Koko yhteiskunta hyötyy siitä, että erilaiset ihmiset voivat toimia vapaaehtoisina, riippumatta elämäntilanteesta, taustasta, kielitaidosta tai toimintakyvystä. Tälle sivulle on koottu tietoa, vinkkejä ja materiaaleja vapaaehtoistoimintaa mahdollistaville ja vapaaehtoistoimintaan osallistujia ohjaaville ammattilaisille.
Tietopaketin sisältö:
- Mitä tarkoittaa saavutettavuus vapaaehtoistoiminnassa?
- Miksi saavutettavuus on tärkeää?
- Miten lisätä saavutettavuutta vapaaehtoistoimintaan?
- Vapaaehtoiset kertovat
- Saavutettavaa vapaaehtoistoimintaa
- Avainsanoja saavutettavassa vapaaehtoistoiminnassa
Mitä tarkoittaa saavutettavuus vapaaehtoistoiminnassa?
Tavoitteena on, että vapaaehtoiseksi lähteminen olisi helppoa, vaikka tarvitsisi erityistä tukea tehtävissä. Toimintaa voidaan tehdä saavutettavammaksi pienillä teoilla.
Saavutettavuus vapaaehtoistoiminnassa tarkoittaa fyysisesti esteetöntä tilaa, mutta myös sosiaalisesti turvallista, moninaisuutta arvostavaa ja taloudellisesti edullista toimintaa. Saavutettavuuden parantaminen avaa uusia mahdollisuuksia vapaaehtoisille ja edistää yhdenvertaisuutta.
Työntekijän ei tarvitse onneksi tietää kaikkea. Ratkaisuja löytyy, kun on valmis joustamaan omista ennakkokäsityksistään. Saavutettavuutta lisää, kun vapaaehtoisen taidot, kiinnostukset ja voimavarat huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa.
Saavutettavuus on arvovalinta, koska jokaisella on jotain tärkeää annettavaa. Kaikki voivat tehdä tekoja, jotka luovat uusia mahdollisuuksia.
Miksi saavutettavuus on tärkeää?
”Myös vapaaehtoistoiminnassa voi tuntea jäävänsä yhteisön ulkopuolelle, esimerkiksi oman toimintakyvyn ollessa huonompi kuin muilla osallistujilla. Jotta ulkopuolisuuden kokemus vapaaehtoisyhteisöissä vältettäisiin, on tarpeen varmistaa monipuolisuus tehtävätarjonnassa sekä tiedonkulku ja yhteistyö myös vapaaehtoistyötä tarjoavien tahojen välillä.”
Lähde: Vol’Go – Inklusiivisen vapaaehtoistyön järjestäjän opas
Miten lisätä saavutettavuutta vapaaehtoistoimintaan?
Saavutettavuuden kehittämisessä voi hyödyntää vapaaehtoisen asiantuntemusta.
Vapaaehtoiselta voi kysyä suoraan: Minkälaisia vapaaehtoistehtäviä vapaaehtoinen haluaisi tehdä? Minkälaista tukea hän toimintaansa tarvitsisi tai toivoisi? Laajasti oppaita ja tarkistuslistoja moninaisuuden, esteettömyyden ja saavutettavuuden huomioimiseen: https://www.kulttuuriakaikille.fi/saavutettavuus
Autismin ja neurokirjon syrjimätön sanasto
Sateenkaarisanasto
Vol’Go – mielenterveyssensitiivinen lähestymistapa nuorisotyössä ja tuetussa vapaaehtoistyössä (Volunteer&GO! Erasmus+ hankkeen julkaisuja)
Verkkokoulutus antirasismista ammattilaisille
Sisältöön: Visualisointia erilaisista tavoista tukea / tuen muodoista? Esim. perehdytys (yksilöllisempi / olemassa olevan kuvatuetun materiaalin hyödyntäminen / eri tavoin / osissa), mentorointi (siitä on jo sarjakuva)
Inklusiivisen vapaaehtoistyön järjestäjän opas (Volunteer&GO! Erasmus+ hankkeen julkaisu, Sosped-säätiö)
Kansalaisareenan Tuettu vapaaehtoistoiminta -julkaisu
Vapaaehtoistoimintaa vahvistamalla kohti ikääntyvän yhteiskunnan mahdollisuuksia : Vapaa!-Fri! –hankkeen toimenpideraportti – Valto (valtioneuvosto.fi)
Selkokeskus kouluttaa ja opastaa
Saavutettavan kielen työkalupakki
Syrjimätön kieli
Kognitiivisesti saavutettava verkkoviestintä
Selkokielinen opas vapaaehtoistyöstä maahanmuuttaneille
Saavutettavat digitaaliset asiakirjat -koulutus
Vapaaehtoiset kertovat
Johdantoteksti tähän:
Kaksin-hankkeen podcast Vapaaehtoistoiminnan uudet tarinat
Kaksin on Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen hanke (joensuulaiset maahan muuttaneet kertovat kokemuksistaan vapaaehtoisina)
1. jaksossa PKsotun monikulttuurisuustyön tiimi esittelee Kaksin-hanketta
2. jaksossa Vlad ja Laraine kertovat vapaaehtoistyön kokemuksistaan
3. jaksossa Masomeh ja Mohammed pohtivat vapaaehtoistoiminnan iloja ja haasteita
Saavutettavaa vapaaehtoistoimintaa
Johdanto: Esimerkkejä siitä, mitä saavutettavuus on vapaaehtoistoiminnassa.(Tavoite on konkretisoida, kannustaa ja auttaa löytämään omaan toimintaan istuvia käytäntöjä, joilla lisätä saavutettavuutta.) Esittelyyn liitetään linkki organisaation verkkosivuille.
Aallonmurtaja
Jelpaten − Vapaaehtoisena tuetusti
Kehitysvammatuki 57 ry
Lounais-Suomen Avustajakeskus
MEREO
Sininauhasäätiö
Tuettua vapaaehtoistoimintaa maahanmuuttaneille
Vapaaehtoisuus ha(ll)ussa