Hyppää sisältöön

Moni kuormittuu vapaaehtoistyössä – Kansalaisareena julkaisi oppaan vapaaehtoisten hyvinvoinnin rakentamiseksi

Kansalaisareena ry on julkaissut uuden oppaan vapaaehtoisten ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattorien hyvinvoinnin rakentamiseksi. Oppaan ovat kirjoittaneet Kansalaisareenan toiminnanjohtaja Anne Porthén, järjestöpäällikkö Marjo Salmela sekä projektikoordinaattori Satu Puolitaival

– Vapaaehtoisten hyvinvointi on peruskallio, jolle vapaaehtoistoiminta rakentuu. Jokaisen vapaaehtoisen on tunnettava olonsa arvostetuksi ja turvalliseksi. Opas tarjoaa keinoja ja konkreettisia ratkaisuja vapaaehtoisten hyvinvoinnin varmistamiseksi, Anne Porthén kiteyttää. 

Kansalaisareena ja Kirkkopalvelut ovat julkaisseet vuodesta 2021 alkaen vuosittain laajoja kyselytutkimuksia vapaaehtoisille. Tutkimuksista on selvinnyt, että vapaaehtoistoiminnalla on monia positiivisia vaikutuksia yksilön hyvinvointiin. Tästä huolimatta vapaaehtoistoiminta voi myös kuormittaa. 

– Viimeisimmästä kyselystämme nousi myös huoli vapaaehtoistoiminnan kuormittavuudesta. Neljäsosa vastaajista esimerkiksi koki tekemänsä vapaaehtoistyön kuormittavana. Olisi tärkeää, että vapaaehtoistoiminnan taustalla olisi tarpeeksi osaamista ja selkeät rakenteet, jotta vapaaehtoisten hyvinvoinnista pystytään pitämään huolta, Satu Puolitaival painottaa.   

– Toivomme, että mahdollisimman moni löytää oppaasta tietoa ja työkaluja vapaaehtoisten hyvinvoinnista huolehtimiseen, Marjo Salmela toteaa. 

Uusi opas sisältää harjoitteita vapaaehtoisen hyvinvoinnin lisäämiseen, vinkkejä vapaaehtoisyhteisön hyvän ilmapiirin rakentamiseen, ratkaisuja erilaisiin yleisiin ongelmatilanteisiin, harjoitteita yhteisön vahvuuksien määrittelyyn sekä itsearviointeja vapaaehtoisen ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreiden kuormittumisen ja stressitason seuraamiseen. 

Oppaaseen voi tutustua täällä: https://kansalaisareena.fi/opas-vapaaehtoisten-hyvinvointiin/  

Lisätietoja: 

Liisa Kontunen, Kansalaisareenan viestintäpäällikkö 
0445900398 
liisa.kontunen@kansalaisareena.fi 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan