Hyppää sisältöön

Vapaaehtoisen avunannon potentiaali poikkeustilanteessa on valtava

Koronavirus on herättänyt suomalaisissa suuren halun auttaa. Kansalaisareena on yhteistyökumppaneineen koonnut yleisohjeet asiointiapuun koronaepidemian aikana.

Vapaaehtoisen asiointiavun merkitys yhteiskunnan palveluiden täydentäjänä on suuri etenkin tällä hetkellä. Ohjeistusta tarvitaan, koska monet toimivat nyt ilman taustaorganisaatioita ja niiden antamaa vapaaehtoistoiminnan koulutusta tai ohjeita. Muun muassa Facebook-ryhmiin ja Nappi Naapuri -palveluun on tullut suuri määrä avuntarjouksia niille, jotka ovat eristyksissä tai karanteenissa ja tarvitsevat siksi asiointiapua. Verkossa olevien alustojen rajoituksena on, että ne eivät tavoita suurta osaa ikäihmisistä. Kansalaiset ovat tämän vuoksi kiinnittäneet talon rappukäytävään tai kylän ilmoitustaululle avuntarjouslappuja.

Laadittu ohjeistus perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Työterveyslaitoksen ja Ruokaviraston julkaisemiin ajankohtaisiin tietoihin ja suosituksiin sekä järjestöjen ohjeistuksiin. Myös monet kunnat, seurakunnat ja kansalaisjärjestöt ovat valmistautuneet vastaamaan riskiryhmien tarpeisiin epidemia-aikana.  

Muun muassa Jyväskylän kaupunki aloitti kauppa-avun antamisen tarjoamisen yli 70-vuotiaille ja riskiryhmään kuuluville 18.3.2020. Ikääntyneiden päivittäiset kauppa- ja apteekkipalvelut tulee pyrkiä hoitamaan ensisijaisesti läheisten avulla tai hyödyntämällä kauppojen tai apteekin kotiin tuotavia palveluita. 

– Jos kauppa-apua ei kuitenkaan muuten järjesty, Vapaaehtoistoiminnan palveluiden – Vaparin vapaaehtoiset kuljettavat ostokset tarvitsevan luokse, sanoo Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori ja Kansalaisareenan hallituksen jäsen Antti Rajala.

Uusia vapaaehtoisia on Rajalan mukaan ilmoittautunut lyhyessä ajassa ennennäkemätön määrä. Lähes 100 kaupunkilaista on tähän mennessä ilmoittautunut mukaan kauppa-apuun.

– Tämä osoittaa ihmisten välittämisen sekä halun auttaa ja osallistua tässä hyvin poikkeuksellisessa ja tukalassa ajassa.

Ohjeistus löytyy osoitteesta: https://kansalaisareena.fi/korona/

Lisätietoja:

Katja Reinikainen, viestintäpäällikkö, p. 045 787 51857

Antti Rajala, antti.rajala@jyvaskyla.fi, p. 050 339 6423

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan