On keskiviikkoiltapäivä Vantaalla. Jeesaan-hankkeen Heli pakkailee tavaroita Vantaan ammattiopisto Varian vapaaehtoistoiminnan kurssia varten. Kyseessä on toiseksi viimeinen vapaaehtoistoiminnan kurssi hankkeen aikana.
– Fiilikset ovat hieman haikeat, mutta on näitä kursseja kiva vetää. Aina oppii jotain uutta, Heli toteaa.
Takana on vajaan kolmen vuoden hankerutistus, jonka aikana olemme vetäneet vapaaehtoistoiminnan kursseja vantaalaisissa lukioissa ja ammattiopisto Variassa sekä samalla kehittäneet järjestöjen ja oppilaitosten välistä yhteistyötä. Ilmassa on haikeuden lisäksi kiitollisuutta uusista kokemuksista sekä iloa hankkeen onnistumisista.
Nuorten kanssa toimimisen riemua
Paljon on ehtinyt tapahtua Jeesaan-hankkeen taipaleen aikana. Hanketyössä venytään moneen suuntaan ja välillä paikasta toiseen suorastaan juostaan. Mutta kaiken kiireen keskellä nuorten kanssa toimiminen on se, joka koskettaa, pysäyttää ja muistuttaa, miten tärkeän asian äärellä hankkeessa ollaan.
Herkkyys ja aitous, joka välittyy sekä vapaaehtoistoiminnan kursseilla käydyistä keskusteluista että nuorten oppimispäiväkirjoista, on upeaa. Vapaaehtoistyöstä saadut kokemukset ovat olleet kursseille osallistuneille nuorille todella arvokkaita. Lähtiessään vapaaehtoistyöhön kenties ennestään tuntemattomaan paikkaan, monet ovat ylittäneet itsensä, voittaneet jännityksensä ja hypänneet uuteen. Nuorten kertomuksissa toistuvat kohtaamiset ihmisten kanssa, uusien taitojen oppiminen ja auttamisen ilo.
– Olen saanut vapaaehtoistyöstä lisää rohkeutta uusiin tilanteisiin ja lisää työkokemusta, sanoi eräs kursseille osallistunut nuori.
Monet nuoret myös oivalsivat kurssin aikana vapaaehtoistoiminnan laajemman merkityksen yhteiskunnalle:
– Vapaaehtoistyö tuo ihmiset yhteen, se tuo meidät ikään kuin samalle puolelle, niin että voimme parantaa yhteiskuntaa, kertoi toinen kursseille osallistunut nuori.
Pelaamalla siitä selvitään – materiaalia kouluille ja vapaaehtoistoimijoille
Jeesaan-hankkeessa tavoitteena oli tuottaa oppilaitosten ja järjestöjen käyttöön materiaalia ja menetelmiä opiskelijoiden vapaaehtoistoiminnan edistämiseksi. Muutaman kokeilukerran jälkeen tuotettiin Osaamista vapaaehtoistyöstä – opettajien opas, Vapaaehtoistoiminnan kurssi – menetelmiä ja kurssirunko sekä Jeesaan – Vapaaehtoistoiminnan peli. Lopputulokseen päästiin mahtavan Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelija Hanna-Leena Saavalaisen avustuksella. Hänen panoksensa erityisesti Jeesaan-pelin kehittämisessä oli korvaamaton. Lokakuussa 2019 julkaisimme vielä hankkeen kokemuksiin pohjautuvan Nuorten vapaaehtoistyön käsikirjan, joka on tarkoitettu avuksi kaikille vapaaehtoistoimijoille, jotka haluavat lisätä nuorten osallistumista vapaaehtoistoimintaan.
Vapaaehtoistoiminnan kurssimalli on tehty vastaamaan lukion yhden kurssin oppimäärää. Ammatillisessa opetuksessa tunnit lasketaan hieman toisin. Vaikka vapaaehtoistoimintaa ei pidä arvottaa, on Jeesaan-hanke yhdessä ammattiopisto Varian kanssa luonut arviointikriteerit vapaaehtoistoiminnan kursseille. Yhteistyö koulujen kanssa on ollut mukavaa ja vaihderikasta. Arvostus opetusalan henkilöstöä kohtaan on kasvanut entisestään, kun olemme vierestä päässet seuraamaan uudistuksia.
Myös vapaaehtoistoiminnan tarjoajien kanssa työskenteleminen on ollut keskeinen osa Jeesaan-hanketta. Vantaalla toimii suuri määrä erilaisia kolmannen sektorin toimijoita, joilla on paljon annettavaa opiskelijavapaaehtoisille. Haasteeksi kuitenkin muodostui toimijoiden tavoittaminen ja hankkeen henkilöresurssit. Useammat verkostot toimivat limittäin ja lomittain – runsauden pula oli melkoinen. Haasteista huolimatta innokkaita toimijoita kulki mukana koko hankkeen ajan ja matkalla mukaan hypänneistä oli suuri apu.
Kurkottelua moneen suuntaan
Hankkeen ydintoiminnan – kurssien ja vapaaehtoistoimijoiden tukemisen lisäksi – kurkotimme hankkeen aikana moneen suuntaan, jotta saisimme edistettyä nuorten osallistumista vapaaehtoistoimintaan. Olimme mukana lukuisissa tapahtumissa, kuten M/S Soste -risteilyllä, Educa-messuilla, Kirkon kasvatuksen päivillä, Sosiaalifoorumissa ja Maailma Kylässä -festareilla. Lisäksi järjestimme monia omia tapahtumia koulutuksista vapaaehtoistoiminnan minimessuihin. Suurena apuna viestinnässä olivat myös mahtavat ja taitavat vapaaehtoisemme, joiden kanssa toteutimme videoita, kampanjoita ja mainosmateriaalia.
Merkittävässä osassa oli myös uuden vapaaehtoistoiminnan osaamismerkkin kehittämiseen osallistuminen yhteistyössä HAMK:n, Laurea amk:n, Opintokeskus Siviksen ja Vuolle Setlementtin kanssa. Vapaaehtoistoiminnan osaamisen osoittaminen ammattikorkeakouluissa osaamismerkin avulla on merkittävä askel oikeaan suuntaan vapaaehtoistoiminnasta kertyneen osaamisen esille tuomiseen.
Näiden lisäksi meillä oli ilo tehdä yhteistyötä useiden opinnäytetyötään tekevien opiskelijoiden kanssa. Daniela Sumelius tutki gradussaan, miten nuoria voidaan innostaa vapaaehtoistoimintaan markkinoinnin keinoin. Milla Sallinen ja Niina Lehtimäki puolestaan suuntasivat katseen ulkomaille ja tutkivat, miten eurooppalaiset kansalaisjärjestöt ovat lisänneet nuoret osallistumista. Tuoreimmassa opinnäytetyössä Tiina Roos kokeili Jeesaan-kurssien levittämistä Lahden seudulla. Opinnäytetyö on vielä työn alla, mutta se julkaistaan loppuvuodesta 2019.
Syvää kiitollisuutta
Kaiken kaikkiaan Jeesaan-hanke on ollut huikea matka, johon on mahtunut mukaan monenlaista. Haasteista huolimatta olemme onnistuneet hankkeen tavoitteissa ja saaneet tuotua vapaaehtoistoimintaa osaksi oppilaitosten opetusta. Olemme kiitollisia kaikille kursseille osallistuneille nuorille, yhteistyökumppaneille, vapaaehtoisillemme, opiskelijoille ja muille hankkeessa mukana olleille hienosta yhteisestä matkasta. Ilman teitä tämä ei olisi ollut mahdollista – hyvät asiat tehdään yhdessä.
Teksti: Heli Lumiaro ja Aino Kostiainen
Jeesaan-hankkeen työntekijät