Hyppää sisältöön

Aloittavan vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin opas

Oletko vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin tehtäväsi alkutaipaleella tai onko järjestösi rekrytoimassa uusia koordinaattoreita? Tämän oppaan tarkoitus on antaa tietoa vapaaehtoistoiminnasta sekä tarjota käytännön vinkkejä vapaaehtoisten rekrytointiin, motivointiin ja johtamiseen aloittaville vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreille.

Vapaaehtoistoiminta ei tapahdu itsestään, vaan se vaatii samanlaista organisointia ja resursseja kuin mikä tahansa muukin toiminta järjestössä. Laadukkaan vapaaehtoistoiminnan kulmakivenä onkin hyvä koordinointi. Vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin vastuulla on vapaaehtoistoiminnan organisoiminen ja vapaaehtoisten rekrytointi ja sitouttaminen, perehdytys ja koulutus sekä tukeminen ja motivointi. Lisäksi koordinaattori tekee yhteistyötä eri verkostojen kanssa.

Moni vapaaehtoistoiminnan koordinaattori on kuitenkin saattanut päätyä tehtävään ilman varsinaista työtehtäviä vastaavaa koulutusta tai taustaa. Myös yhteisöille tai järjestöille tehtävänkuva saattaa olla täysin uusi. Tämä opas tarjoaa kattavan tietopaketin, joka auttaa aloittavaa vapaaehtoistoiminnan koordinaattoria että toimintaa järjestävää organisaatiota ymmärtämään paremmin tehtävään kuuluvia vastuita.

Oppaan sisällys

  1. Mitä on vapaaehtoistoiminta?
  2. Vapaaehtoisten rekrytointi
  3. Vapaaehtoisten motiivit ja motivointi
  4. Vapaaehtoisten sitoutuminen ja sitouttaminen
  5. Vapaaehtoisten tukeminen, koulutus ja kiittäminen
  6. Vapaaehtoisten johtaminen ja koordinointi

Seuraava

Alkuperäinen teksti: Paula Vihiniemi, 2020 / Päivitetty 2022, Kansalaisareena ry

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan