Hyppää sisältöön

Voiko vapaaehtoiselle tarjota verottomana muutakin kuin keittolounaan?

Vapaaehtoisten aterioista, kiitoksista ja muistamisista Verohallinnon uudessa ohjeessa keskusteltiin Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän ja Kansalaisareenan järjestöverkoston järjestämässä keskustelutilaisuudessa Eduskunnan kansalaisinfossa 8.6.2017.

Verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen alusti vilkasta keskustelua. Aterian tarjoaminen kannusteena ja kiitoksena on mahdollista ilman veroseuraamuksia. Mutta siitä ei saa olla edes ”hiljaista sopimusta”.

– Jos olisi sopimus, se tarkoittaisi, että osallistujilla olisi oikeus vaatia ruokailua. Tavanomainen kohteliaisuus on sallittua. Vapaaehtoisten joululounaat ja kesäjuhlat kuuluvat yhteisöjen tavanomaiseen kohteliaisuuteen. Tavanomaista kohteliaisuutta ei kuitenkaan enää ole Mannisen mukaan, jos hallitus kiittää itse itseään käymällä esimerkiksi kerran kuukaudessa illallisella.

Mikäli ateriatarjoilu menisi veronalaiseksi, tarjoajan pitäisi tehdä vuosi-ilmoituksessa ilmoitus tarjoiluista ja tarjoilun saajan pitäisi ilmoittaa se omassa veroilmoituksessaan.

Mannisen mukaan on hyväksyttävää saada verottomana ateria esimerkiksi palvelutalon tilaisuudessa, kun vapaaehtoistehtävänä on tukea asiakkaiden ateriointia. Veroseuraamuksia ei myöskään aiheudu, jos vapaaehtoisapua saava haluaa tarjota aterian auttajalleen.

Verohallinnon mielestä vapaaehtoisten kiittäminen on sallittua. Petri Manninen arvioi, että kiittäjä yleensä tietää, onko kyseessä aito kiittäminen, mikä on siis ilman veroseuraamuksia sallittua.

Keskustelu verokysymyksistä jatkuu. Valtiovarainministeriö selvittää hallitusohjelman mukaisesti säätiöiden ja yhdistysten verokohtelua. Selvitys on määrä tehdä vuosien 2017–2018 aikana. Selvityksen yhteydessä voidaan arvioida myös verovapaiden kustannusten korvausten soveltamisalan laajuutta sekä matkakustannusten enimmäismäärän riittävyyttä.

Kansalaisareenan freelance-toimittaja Vesa Vattulainen on videoinut Petri Mannisen alustuksen ja käydyn kiinnostavan keskustelun.

Muut tilaisuuden aineistot löytyvät Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän sivuilta: https://kansalaisareena.fi/eduskunta/

Verottajan ohje löytyy muun muassa demokratia.fi-sivulta, jonne on koottu vapaaehtoistyötä koskevaa lainsäädäntöä ja ohjeistusta.

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan