Hyppää sisältöön

Jos autat muita rankkana aikana, oma stressisi samalla lievenee

Sydämesi tykyttää, ajatuksesi harhailee, keskittymiseen et kykene ja untakaan et saa. Nämä ovat jokaiselle tuttuja tuntemuksia stressin keskellä. Olo on epämukava.

Stressi sanana liitetään yleensä haitalliseen stressiin, ja sitä distressi onkin. Tuon lisäksi on olemassa myös myönteistä stressiä, se on eustressiä.

”Tulkinta ja toiminta ratkaisee, kääntyykö stressi enemmän positiivisen vai negatiivisen puolelle”, sanoo tutkija Päivi Heikkilä Teknologian tutkimuskeskus VTT:ltä. Heikkilän vetämässä projektissa kehitettiin kaikille avoin, viime vuonna julkaistu Hyvän stressin työkalupakki.

Myönteinen stressi voi auttaa, kannatella ihmistä ja antaa voimaa.

Myös muita kohtaan annetun avuliaisuuden on havaittu yhdysvaltalaistutkimuksessa lievittävän myös omaa stressiä. Tutkimuksen mukaan pienikin avuliaisuus riitti, esimerkiksi jo oven pitäminen toiselle vaikutti myönteisesti.

Avuliaisuudella on yhteys myös kuolemanriskiin ja stressiin. Toisessa yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että stressaantuneella ihmisillä, jotka eivät auttaneet läheisiään, oli tutkimuksen kuluessa suurempi riski kuolla. Samanlaista kohonnutta kuolemanriskiä ei havaittu niillä stressistä kärsivillä, jotka olivat auttaneet läheisiään. Koko tutkimuksen voit lukea tästä.

Lähde: Helsinkin Sanomat 28.02.2017

Teksti: Vesa Vattulainen

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan