Itävallasta kotoisin oleva Michael Hummel muutti Suomeen vuonna 2009 työskennelläkseen Aalto-yliopistolla. Michael kävi usein Eettisen kaupan puolesta ry:n järjestämissä tilaisuuksissa (Pro Ethical Trade Finland “Eetti”), jossa hän tiedusteli ystäviltään englantia puhuvan maahanmuuttajan vapaaehtoistyömahdollisuuksista. Vapaaehtoistyö ei sinänsä ollut Michaelille uutta, koska hän oli ollut vapaaehtoisena hoitokodissa Itävallassa. Hänen ystävänsä suosittelivat Suomen Punaista Ristiä, ja niin Michael haki vapaehtoisryhmään ja sai kutsun uusille vapaehtoisille tarkoitettuun yhden päivän koulutukseen. Hän liittyi Helsingin ja Uudenmaan Suomen Punaisen Ristin Töölön jaoston vapaaehtoisiin.
Ryhmä käy kerran viikossa tapaamassa pakolaisia Metsälän vastaanottokeskuksessa Helsingissä. Vastaanottokeskus on suljettu tila, missä pakolaisia pidetään maahantulosyistä Suomen ulkomaalaislain alla. Raporttien mukaan keskuksessa ”Ulkomaalaiset, joita odottaa saatettu paluu, majoitetaan ennen lennon lähtöä ja toisaalta, lentokentällä tavatut ulkomaalaiset joiden henkilöllisyys ja/tai maahantulon vaatimusten täyttyminen on epäselvä. Vastaanottokeskusta käytetään sekä Suomen Rajavartioston että poliisin toimesta”. Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat joskus pakolaisten ainut kontakti ulkopuoliseen maailmaan.
− Vapaaehtoisuus ei vie paljon aikaa ja se voi antaa todella ainutkertaisen onnen ja tyytyväisyyden tunteen. Se on oikea tapa toimia, Michael vastaa.
Hän ryhtyi Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiseksi puhtaasti pyyteettömistä syistä.
Koordinaattorit, jotka itsekin ovat vapaaehtoisia, järjestelevät näitä viikoittaisia tapaamisia ja toimivat myös vastaanottokeskuksen henkilökunnan, vapaaehtoisten ja Punaisen Ristin jaoston henkilökunnan yhteyshenkilöinä. Pakolaisille elämä on rankkaa, täynnä epätoivoa ja pelkoa. Michaelin mukaan vapaaehtoiset tarjoavat ystävällistä seuraa pakolaisille: kuuntelevat heitä, jakavat huolet ja turhautumiset sekä rohkaisevat heitä. Pelien pelaaminen voi katkaista heidän jokapäiväiset rutiininsa ja pakolaiset, jotka eivät yleensä ole yhteydessä toisiinsa, voivat osallistua peleihin tai keskusteluihin.
Michael uskoo, että vapaaehtoisten käynnit toimivat arvokkaana tukena pakolaisille tarjoamalla henkistä läsnäoloa äärimmäisen vaikeana aikana heidän elämässään. Vapaaehtoisen haasteisiin ja mahdollisuuksiin hän vastaa näin:
− Kokemus voi olla haastava, koska emme voi juuri muuta kuin lohduttaa heitä. Tämä voi olla erittäin turhauttavaa. Toisaalta on kiehtovaa tavata henkilöitä ja persoonallisuuksia eri puolilta maailmaa; nuo muutamat tunnit elämästäni jotka heidän kanssaan jaoin antavat minulle saavutuksen tunteen. Ne tunnit eivät koskaan tunnu ”hukatuilta”. Sen lisäksi yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa vietetty aika voi olla uskomaton energian, motivaation ja inspiraation lähde.
Michael on kokenut vapaaehtoinen. Hän on muiden koordinaattoreiden kanssa ollut rekrytoimassa ja kouluttamassa uusia vapaaehtoisia vuodesta 2015 lähtien. Hänen mielestään ei tarvita mitään erityistaitoja ollakseen vapaehtoisryhmän jäsen. Kaikki, mitä tarvitaan, on jonkun verran kokemusta tai tietoa pakolaisista, turvapaikanhakijoista tai maahanmuuttajista, innostusta, kärsivällisyyttä ja tahtoa vaikuttaa jonkun toisen elämään, joka on avun tarpeessa. Michael rohkaisee kaikkia, jotka haluavat viettää muutaman tunnin elämästään merkityksellisesti ja rehdisti hakemaan ryhmään.
Lisätietoja seuraavasta peruskurssista ja Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisuudesta löytyy täältä.
Alkuperäinen teksti englanniksi: Yeteshawork Berhanu