Hyppää sisältöön

Kansalaisareena ry:n kannanotto: Kuntien tulee tarjota järjestöille ja yhdistyksille edullisia tai maksuttomia toimitiloja


Vapaaehtoistoiminnan kattojärjestö Kansalaisareena otti kantaa vapaaehtoistyön ja järjestöjen tukemiseen kunnissa. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen jää myös kuntien tehtäväksi sote-palvelujen siirryttyä hyvinvointialueille. Kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävää työtä tulee tehdä jatkossa yhteistyössä järjestöjen kanssa.

– Järjestöjen tekemä hyvinvointia ja terveyttä edistävä työ on erittäin tärkeää ennaltaehkäisevää työtä. Järjestöjen toimintaan liittyvä vapaaehtoistoiminta edistää paitsi monen ihmisryhmän hyvinvointia, myös vapaaehtoisten itsensä merkityksellisyyden ja osallisuuden kokemusta. Hyvinvoiva vapaaehtoistoiminta kunnan alueella lisää myös kuntalaisten hyvinvointia, painottaa Kansalaisareenan aluetoiminnan päällikkö Pinja Nieminen. 

Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Anne Porthénin mukaan vapaaehtoistoiminnan alueellinen ja paikallinen tukeminen edistää alueiden terveyttä, hyvinvointia ja elinvoimaa. 

– Kuntien on edelleen tärkeää säilyttää tai perustaa hyvinvointikoordinaattorin tai vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin tehtävä, jonka vastuulla on järjestöyhteistyö ja/tai vapaaehtoistoiminnan edistäminen kunnan alueella. Näin kunta voi toteuttaa lakisääteistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tehtäväänsä, Porthén sanoo. 
 
– Kunta voi tukea toimintaa esimerkiksi tarjoamalla järjestöille järjestöavustuksia. Myös järjestöille ja yhdistyksille tarjottavat edulliset tai maksuttomat toimitilat saattavat olla elintärkeitä toiminnan jatkamisen kannalta, Nieminen ja Porthén korostavat. 

Lue kannanotto: https://kansalaisareena.fi/kuntien-kannattaa-tukea-vapaaehtoistoimintaa-jatkossakin/ 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan