Hyppää sisältöön

Virkistyspaikka kunnostettiin talkoovoimin

Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva) ylläpitää toiminta- ja virkistyspaikkaa Helsingin Vartiosaaressa. Tänä päivänä paikka on hienossa kunnossa, mutta se ei ollut sitä noin parikymmentä vuotta sitten.

Järjestön entinen toiminnanjohtaja Juhani Roiha löysi muutaman kaverinsa kanssa talon, joka oli silloin saanut purkutuomion.  He ideoivat niin, että jos saisivat talon vuokralle, he kunnostaisivat sen asunnottomille ihmisille kesäpaikaksi. He saivatkin talon Helsingin kaupungilta vuokralle kunnostusvelvoitetta vastaan.

Talon kunnostus alkoi talkootyönä. Asunnottomina oli silloin paljon ammattitaitoisia miehiä, jotka tulivat hommiin. Tarina kertoo Jussi Roihan sanoneen: ”Pullo pois, vasara käteen ja hommiin.”

Moni kaveri oli kesän hommissa, jonka jälkeen hänelle pyrittiin järjestämään asunto. Ja se homma on jatkunut samana jo pari vuosikymmentä.

– Jos täällä on asunnottomia kavereita, niin heille yritetään järjestää kämppä, jos henkilö on täällä selvin päin ja aktiivisena, kertoo valokuvassa oikealla oleva Vva:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola ja jatkaa:

– Siinä mielessä olemme todella kiitollisia kaupungille, että olemme saaneet pitää tämän paikan vuokralla. Ja halutaan tietysti samaa jatkossakin. Me olemme erilaisin lahjoituksin tehneet pala palalta hommaa omin voimin.

Ilman lahjoituksia kaikkia asioita ei olisi voitu tehdä. Kaikki on tehty paikalla olleiden ihmisten toiveiden mukaan.

Kun entinen Helsingin kaupungin apulaisjohtaja Hannu Penttilä täytti 60 vuotta, hän päätti ohjata juhlarahansa paikan kehittämiseen. Niillä rahoilla pystyttiin rakentamaan päärakennukseen ja saunaan uudet katot.

Tämä paikka on talkootyön näyte nyky-yhteiskunnassa. Ja tämä on sellainen puuhamaa, että monelle on ollut pelastus tulla paikalle.

– Eläminen täällä on vapaamuotoista: saa puuhastella melkein mitä itse tahtoo, ellei riko rauhaa, kertoo paikan ensimmäisiin kävijöihin lukeutuva puuhamies Risto Husso.

Alla olevalla videolla Sanna Tiivola ja Risto Husso kertovat kunnostustyön värikkäistä vaiheista ja nykypäivästä. Miten saunan kiukaan yläpuolella oleva luonnonkiviseinä saatiin aikaan? Mitä Lapista tullut ja käsistään todella taitava kaveri teki? Miten seitsemän metriä pitkä ja painava kurkihirsi kuljetettiin saareen? Lisäksi tarina Makkarakirkosta, johon varat lahjoittivat Vappu ja Ilkka Taipale.

Kesäisin virkistyspaikassa käy päiväseltään erilaisia vierailuryhmiä, joille grillimakkarat maistuvat. Nyt heille, jotka haluavat mieluummin kalastaa, ollaan suunnittelemassa kalastusreissuja, kertoo Husso.

Tiivola korostaa, että tarkoitus on nimenomaan pitää paikka asunnottomien ja sitä kokeneiden ihmisten käytössä. Niille ihmisille, jotka ovat jollakin tavalla kärsineet. Paikkaa ei vuokrata kenellekään yksityiskäyttöön. Tämä on nimenomaan heille, joilla ei ole omaa mökkiä.

– Tämä on omatoiminen päihteetön paikka ilman tiukkaa valvontaa, ja porukka pitää itse huolen siitä, että täällä ei juopotella eikä narkata, tiivistää Husso.

– Monet ajattelevat, että näistä ihmisistä ei ole mihinkään tässä yhteiskunnassa. Mutta mitä kaikkea sieltä oikeasti löytyy, niin se on se juttu. Se pitää vaan saada esille. Täällä on ollut niin mielettömiä tyyppejä, kertoo Sanna Tiivola.

Sunnuntaina 20.8.2017 vietetään Vartiosaari-päivää , jolloin sinne on vapaa pääsy ja ilmainen kuljetus. Vailla vakinaista asuntoa ry:n sivuille pääset tästä.

Teksti, kuvat ja video: Vesa Vattulainen

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan