Hyppää sisältöön

Vapaaehtoistoiminta opetuksessa

Tämä sivu sisältää materiaaleja vapaaehtoistoiminnan käsittelemiseksi kouluissa ja oppilaitoksissa.

Opetusmateriaalia vapaaehtoistyön kurssille

Haluatko järjestää koulussa tai oppilaitoksessa vapaaehtoistoiminnan kurssin? Kaipaatko opetusmateriaalia vapaaehtoistoiminnan kurssin vetämiseen? Kansalaisareenan julkaisuista löydät vapaaehtoistoiminnan kurssin menetelmät ja kurssirungon, opettajien oppaan, Nuorten vapaaehtoistyön käsikirjan sekä vapaaehtoistoiminnan pelin. Kansalaisareenan julkaisut

Kansalaisareena

Nuorten vapaaehtoistyön käsikirja

Vapaaehtoistoiminnan kurssi – menetelmiä ja kurssirunko

Osaamista vapaaehtoistyöstä – opettajien opas vapaaehtoistoiminnan kurssille

Jeesaan – vapaaehtoistoiminnan peli. Peli on uudenlainen ja hauska tapa tutustua vapaaehtoistyöhön. Peli on suunnattu toisen asteen oppilaitoksiin, mutta sitä voivat käyttää kaikki vapaaehtoistyön parissa toimivat. Voit tulostaa pelin itsellesi tai tilata pelin painettuna.

Jeesaan -vapaaehtoistoiminnan peli Mette. Tutustu vapaaehtoistoimintaan Meten matkassa! Peli on suunnattu yläkoululaisille, mutta sopii hyvin kaikenikäisille. Voit tulostaa pelin itsellesi tai tilata sen painettuna.

Meidän projekti

Meidän projekti kehittää nuorten tekemää vapaaehtoistoimintaa ja tuottaa vapaaehtoistoimintaan projektikurssin ammattioppilaitosten käyttöön. Projektien tarkoituksena on opettaa nuorille esimerkiksi tiimityötä, budjetin tekoa, vaikuttamista ja vuorovaikutustaitoja sekä vahvistaa ajatusta nuorten omasta pystyvyydestä. Meidän projekti on MLL:n ja Nuorten Akatemian hanke.

Meidän projekti – opettajan materiaali toiselle asteelle

Meidän projekti – nuorten materiaali

Projektijuliste

Valli

Sinä voit olla vapaaehtoinen – selkoesite. Esite kertoo vapaaehtoistyöstä helpolla selkokielellä ja kuvin tuetusti. Esite on kehitetty erityisesti suomen kielen opetuksen käyttöön. Tekstit ja kuvat on toteutettu yhteistyössä 10 eri vapaaehtois- ja maahanmuuttajatyön asiantuntijatahon kanssa.

Liite selkoesitteeseen: Vapaaehtoinen voi tehdä monia asioita

Opintokeskus Visio

Vapaaehtoistoiminta osallisuuden ja lukutaidon tukena. Opas koulutuksen järjestäjille ja vapaaehtoistoiminnan organisaatioille.

Tutkimukset ja selvitykset

Guidelines for institutionalization of Service Learning. Henrietta Grönlund & Aura Nortomaa, University of Helsinki, with the Europe Engage team representing 12 European universities (2017)

Europe Engage. Developing a culture of civic engagement through Service Learning within higher education in Europe. Quality standards for Service Learning activities. 2016. 

Oppaat

Niina Manninen ja Eija Raatikainen, Metropolia 2014: Vapaaehtoistoiminnasta oppimaan – Ajatuksia ammattikorkeakouluille

Marja Kannelsuo ja Mai Salmenkangas, Metropolia 2014: Oppia, innostusta ja draamaa –  Opiskelijat vapaaehtoistoiminnassa

Sanni Mäkelä ja Elina Peltonen, Diakonia-ammattikorkeakoulu 2012: Nuorten vapaaehtoistoiminnan käsikirja

Laura Hirvenlahti ja Tiina Karhuvirta, Kerhokeskus 2011: Yhdessä enemmän – Vapaaehtoistoiminnan kerhomateriaali yläkouluille

Metropolian Kamu-materiaalit opiskelijoiden ja maahanmuuttajien yhteiseen työskentelyyn sekä vapaaehtoistoiminnasta oppimiseen

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan