys- ja kevätpäivien yhteydessä toiminnallista ohjelmaa. Aikaisempina vuosina on järjestetty esimerkiksi kaukalojalkapallo- ja sählyturnauksia sekä tietovisoja. Kasvotusten tapahtuva yhteydenpito on siis tärkeä osa toimintaa.
Vanhala kuvailee vapaaehtoistoimintaa omaehtoiseksi ja juurikin vapaaehtoiseksi. Hänen mukaansa se on mielekästä eikä tunnu pakolliselta. Kaiken kaikkiaan A-Kiltojen moninainen, toiminnallinen ja yhteisöllinen toiminta on helposti lähestyttävää.
– Kaikki voivat osallistua toimintaamme. Ainoa kriteeri on, että tulee paikalle selvin päin, Vanhala kiteyttää.
Teksti: Lia Pursiainen
Kansalaisareenan harjoittelija, yhteiskuntapolitiikan opiskelija