Hyppää sisältöön

Kansalaisareenan uusi strategia painottaa jokaisen mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa

Kirjoittaja: Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Anne Porthén

Kansalaisareenan uusi strategia vuosille 2023–25 starttasi tämän vuoden alusta. Olemme innoissamme uudesta strategiasta, sillä visiomme johdattaa meitä ihan uuteen aikaan.   

Strategiaa laadittiin huolella, sillä toimintaympäristön tilanne on ollut haastava. Strategiatyön lähtökohtana on ollut kyky tunnistaa tarpeita ja pyrkimyksiä sekä vastata niihin. Laajojen ja erimuotoisten kyselyjen taustalta nousivat ilmiöinä rahoitustoiminnan muutokset, digitalisaatio, ilmastonmuutos ja vapaaehtoistoiminnan muutokset. Nämä yhteisesti tunnistetut ilmiökokonaisuudet ovat ajankohtaisimpia juuri nyt. Myös Sitran vastikään julkaistu megatrendikatsaus nosti esille osin samoja ilmiöitä. 
 

Vapaaehtoistoiminnan jatkuvaa kehittämistä tarvitaan muuttuvassa maailmassa  

Vapaaehtoistoiminnan kenttää koetelleet koronavuodet ovat jättäneet jälkiä usean järjestön toimintaan. Osa vapaaehtoistoiminnasta muotoutui uudelleen koronavuosien alussa, mutta paljon vapaaehtoistyötä tekevät eläkeikäiset jäivät pois toiminnasta ja sittemmin on havaittu vapaaehtoistoimijoiden määrän hiipumista. Yhdeksi taustailmiöksi on nimetty vapaaehtoistoiminnan muutokset. Kuitenkin lyhytkestoinen pop-up -toiminta on lisännyt kiinnostusta entisestään. 

Digitalisaatio edistää vapaaehtoistoimintaa. Erityisryhmien ja haavoittuvassa asemassa olevilla ihmisillä voi kuitenkin olla esteitä digitalisoitujen palveluiden käyttämiseen. Tämä tulee erityisesti esille vapaaehtoistoiminnassa, kun korona-aikanakin osa vapaaehtoistoiminnasta organisoitui myös etänä toteutettavaksi vapaaehtoistoiminnaksi. Saatiinko mukaan myös haastavimmassa asemassa olevat toimijat? 

Valtionavustuksen tilanne on puhututtanut järjestökenttää ja mekin jaamme järjestökentän huolen järjestöjen rahoituksesta. Vaikutamme edelleen vahvasti siihen, että riittävä rahoitus mahdollistaisi järjestö- ja vapaaehtoiskentän saavuttamaan täyden potentiaalinsa. Rahoituksen avulla toimintaa ylläpidetään ja kehitetään.

Muutoksen käynnistäjiä ja valmiuksia muutoksiin tarvitaan. Erityisesti kestävän kehityksen osalta tarvitaan jo järeämpiäkin tekoja. Ilmastonmuutos on syvenemässä kriisiksi. Jotta muutoksia voidaan toteuttaa, tarvitaan kyvykkyyttä niin yksilöiden ajattelu- ja toimintatapojen muutokselle kuin yhteiskunnan rakenteiden ja prosessien muuttamista. Mitään ei saada aikaan yksin. Tarvitsemme yhteistä ääntä ja yhteistä kyvykkyyttä edistämään muutoksen vaiheita. Yhteistä muutoskyvykkyyttä edistämään olemme käynnistäneet vuonna 2001 kaikkien järjestö- ja vapaaehtoistoimijoiden oman Kohti tulevaa -ennakointihankkeen.

Jo 30 vuotta rohkeaa vaikuttamistyötä paremman vapaaehtoistoiminnan puolesta 

Kansalaisareenan strategiaprosessia toteutettiin ennakoimalla tulevaisuutta. Strategiatyössä tunnistettiin taustalla vaikuttavat ilmiöt ja niitä peilattiin tulevaisuuteen. 

Uusi strategiamme antaa jokaiselle vapaaehtoiselle eväät tehdä omannäköistä vapaaehtoistoimintaa. Visiomme on varmistaa, että ihan jokaisella olisi mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa. Omalla toiminnallamme luomme yhteiskuntaa vapaaehtoisille sopivaksi ja mahdolliseksi.

Tämä vuosi on Kansalaisareenalle merkityksellinen, sillä tänä vuonna juhlimme 30-vuotiasta Kansalaisareenaa ja näitä kaikkia aiempia vapaaehtoistoimintaa edistäneitä vuosia.  

Kansalaisareenan arvot ovat tärkeä toimintaamme ohjaava selkäranka. Arvomme ovat vastuullisuus, rohkeus, avoimuus, yhdessä tekeminen ja yhdenvertaisuus. Nämä arvot taipuvat monenlaiseen pohdintaan.  Tässäpä omani tähän hetkeen.

Tule mukaan Kansalaisareenan juhlavuoteen! Edistämme vastuullisesti vapaaehtoistoimintaa. Laadimme vuoden aikana vastuullisuusohjelman. Puutumme epäkohtiin rohkeasti ja tuomme avoimesti esille myös ratkaisuja ja mahdollisuuksia. Teemme työtämme yhdessä ja yhdenvertaisesti. 

Kansalaisareenan uuden strategian pääset kokonaisuudessaan lukemaan täältä: https://kansalaisareena.fi/kansalaisareenan-strategia-vuosille-2023-2025/  

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan