Vuoden vapaaehtoinen palkittiin tänä vuonna seitsemättä kertaa. Palkinnon vastaanotti Paula-Sirkka Vähämäki Ylöjärveltä. Poikkeuksellinen vuosi on korostanut vapaaehtoistoiminnan tarvetta, ja palkinnon saajaksi valikoitui uudenlaisen tuen tarpeisiin vastaava vapaaehtoinen. Raati korosti valinnassaan myös Vähämäen sitoutuneisuutta ja pitkäaikaista toimintaa vapaaehtoisena. Vähämäki toimii tulevan vuoden vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä.
Paula-Sirkka Vähämäki toimii vapaaehtoisena tukihenkilönä Tampereen mielenterveysseuran kriisikeskus Osviitassa. Hän on osallistunut toimintaan jo 21 vuoden ajan kohdaten asiakkaita sekä kasvotusten että puhelimitse. Covid-19 -pandemian aikana hän on päivystänyt aktiivisesti kattojärjestö MIELI Suomen mielenterveys ry:n valtakunnallisessa kriisipuhelimessa, ja auttanut lisävuoroin purkamaan puhelujonoja.
Palkinnon saamisesta Vähämäki on hämmentynyt, mutta iloinen.
– Vapaaehtoisuus tuo sisältöä ja merkityksellisyyttä elämään. Toivon, että palkinto tekee kriisikeskustyötä tunnetummaksi, ja myös innostaa uusia ihmisiä vapaaehtoistoimintaan. Vapaaehtoisena riittää kun on oma itsensä ja tekee parhaansa, eli juuri sen mihin kulloisenakin hetkenä pystyy, hän toteaa.
Poikkeuksellinen vuosi huomioitiin valinnassa
Vuosi on ollut poikkeuksellinen myös vapaaehtoistoiminnan kentällä. Uudenlainen tilanne ja koronakriisin aiheuttamat arkielämän muutokset ovat vaatineet ihmisiltä sopeutumista. Tuen tarve on ollut laajaa. Vapaaehtoisilla on ollut suuri rooli auttajina kriisin aikana, minkä vuoksi raati piti Vähämäen palkitsemista ajankohtaisena.
– Mielenterveys on noussut aiheena pinnalle koronakriisissä. Kriisikeskustyö on tärkeää ja vaativaa työtä, mutta se saa harvemmin ansaitsemaansa tunnustusta, Vuoden vapaaehtoisen valinnut raati pohtii.
Kansalaisareenan hallituksen ja Vuoden vapaaehtoinen -raadin puheenjohtaja Anne Porthén kertoo, että Vähämäki on hyvä esimerkki vapaaehtoisesta, joka toimii omien mahdollisuuksiensa puitteissa ja saa muita auttamalla myös itse paljon myönteisiä asioita elämäänsä.
– Vapaaehtoistoiminnassa on tärkeää, että kohtaa toisen ihmisen ja ymmärtää, että riittää omana itsenään. Juuri tämä on hienoa Vähämäessä, Porthén kiteyttää.
Raadin mukaan Vuoden vapaaehtoinen -kisan kymmenen finalistia kuvasivat tänä vuonna hyvin koko vapaaehtoistyön kirjoa ja moninaisuutta. Kärkeen mahtui toimijoita mielenterveystyön lisäksi muun muassa eläintensuojeluun, seurakunnan toimintaan ja urheiluun liittyvän vapaaehtoistoiminnan parista.
Kansalaisareena ry on jakanut Vuoden vapaaehtoinen -palkintoa vuodesta 2013 lähtien. Tavoitteena on palkinnon avulla lisätä vapaaehtoistoiminnan arvostusta ja näkyvyyttä. Vuoden vapaaehtoinen toimii valintaansa seuraavan vuoden vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä. Kampanjassa yleisö ehdottaa ja äänestää ehdokkaita. Arvovaltainen raati valitsee Vuoden vapaaehtoisen kymmenen eniten ääniä saaneen finalistin joukosta. Lisätietoja kampanjasta.
Lisätiedot:
Outi Platan puh. 044 547 3739