Hyppää sisältöön

Kesäisinkin kannattaa olla vapaaehtoinen

Monille kesäaika on vapautta töistä ja opinnoista. Vantaalainen Abdirizak, 26, sen sijaan kaipasi tekemistä ja hakeutui vanhusten pariin vapaaehtoiseksi.

– Kyllä minä iltaisin ja viikonloppuisin ehdin pelata jalkapalloa ja käydä uimassa. En vaan halunnut olla koko kesää kotona, hän toteaa.

Abdirizak pitää ihmisten auttamisesta, ja vanhuksia hän oli tavannut aiemmin kieliharjoittelussa. Hän halusi tutustua vanhuksiin paremmin ja saada samalla kokemusta.

Ensimmäisenä vapaaehtoispäivänään vanhusten palvelukodissa hän työnsi ensimmäistä kertaa elämässään pyörätuolia. Nyt hän huomaa pyörätuolissa istuvan ”Martan” pään asennosta, milloin hänellä on asiaa tai hän tarvitsee jotain. Tai tietää, että pelinappuloita ei voi laittaa ”Laurin” käden ulottuville, koska hän laittaa ne muuten suuhunsa.

– Tuntuu, että opin joka päivä jotain uutta, Abdirizak pohtii.

Muun oppimisen ohessa suomen kielen taitokin on kehittynyt kesän aikana huimasti. Vanhukset ovat olleet tosi kiinnostuneita hänestä, ja suomen kieltä on pitänyt käyttää, vaikka Abdirizakille itselleen kuullun ymmärtäminen on aina ollut helpompaa.

– Ensimmäinen sana minkä opin palvelukodissa oli rollaattori, nuori mies nauraa.

Abdirizakin keskeisin tehtävä vapaaehtoisena on ollut seuran pitäminen vanhuksille. Helpointa hänelle on ollut seurustella tietenkin niiden vanhusten kanssa, joilla ei ole muistisairautta ja jotka pystyvät vielä puhumaan.

– Paras kaverini palvelukodissa on Martta. Hänen kanssaan me juttelemme paljon, ja vien hänet viikoittain kaupoille.

Abdirizak antaa silti huomiota myös muistisairaille vanhuksille.

– Et voi odottaa, että vanhus pyytää sinua pelaamaan. Sinun pitää itse olla aktiivinen.

Juuri aktiivisuuden Abdirizak nostaa yhdeksi hyvän vapaaehtoisen ominaisuudeksi. Lisäksi hän mainitsee iloisuuden ja kärsivällisyyden. Abdirizakin mukaan pitää ymmärtää, että vanhukset ovat erilaisia. Kun on itse kärsivällinen, heidät oppii tuntemaan ja heidän kanssaan löytää oikean tavan tehdä asioita.

Abdirizak innostui vanhusten parissa toimimisesta niin, että on tällä hetkellä samassa palvelukodissa työkokeilussa. Hän suunnittelee hakeutuvansa tulevaisuudessa lähihoitajan opintoihin. Jos työkokeilu ei olisi onnistunut, Abdirizak olisi jatkanut vapaaehtoisena.

Suvi Hiltunen / Vanhustyön trainee Valli ry:ssä

Jutussa esiintyvien vanhusten nimet on muutettu.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan