Hyppää sisältöön

Avita kaveria -hanke on päättymässä

Kansalaisareena sekä Munuais- ja maksaliitto ovat jakaneet yhteiset tilat Pasilassa jo lähes 10 vuoden ajan. Avita Kaveria -maskotti, toiminnanjohtaja Sari Högström (vasemmalla) ja toiminnanjohtaja Anitta Raitanen jouluna 2016.

 

Tunnetuinta vertaistoimintaa ovat sairaus- ja diagnoosipohjaiset vertaisryhmät ja yksilöllinen vertaistuki. Saman haastavan elämäntilanteen aiemmin kokenut tarjoaa vertaisen tukea kriisiin joutuneelle.

Vertaistuen tarve kattaa suuren osan tavallisen ihmisen elämää. Tarvitsemme vertaistukea kaikissa elämän siirtymävaiheissa: kasvaaksemme aikuisuuteen, kansalaisiksi ja vanhemmuuteen, siirtyessämme eläkkeelle. Erityisesti tarvitsemme vertaistukea elämän kriisitilanteissa, kun avioero, sairaus tai suru kohtaa.

Tänä päivänä uutisoidaan siitä, kuinka kansalaisten luottamus yhteiskuntaan uhkaa rapautua myös Suomessa. Vertaistoiminta ja vertaisuuden vahvistaminen luovat yhteiskunnassa luottamusta, ja ovat positiivinen vastatendenssi epäluottamuksen ja pahoinvoinnin kasvulle.

Avita Kaveria -hankkeen koulutuksissa ja tapahtumissa vertaisuutta on tutkittu ja tuettu monissa eri yhteyksissä, kuten esimerkiksi nuorten velkaneuvontaan, Marttatoimintaan, seksuaalisuuteen tai mielenterveyteen liittyen.

Vertaisuuden vahvistajana ja luottamuksen rakentajana voi olla mikä tahansa kerho tai harrastetoiminta, jossa tiedostetaan vertaisuuden merkitys osallistujien hyvinvoinnille. Avita Kaveria -hanke on vahvistanut kulttuuria, jossa lähivertaisuutta rakennetaan: viedään vertaisuutta sinne missä ihmiset ovat.

Avita Kaveria -brändi ei kuole, vaikka kolmivuotinen hanke on päättymässä. Kansalaisareenan yli 20-vuotisessa toiminnassa vertaistoiminta on alusta saakka ollut keskeinen toiminta-alue. Avita Kaveria – vertaistuella on merkitystä -brändi vahvistaa vertaisuutta ja luottamusta. Vertaisuudella, vertaistuella ja vertaistoiminnalla tarkoitetaan keskinäistä apua ja tukea, jota samassa elämäntilanteessa olevat tai samankaltaisia elämänkohtaloita kokeneet ihmiset tarjoavat toisilleen pyrkiessään yhdessä selvittelemään ja ratkaisemaan erilaisia haastavia elämäntilanteita. Mitä uusia avauksia Avita Kaveria -brändi tulevaisuudessa tuokaan, jää nähtäväksi.

Minulla on iso ilo kiittää kaikkia Avita Kaveria -hankkeeseen eri puolilla Suomea osallistuneita, niin ammattilaisia kuin aktiivisia vapaaehtoisia ja vertaisia! Olette tuoneet merkittävän panoksen yhteisen hyvinvointimme ylläpitämiseksi ja kasvattamiseksi. Nyt on tärkeätä, että yhdessä huolehdimme siitä, että vertaisuus on kasvava resurssi yhteiskunnassamme! Avita Kaveria tarkoittaa muutosta parempaan. Ja siihen me pystymme yhdessä! Onnellista Suomi 100 -juhlavuotta!

Anitta Raitanen, Kansalaisareena ry:n toiminnanjohtaja

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan