Hyppää sisältöön

Juttusarja: Emilia Lahti

Sisulla ja sydämellä -juttusarjassa eri järjestöihin ja yhteisöihin kuuluvat henkilöt kertovat omasta vertaistukimatkastaan.

Emilia Lahti on aktivisti ja väitöskirjatutkija. Hänen elämässään on kuitenkin yksi päämäärä ylitse muiden: olla rohkea rakkauden silta tämän hetken ja lempeämmän tulevaisuuden välillä. Muutos alkaa aina ensin ihmisestä itsestään ja ”sisu”, jota Emilia on tutkinut vuodesta 2012, on hänelle ennen kaikkea toiminnan sana. Jalostuneemmassa muodossaan sisu on toimintaa asioiden puolesta, joilla on vaikutusta yli oman elämän.

Yhdelläkin tarinalla voi olla suuri vaikutus. Sisu not Silence -kampanja syntyi vastareaktiona Emilian kokemaan henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan parisuhteessa. Nähtyään epäkohdan laajuuden hän päätti, ettei jää toimettomaksi. Sisu not Silence on kansalaisaktivistinen ja samalla inhimillinen kannanotto maailman lähisuhdeväkivaltaepidemiaan ja yleisemmin ilmiöön, jonka puitteissa toisen arvoa alentava toiminta on liian usein sallittua. Kampanja on kutsu valita sisu ja sydämen rohkeus pelon ja hiljaisuuden sijaan sekä juhlia selviytyjien vahvuutta, viisautta ja rohkeutta.

− Haluan yhdessä muuttaa tarinan väkivaltaa kokeneista naisista ja miehistä heikkoina yksilöinä tarinaksi ihmeellisestä henkisestä voimasta. Kun puhumme koetusta väkivallasta anteeksipyytelemättä, työnnämme häpeän sinne minne se kuuluu – väkivallan tekijälle ja väkivallan sallivien yhteiskunnallisten rakenteiden suuntaan, Emilia sanoo.

Näistä kokemuksista on hänen mukaansa mahdollista puhua, kun koemme, että tarinaamme ei mitätöidä ja vähätellä. Lempeyden systeemien ja väkivallattoman maailman luomisen ytimessä olemme me kaikki.

− Meillä on mahdollisuus luoda ihmeellisiä tiloja eheytymiselle, hyväksynnälle ja turvallisuudelle, mutta se ei tapahdu ilman yksilöiden henkilökohtaista johtajuutta ja sydämen rohkeutta yhteiskunnan joka nurkassa. Sisu on voimaa, mutta rakkaus on Voima.

Lisätietoja Sisu not Silence -kampanjasta täällä.

Sisu not Silence Suomi FB-sivuun pääset täältä.

Ylen dokumentti Yle Areenassa.

Juttusarjan ideoija: Arto Manninen

Kuvaus ja editointi: Juha Martinmaa

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan