Vapaaehtoistoiminnan verkosto VARES vietti kehittämispäivää helmikuussa 2020 Nuorisokeskus Pikku-Syötteen tunturimaisemassa vielä tietämättömänä, miten tuleva pandemia muuttaisi toimintaamme ja oikeastaan koko elämäämme tulevina kuukausina.
Kehittämispäivän aiheena oli kuin enteellisesti työhyvinvointi ja siihen liittyvä kognitiivinen ergonomia. Verkostomme jäsenten Raija Lohilahden ja Minna Kaltion esitysten opit tulivat tarpeeseen tulevina kuukausina epävarmuuden, muutosten ja digiloikkana etätyöskentelyyn siirtymisen myötä.
Siitä lähtikin ns. korona-aika liikkeelle ja useat vapaaehtoistoiminnan muodot pysähtyivät. Toisilla taas piti entistäkin kovempaa kiirettä. SPR humanitaarista apua tarjoavana järjestönä otti suuren vastuun Oulun seudulla. Kriisitilanne aiheutti epävarmuutta ja mielenterveyden vahvistamiseen keskittyivät Hyvän mielen talo, Oulun Kriisikeskus, ev.lut. seurakunta sekä RIKU muutamia verkostomme jäseniä mainitakseni.
VARES-verkoston kokoontumiset siirrettiin verkkoon. Totesimme tarpeen yhteiselle keskustelulle ja korona-ajan toimintojen ideoimiselle. Verkostolaiset toimivat luovasti muuttaessaan toimintatapojaan ja solmiessaan uusia yhteistyömuotoja keskenään. Yhteisöllisyys kantoi ja varmasti vahvisti meidän kaikkien jaksamista ennen kokemattomassa tilanteessa. Kuukausittain toteutettaviin etäkokouksiimme osallistui aina vaan suurempi joukko verkostolaisia. Etäkokousten helppous selittää varmasti sekin osaltaan aktiivisuuden kasvamisen.
Vuolle Setlementti polkaisi pikavauhtia käyntiin Lähiavun, jossa toimittiin riskiryhmiin kuuluvien eri-ikäisten ihmisten asiointiapuna. Vuolteen hallinnoima VARES otti tästä henkilökunnan aloittamasta asiointiavusta koordinaatiovastuun. Vapaaehtoisista ei ollut pulaa, sillä verkostomme tuki meitä tiedottamalla ja ohjaamalla vapaaehtoisiaan toiminnan piiriin. Oli hienoa saada osaavia vapaaehtoisia mukaan. Tämän myötä verkostotyön merkitys kirkastui itselle entistäkin vahvemmin.
Ylläpitämämme sivusto varesverkosto.fi, joka sekin on laajan toimeksi.fi-verkoston aikaansaannoksia, palveli meitä hakiessamme vapaaehtoisia korona-ajan tehtäviin ja tiedottaessamme verkostomme järjestämiä avustustoimintoja, eri-ikäisille suunnattuja puhelin, chat ja muita verkkopohjaisia kohtaamispaikkoja sekä järjestettävää etävirkistystä.
Oulu-avun verkostoa alettiin kokoamaan kaupungin, seurakunnan ja järjestötoimijoiden kesken. VARES-verkosto ja erityisesti siihen kuuluva SPR ottivat vastuuta vapaaehtoisten kouluttamisesta ja koordinaatiosta. Saimme sekä Lähi-apuun että Oulu-avussa koordinoimaamme ostoskassien keräämiseen uusia vapaaehtoisia SPR:ltä ja Oulun kaupungilta ja omalta VARES-verkostoltamme. Koulutimme ja ohjasimme vapaaehtoisia seurakunnalle. Asukasyhdistysten vapaaehtoiset toimivat myös aktiivisesti ja yhteisiä pelisääntöjä laadittiin kaupungin toimesta. Vahva tahtotila kriisitilanteesta selviämiseksi ohjasi meidät sujuvaan yhteistyöhön. Olihan se huikeaa olla mukana näin hyvin toimivassa verkostotyössä.
Tätä kirjoittaessani toukokuussa 2021 korona-aika jatkuu edelleen. Kuka olisi ikinä voinut kuvitella tällaista tapahtuvan? Jotain hyvää ja jotain uuttakin syntyi. VARES-verkosto tulee kokoontumaan jatkossakin etänä ja livenä entistä yhtenäisempänä ja vahvempana. Vapaaehtoisten infot ja peruskurssit tullaan pitämään osittain verkossa. Oulu-apu on luotu ja toimijoiden tehtävät tunnistettu mahdollisia tulevia kriisitilanteita varten. Pieniä toiveita keskeytyneiden vapaaehtoistoimintojen avaamisesta on jo näkyvissä.
Video verkostotyöstä ja vapaaehtoisuudesta korona-aikana:
https://www.youtube.com/watch?v=L6AcK5ZmMek
Teksti: Annukka Oksman-Hiukka
vastaava suunnittelija
Vuolle Setlementti ry/Vapaaehtoistoiminnan verkosto VARES