Hyppää sisältöön

Kansalaisareenan uusi hanke innostaa nuoria mukaan vapaaehtoistoimintaan

Suomalaisista noin joka kolmas osallistuu vapaaehtoistoimintaan, ja vapaaehtoistoiminta tuottaa monelle paljon iloa elämään. Vaikka suomalaiset ovat aktiivisia vapaaehtoistoiminnassa, nuorten osallistuminen on keskimäärin vähäisempää kuin muissa ikäryhmissä.

Jeesaan – Nuori vapaaehtoistoiminnassa -hankkeen vetäjä Heli Lumiaro kertoo, että tutkimusten mukaan 80 % nuorista opiskelijoista on kuitenkin kiinnostunut vapaaehtoistoiminnasta osana opintojaan.

‒ Nuorissa on paljon potentiaalisia vapaaehtoisia. Vapaaehtoistoimintaa pitää kuitenkin suunnitella yhdessä nuorten kanssa, jotta he innostuvat lähtemään mukaan, Lumiaro jatkaa.

Minkälainen vapaaehtoistoiminta sitten kiinnostaa nuoria? Voiko opinnot ja vapaaehtoistoiminnan yhdistää? Minkälaisia vapaaehtoistoiminnan kursseja oppilaitoksissa voisi olla?

Kansalaisareenan uuden Jeesaan – Nuori vapaaehtoistoiminnassa -hankkeen (2017‒2019) tarkoituksena on vastata näihin haasteisiin ja innostaa nuoria mukaan vapaaehtoistoimintaan. Hankkeen aikana yhteistyöoppilaitoksissa järjestetään kursseja, joilla nuoret tutustuvat vapaaehtoistoiminnan periaatteisiin ja kokeilevat vapaaehtoistyötä käytännössä. Samalla luodaan tapoja tuoda vapaaehtoistoiminnassa hankittua osaamista näkyväksi. Lisäksi hankkeessa kehitetään yhdessä nuorten ja vapaaehtoistoiminnan tarjoajien kanssa erityisesti nuorille suunnattuja vapaaehtoistoiminnan muotoja.

‒ Tavoitteena on tarjota nuorille mahdollisuuksia oppia uutta, tukea heidän hyvinvointia ja vahvistaa aktiivista kansalaisuutta, kertoo Jeesaan-hankkeen projektisuunnittelija Aino Kostiainen.

Hankkeen pilottivaihe toteutetaan Vantaalla kahdessa lukiossa, ammattioppilaitoksessa ja ammattikorkeakoulussa. Kertyneitä kokemuksia ja hyviä käytäntöjä kuitenkin levitetään valtakunnallisesti, ja kaikki koulut voivat hyödyntää hankkeen tuottamia materiaaleja omien vapaaehtoistoiminnan kurssien toteuttamiseen.

Lue hankkeesta lisää osoitteessa: kansalaisareena.fi/jeesaan

Seuraa nuorten vapaaehtoistoiminnan ja Jeesaan-hankkeen ajankohtaisia kuulumisia myös Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa!

https://www.facebook.com/JeesaanNuoret/

https://twitter.com/JeesaanNuoret

 

Kuvateksti: Jeesaan-hankkeen projektisuunnittelija Aino Kostiainen (vas.) ja hankkeen vetäjä Heli Lumiaro keskustelevat hankkeen graafisesta ilmeestä.

Kuva: Katja Reinikainen

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan