Hyppää sisältöön

Kuvassa Vuoden 2021 vapaaehtoinen Ilkhom Khalimzoda. Kuvaaja: Pertti Snellman.

Vuoden vapaaehtoinen 2021 on Ilkhom Khalimzoda

Kansalaisareena on palkinnut Vuoden vapaaehtoiseksi 2021 Ilkhom Khalimzodan Jyväskylästä. Raati huomioi valinnassaan Khalimzodan vapaaehtoistoiminnan yhteiskunnallisen merkittävyyden ja ajankohtaisuuden. Vuoden vapaaehtoinen palkittiin tänä vuonna kahdeksatta kertaa. Khalimzoda toimii tulevan vuoden vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä.

Vuoden vapaaehtoinen 2021 Ilkhom Khalimzoda edistää vapaaehtoistoiminnassaan aktiivisesti kulttuurien välistä vuoropuhelua, yhdenvertaisuutta ja maahanmuuttajien osallisuutta.

Ilkhom lähti mukaan vapaaehtoistoimintaan vuonna 2018 tavoitteenaan oppia tuntemaan paremmin suomalaista kulttuuria. Sittemmin hän on perustanut mm. Suomen Kulttuurienvälisen Yhteisön (SKY), jonka tavoitteena on mahdollistaa maahanmuuttajien osallistuminen yhteiskuntaan ja tuoda yhteen eri taustoista olevia ihmisiä. Koronakriisin aikana hän kokosi monikielisen 30 vapaaehtoisen joukon avuksi kunnille, jotka tarvitsivat vapaaehtoisia infopuhelimiin.

– Vapaaehtoistoiminta tarjoaa suoran tavan vaikuttaa ihmisten hyvinvointiin ja ympäröivään yhteiskuntaan. Erityisesti monikulttuuriset ihmiset voivat saada vapaaehtoistoiminnan avulla oman äänensä kuuluville sekä oppia sekä itsestään että ympäristöstään, palkinnosta onnellinen Ilkhom kertoo ja kannustaa myös muita lähtemään vapaaehtoiseksi.

Lue lisää Ilkhomin vapaaehtoistoiminnasta täältä.

Raati painotti yhteiskunnallista merkitystä ja edelläkävijyyttä

Vuoden vapaaehtoinen -raati korosti Ilkhom Khalimzodan roolia suunnannäyttäjänä ja innovaattorina sekä nosti esiin hänen toimintansa yhteiskunnallisen merkittävyyden tässä ajassa.

Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius huomauttaa, että Ilkhomin innovoimat paikalliset ja konkreettiset hankkeet olisivat suoraan konseptoitavissa laajemmin kansallisesti hyödynnettäviksi.

– Khalimzoda on jo muutamassa vuodessa saanut valtavasti hyvää aikaan edistäessään maahanmuuttajaystävällistä ilmapiiriä ja rohkaissut eritaustaisia ihmisiä sosiaaliseen kanssakäymiseen. Juuri tämä kaikkien yhdenvertainen osallistaminen yhteiskuntamme toimintoihin aivan ruohonjuuritasolla on sitä innostavinta asennemuokkausta syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Ikääntyvä yhteiskuntamme tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa ja maahanmuuttajaystävällistä kulttuuria, kiteyttää Petelius.

Raadin mukaan Vuoden vapaaehtoinen -kisan kymmenen finalistia kuvasivat tänä vuonna hyvin koko vapaaehtoistyön kirjoa ja moninaisuutta. Erityismaininnan raati haluaa antaa pitkän linjan vapaaehtoisille, joita kymmenen finalistin joukosta löytyi monta.

Kansalaisareena ry on jakanut Vuoden vapaaehtoinen -palkintoa vuodesta 2013 lähtien. Tavoitteena on palkinnon avulla lisätä vapaaehtoistoiminnan arvostusta ja näkyvyyttä. Vuoden vapaaehtoinen toimii valintaansa seuraavan vuoden vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä. Kampanjassa yleisö ehdottaa ja äänestää ehdokkaita. Arvovaltainen raati valitsee Vuoden vapaaehtoisen kymmenen eniten ääniä saaneen finalistin joukosta. Siirry tästä kampanjasivuille.

Lisätietoja:

Outi Platan, p. 044 547 3739, outi.platan(at)kansalaisareena.fi

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan