Hyppää sisältöön

Messukäynti johti vapaaehtoiseksi draamatyöpajaan

Nanna Känninen pyyhkäisee otsaansa. Draamatyöpajassa esikoululaisten kanssa vauhti on päällä ja tulee lämmin. Nanna on yksi Yhteiset Lapsemme ry:n vapaaehtoisista. Yhdistys järjestää Ole rohkea ja reilu -työpajoja lapsille ja nuorille.

Työpajassa lapset tutustuvat Nanna Kännisen ja Anita Salon innoittamina supersankareihin ja saavat luoda omat supersankarihahmonsa. Supersankarit matkaavat yhdessä Mahtivuorelle, jossa liikkuu villejä huhuja uudesta asukkaasta. Seikkailullaan supersankarit yhdistävät voimansa ja huomaavat, etteivät huhut uudesta asukkaasta pidä paikkaansa. Työpajassa käsitellään draamatarinan avulla ennakkoluuloja, toisen huomioon ottamista ja ystävyyttä sekä vahvistetaan itsetuntoa ja luokan ryhmähenkeä.

Yhdistyksen nettisivun mukaan työpajoissa käsitellään moninaisuutta, rasismia ja siihen puuttumista, ystävyyttä ja yhteisöllisyyttä. Teemoja lähestytään taidelähtöisten ja toiminnallisten menetelmien sekä ohjatun keskustelun avulla. Menetelmät antavat lapsille ja nuorille mahdollisuuden eläytyä erilaisiin tilanteisiin ja rooleihin sekä käsitellä teemoja etäännytetysti ja turvallisessa ympäristössä.

Koulut tai päiväkodit voivat tilata näitä ilmaisia työpajoja.

Juttu jatkuu videon alapuolella.

Miten Nanna päätyi vapaaehtoiseksi?

Vapaaehtoistoiminnan messuja on järjestetty jo monena vuonna Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä. Näille messuille Nanna Känninen kertoo menneensä. Hän ei varmasti tiennyt sinne mennessään, mihin käynti tulee johtamaan.

Messulla oli Yhteiset Lapsemme ry:llä piste, jossa Nanna kertoo käyneensä juttelemassa.

Vaihdoimme yhteystietoja, jonka jälkeen myöhemmin samana vuonna heidän vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Anna-Kaisa lähetti viestin, että tulenko käymään heidän pikkujouluissa. Sillä tavalla minut imaistiin mukaan tähän hommaan. Sitten olinkin jo mukana koulutuksessa ja opettelemassa näitä työpajoja.

Hyötyjä tulevaan työhön

Nanna opiskelee yhteisöpedagogiksi ja kertoo, että tässä vapaaehtoistyössä saa kasattua työkalupakkia takaraivoon tulevaa työtä varten.

Tämä antaa tietysti paljon ohjaamiskokemusta, mikä on tärkeätä, että oppii toimimaan erilaisten ihmisten ja ihmisryhmien kanssa. Se antaa iloa, kun näkee lasten ilon näissä draamatyöpajoissa. Tämä opettaa paljon yhteistyötaitoja ja luovuutta. Välillä joutuu vetämään juttuja vähän hatusta.

Kenelle Nanna suosittelisi tätä vapaaehtoistyötä?

Tämä vapaaehtoistyö sopii ihmiselle, joka on sosiaalinen ja valmis kohtaamaan muita ihmisiä sekä aika joustava. Ihmiselle, jolla on aikaa ja sydäntä tälle hommalle. Ja vapaaehtoistyötä voi tehdä kuka tahansa, joka kokee siihen paloa. Pitää olla valmis tekemään pyyteettömästi hymypalkalla.

Tämä työpaja pidettiin Lasten kulttuurikeskus Pikku-Aurorassa Espoossa. www.pikkuaurora.fi

Vapaaehtoistoiminnan messuja järjestetään tänä vuonna Espoossa 2.9., Vantaalla 9.9., Lahdessa 21.9., Jyväskylässä 30.11. ja Helsingissä 2.12. https://kansalaisareena.fi/messut 

Yhteiset Lapsemme ry:n vapaaehtoiseksi: http://www.yhteisetlapsemme.fi/ole-rohkea-ja-reilu/vapaaehtoiseksi/

Teksti ja video: Vesa Vattulainen

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan