Hyppää sisältöön

Vuoteni toisena Vuoden vapaaehtoisena 2019

Vuoden vapaaehtoinen -valinnasta tuli niin hämmentynyt, iloinen ja kiitollinen tunne. Oli paljon ihmisiä, jotka olivat uskoneet toimintaani vapaaehtoisena, kun olin niin seurakunnan tehtävissä kuin Enterin toiminnassakin voinut auttaa ikäihmisiä heidän erilaisten tilanteidensa kanssa. Pienikin apu voi poistaa esteitä oppimisen tiellä.

Kotiin tultuani Enter ry:n ja Kansalaisareenan kukkasten kera sain viestejä joka kanavalta ja seurakunnastamme sain vielä illalla upean kukkavihkon. Oli upea ja kiitollinen olo, kun on saanut tehdä mieleisiä ja monipuolisia töitä vapaaehtoisena.

Olen kokenut monia ihania kohtaamisia ja muistoja yli 30 vuoden ajan erilaisista hommista seurakunnan kautta sekä yli 20 vuotta koko ajan muuttuvien digilaitteiden ja ohjelmien opastuksessa ikäihmisille.

Molemmissa työyhteisöissä tärkeä vapaaehtoisten jaksaminen ja kouluttautuminen on otettu hyvin huomioon. Plussaa on ollut saada myös paljon ystäviä ja vertaistukea aina tarvittaessa.

Vuoden vapaaehtoiseksi valinta toi myös julkisuutta

Valinnan julkistamisen jälkeen oli sähköpostissani haastattelupyyntö Radio Suomeen. Haastattelu toteutettiin Kampin palvelukeskuksessa aamulla 11.12. Haastattelijana oli niin mahtava toimittaja, että unohdin jännittääkin. Ohjelma oli suora lähetys ja välillä tuli musiikkia, joten pystyi vähän hengähtämään. Jo ohjelman aikana olin saanut viestejä monelta kuulijalta, jotka olivat tunnistaneet minut äänestä. Kiva kokemus sekin!

Enteriläiset tekivät yllättäen videon Vuoden vapaaehtoinen -valinnasta heti seuraavan opastustilaisuuden jälkeen.

Ihana toimittaja otti myös yhteyttä Sana-lehdestä. Jutussa yhdistyi mukavasti Enterin digiopastus seurakunnan asioihin ja siellä kohdattuihin ihmisiin. Jutun myötä ympäri Suomea tuli kivoja viestejä.

Sitten tuli korona ja sen myötä ihan erilainen kevät. Se vaikutti suoraan vapaaehtoistöihin: täysi kalenteri tyhjeni totaalisesti.

Seurakuntamme uusien vapaaehtoisten koulutustilaisuudessakin minulla olisi ollut puheenvuoro innostaakseni heitä rohkeasti uusiin tehtäviin. Tilaisuus peruuntui koronan rajoitusten vuoksi.

Koronan vaikutuksista ikäihmisten liikuntaan ja oloon piti tulla juttu Lännen median lehtiin. Toimittajan soittaessa kävi ilmi, että olen Vuoden vapaaehtoinen ja juttua laajennettiin koskemaan vapaaehtoistyötäni Enter ry:ssä. Koko aukeaman juttu kuvineen tuli Lännen median kaikkiin heidän 13 lehteen. Joissakin lehdissä olin päässyt jopa etusivulle.

Vuoden vapaaehtoisen valinnasta oli juttuja myös mm. Helsingin kaupungin verkkosivuilla ja Vanhustyö-lehdessä.

Nimitys oli hieno ja sen tuoma vapaaehtoisuuden arvostus ja tunnettavuus eri tahoilla on ollut kaiken sen jännityksen ja lisätyön arvoista.

Teksti: Lea Grönlund

Kansalaisareena palkitsee tänä vuonna seitsemättä kertaa Vuoden vapaaehtoisen. Vuoden vapaaehtoinen 2020 -kampanjan ehdotusvaihe on käynnissä 17.9. asti! Ehdota palkittavaa henkilöä: https://kansalaisareena.fi/vapaaehtoinen/

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan