Ravintola- ja siivouspäiviin ovat monet kaupunkilaiset jo tutustuneet ja osallistuneet. Ne ovat ilmiöitä jo nyt toimivista moninaisista aktivismeista kaupungeissa. Vaihtoehtosuunnittelua, kimppakyytejä, ruokapiirejä, REKO-lähiruokarenkaita, aikapankkeja ja monia muita aktivismeja on tarkasteltu Kaupunkiaktivismi metropolin voimavarana -tutkimushankkeessa.
Hankkeen ylläpitämän Kaupunkiaktivismi-nettisivun seuraajaksi on kehitteillä uusi käyttäjälähtöinen verkkotietopankki. Palvelu tulee tarjoamaan tietoa kaupunkiaktivismeista, niiden merkityksistä ja mahdollisuuksista sekä kansalaisten, hallinnon ja muiden toimijoiden hyvästä kohtaamisesta. Tiedon ohella tarjolla on ideoita ja välineitä kaupunkien kehittämiseen.
− Arvostamme ja tarvitsemme apuanne. Yhdessä tästä voidaan saada todellakin hyödyllinen! Kaikki kommentit ovat tervetulleita milloin vain, vaikka heti. Keskustelutamme pakin osia tässä ryhmässä myös pitkin kevättä sitä mukaa kun uutta kommentoitavaa on koossa, kirjoittaa Kaupunkiaktivismi-Facebook-ryhmässä Maija Faehnle, Kaupunkiaktivismi metropolin voimavarana -hankkeen tutkija Helsingin yliopistosta ja Suomen ympäristökeskuksesta.
− Verkkotietopankki kulkee työnimellä ”Aktivismipakki”, mutta ehdotukset paremmaksi nimeksi ovat tervetulleita!
Kaupunkiaktivismi tarkoittaa kansalaisten itse organisoimaa omaehtoista yhteistoimintaa, joka tapahtuu yleensä järjestötoiminnan ulkopuolella, on luonteeltaan rakentavaa ja suuntautuu ensisijaisesti toimintaan, ei niinkään vaikuttamiseen poliittisen mielipiteenmuodostuksen ja päätöksenteon kautta.
Kaupunkiaktivismilla on julkinen Facebook-ryhmä.
Kortteleissa juhlitaan
Kaupunkiaktivismiin lukeutuvia ovat myös korttelijuhlat. Helsingin Kalliossa vapaaehtoisvoimin järjestetystä Kallio Block Partystä on muodostunut jo perinne.
Kallio Block Party valloitti osan Fleminginkatua musiikille, taiteelle ja kaupunkilaisille jo kesällä vuonna 2011. Vuonna 2016 Block Partya vietettiin Kallion lisäksi muun muassa Helsingin Herttoniemessä.
Teksti: Maija Faehnle ja Vesa Vattulainen