”Vapaaehtoisuus on timanttista toimintaa” -blogisarjassa julkaistaan Humanistisen ammattikorkeakoulun avoimessa ammattikorkeakoulussa vapaaehtoistoiminnan johtamista opiskelevien tekstejä tai videoita vapaaehtoisuudesta.
Tiesitkö, että vuonna 2018 lähes 1,7 miljoonaa yli 15-vuotiaista suomalaista osallistui vapaaehtoistyöhön? Ja että heistä jokainen tekee vapaaehtoistöitä noin 15 h/kk. (Seurantatutkimus: Kansalaisareena. Vapaaehtoistyö Suomessa 2010, 2015 ja 2018). On arvioitu, että vapaaehtoistyön arvo – jos sitä ylipäätään voi mitenkään rahassa mitata – oli vuonna 2018 kolme miljardia euroa. Tässä kyselyssä, josta tuo laskennallinen arvo saatiin, oli huomioitu vain järjestöjen tai ryhmien hyväksi tehty vapaaehtoistyö, jonka mukaan vapaaehtoistöitä teki noin 28 % suomalaisista. Taloustutkimuksen vastaava luku samana vuonna oli 42 %, joten rahallisen arvon voidaan olettaa olevan laskettua huomattavasti suurempi (Hirvonen, Puolitaival. Vapaaehtoistoiminnan arvo. Kansalaisareena 2/2019).
Koska tehdyn vapaaehtoistyön määrä on näin mittava, niin mieti hetki: mitä tapahtuisi, jos esim. vapaaehtoisvoimin toimivat auttavat puhelimet, lasten ja nuoren harrastustoimet, vertaistuki- ja potilasryhmät, vanhusten virkistystoimintaa pyörittävät vapaaehtoistahot, maanpuolustusvapaaehtoiset, luontoon ja eläimiin liittyvä vapaaehtoistoiminta, tapahtumien järjestämisessä toimivat vapaaehtoiset ja monet muut vapaaehtoisvoimin toimivat asiat poistettaisiin?
Asiaa itse mietittyäni näkisin laajemmassa mittakaavassa katsottuna, että yhteiskuntamme ei pyörisi – ainakaan näin hyvinvoivana ilman vapaaehtoisia. Vapaaehtoisten voimin mahdollistetaan muun muassa laaja kenttä erityisesti hyvinvointia edistäviä toimintoja ja edistetään onnellisuutta. Ja väittäisin, että pitkällä tähtäimellä ehkäistään esim. jopa kansantauteja, kun huolehditaan siitä, että lapsilla ja nuorilla sekä vanhuksilla on liikunnallisia vapaa-ajan harrasteita. Lisäksi vapaaehtoisten voimin vaikutetaan myös mm. yhteiskunnan perusrakenteisiin ja niiden ylläpitoon. Turvallisuutta lisätään mm. vapaaehtoisen maanpuolustustyön avulla ja toisinaan myös ”maan hiljaisten ja jopa äänettömien”, kuten esim. eläinten ja luonnon ääni saadaan esiin valtavirrassa vain vapaaehtoisorganisaatioiden aloitteesta. Näin vain muutaman mainitakseni…
…vapaaehtoisten tekemän työn osalta päteekin mielestäni erittäin hyvin vanha sanonta: ”Kaikkea ei voi mitata rahassa”.
Teksti: Virpi Kiviniemi
Kirjoittaja opiskelee parhaillaan vapaaehtoistoiminnan johtamista Humanistisen ammattikorkeakoulun avoimessa ammattikorkeakoulussa.