Hyppää sisältöön

Vapaaehtoistoiminta lähellä sydäntäni monta vuotta

Kirjoittaja: Eva-Maria Strömsholm, Vuoden Vapaaehtoinen 2022

Vuosi 2022 oli minulle henkilökohtaisesti hektinen vuosi. Paljon kokouksia, luottamustehtäviä, yhdistysasioita, sairaanhoitajantyötä ja tietysti myös vapaaehtoistyötä.

Sain vuonna 2008 harvinaisen munasarjasyövän, kun olin 27-vuotias. Lisäksi pari vuotta sitten sain uuden syövän, kilpirauhassyövän. Minut leikattiin monesti ja sain rankat hoidot. Toipuminen kesti, mutta heti ensimmäisen syöpädiagnoosin ja kokemuksen jälkeen tunsin, että haluan olla aktiivinen potilas syövän parissa. Siitä asti olen mm. luennoinut yleisölle, hoitohenkilökunnalle ja lääkäreille omista kokemuksistani ja saanut olla mukana monissa kiinnostavissa keskusteluissa. Halusin vaikuttaa ja parantaa syöpäpotilaiden psykososiaalista tukea, kuntoutusta, hoitoa ja muuta syöpään liittyvää. Siksi vapaaehtoistoiminta tuli myös varhaisessa vaiheessa minun elämääni. Vuosien varrella olen saanut kokea ihania tapaamisia syöpäpotilaiden kanssa ja toimin myös tukihenkilönä.

Minulle tärkeää on olla myös tukena muille syöpäpotilaille ja kuunnella heitä.  Kun ihminen sairastuu syöpään, on apu ja tuki tärkeää ja myös se, että saa tietoa omasta sairaudesta. Vertaistuki kaikissa muodoissa on monille mielekästä ja siitä, että saa keskustella muiden kanssa, jotka ovat käyneet läpi samankaltaisen matkan on paljon apu monille. On ilon asia, että pystyy antamaan jotakin muille ja samalla siitä saa itselleen hyvää mieltä.

Tällä hetkellä olen aktiivinen Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:ssä , jossa toimin varapuheenjohtajana. Olen myös yksi perustajajäsenistä. Annamme tietoa ja tukea naisille, jotka ovat sairastaneet gynekologista syöpää. Lisäksi olen monta vuotta ollut Pohjanmaan syöpäyhdistyksen hallituksessa sekä toimin mm. Suomen syöpäyhdistyksen valtuuskunnassa.

Oman aktiivisuuden tuloksena olen myös saanut mahdollisuuden olla mukana erilaisissa työryhmissä ja syöpäyhdistyksissä Euroopassa ja maailmalla. Lisäksi olen saanut olla puhujana syöpäseminaareissa ja konferenseissa. Potilaiden äänen pitää kuulua vielä enemmän ja olen pyrkinyt kertomaan, mitä kaikkea potilaat kokevat ja tarvitsevat. Tukea, kuntoutusta, psykososiaalista tukea, tietoa syövästä ym. Nämä asiat ovat sellaisia, joiden pitäisi olla itsestäänselviä, mutta aina näin ei ole. Siksi on tärkeää, että näistä aiheista puhutaan.

En ole aktiivinen vapaaehtoinen ainoastaan syöpämaailmassa. Noin kymmenen vuotta sitten aloitin Pohjanmaalla kampanjan, ”Kerää pehmoleluja sairaille lapsille”, joka oli heti menestys. Tarkoitus oli kerätä ympäri Pohjanmaata pehmoleluja, joita sitten vein Vaasan Keskussairaalan lastenosastolle. Pehmolelu on monille lapsille tuki ja turva sairaalareissun aikana. Tämä kampanja on järjestetty tuosta vuodesta lähtien vuosittain ja lastenosastolle on Pohjanmaalla kerätty kymmenen vuoden aikana yli 10 000 pehmolelua ilahduttamaan lapsia.

Olen itse ollut aktiivinen urheilija nuoruudessa. Syövän takia en pystynyt enää jatkamaan juoksuharrastustani, mutta olen kuitenkin ollut yli kymmenen vuotta aktiivinen vapaaehtoinen Rukan hiihdon maailmancupin parissa. Olen aina sanonut: ”kerran urheilija, aina sydämeltään urheilija”. En voi jättää rakasta urheilua, vaan haluan tehdä vapaaehtoistyötä urheilijoiden parissa.

Vuoden vapaaehtoiseksi 2022

Olen erittäin iloinen ja kiitollinen siitä, että minut valittiin Vuoden Vapaaehtoiseksi 2022. En olisi ikinä sitä osannut odottaa, vaikka olenkin aktiivisesti ollut mukana monessakin asiassa. Olen niin tottunut olemaan mukana syöpämaailmassa ja uskon, että tulen jatkossakin olemaan aktiivinen potilasedustaja. Odotan innolla tulevaa vuotta ja tulevaa, mitä kaikkea vuodet tuovat tullessaan ja mihin kaikkeen pääsen mukaan.

Vapaaehtoistyö on mielekästä ja on hyvä asia, että vaihtoehtoja löytyy. Ihmisillä on omia kiinnostuksen kohtia, sydämen asioita ja uskon, että jokainen ihminen löytää sen oman vapaaehtoistyön muodon, joka on mielekästä juuri hänelle.

Lopuksi haluan sanoa että jos koet, että haluat olla mukana jossain vapaaehtoistyössä, ole rohkeasti yhteydessä yhdistyksiin tai muihin paikkoihin ja kerro, että haluat olla mukana. Uskon, että kaikille löytyy se oma vapaaehtoistyön muoto ja kun siinä on mukana, saa tunteen, että auttaa muita ja itsellekin tulee hyvä mieli. Ja kaikille teille, jotka jo olette aktiivisesti mukana vapaaehtoitoiminnassa: kiitos siitä, että annat omaa aikaasi muiden auttamiseen!

Eva-Maria Strömsholm

Kirjoittaja on Vuoden Vapaaehtoinen 2022 ja toimii varapuheenjohtajana Suomen Gynekologiset Syöpäpoitlaat ry:ssä sekä Suomen syöpäyhdistyksen valtuuskunnassa. Hän on aktiivinen puhuja ja potilasedistaja monissa syöpään liittyvissä työryhmissä ja syöpäyhdistyksissä.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan