Hyppää sisältöön

Kansalaisareenan syksy on täynnä toimintaa

Kansalaisareenan syksy on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle. Vuonna 2019 Suomessa järjestetään mahdollisesti kolmet vaalit, joissa linjataan myös vapaaehtoistoiminnan tulevaisuutta. Kansalaisareena on valmistellut yhdessä muiden järjestöjen ja Kansalaisyhteiskuntapolitiikan Neuvottelukunnan (KANE) kanssa hallitusohjelmatavoitteet.

Kansalaisareenan oma tavoite on, että seuraavaan hallitusohjelmaan saadaan kirjaus vapaaehtoistyön edistämisestä. Lisäksi tavoitteena on, että eduskuntavaalien jälkeen perustetaan taas uusi eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmä ja siihen saadaan edustajat kaikista eduskuntapuolueista. Tulevan syksyn aikana ennen eduskuntavaaleja ja hallitusneuvotteluita nostamme vapaaehtoistyötä näkyviin monella eri tavalla.

Tällä hetkellä haemme ehdokkaita Vuoden vapaaehtoiseksi. Lokakuun alussa juhlistamme kansalaistoiminnan päivää. Lokakuussa vietämme myös Kansainvälistä vertaistuen päivää. Marraskuussa Suomeen lanseerataan Giving Tuesday -kampanja. Olemme tässä mukana kannustamassa ihmisiä lahjoittamaan rahan lisäksi myös aikaa eli vapaaehtoistyötä. Joulukuussa on vielä Kansalaisareenan vuoden päätapahtumat eli Vapaaehtoistoiminnan messut, jossa julkistetaan Vuoden vapaaehtoinen ja Vapaaehtoisten päivä, joka näkyy eri tapahtumien muodossa monella eri paikkakunnalla.

Sisäistä kehitystyötä

Kansalaisareena on uudistanut viimeisen vuoden aikana nahkansa. Vuosi 2019 tulee olemaan ensimmäinen uusien strategioiden mukainen toimintavuosi. Järjestöstrategian lisäksi on uusittu viestintä- ja markkinointistrategia sekä rahoitus- ja varainhankintastrategia. Myös arvot on päivitetty. Nämä kaikki on tarkoitus hyväksyä marraskuussa pidettävässä syyskokouksessa.

Tuloksia uudesta työstä on jo näkynyt. Uusia hankkeita on vireillä. Esimerkiksi IIDA-vapaaehtoistyön mobiilisovellus pääsi mukaan Sitran maapalloliigaan ja saa näin pientä rahoitusta ja sparrausapua parhaimmilta mahdollisilta tahoilta. Järjestö on myös mukana päätöksenteon ytimissä ja lausuntoja sekä yhteistyötarjouksia tulee aiempaa enemmän. Valikkoryhmiä on jo yhteensä 27 ja ne tavoittavat noin 700–800 vapaaehtoistyön ammattilaista Suomessa. Uusia ryhmiä on perusteilla usealla eri paikkakunnalla.

Erityisen ilahduttavaa on, että Kansalaisareenan yhteisöjäsenmäärä on kasvanut 25 prosentilla vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Tätä kirjoittaessani Kansalaisareenalla on yhteensä 87 yhteisöjäsentä ja 100 menee rikki toivottavasti ensi vuonna.

Suomalaisista noin puolet on tehnyt vapaaehtoistyötä viimeisen vuoden aikana ja 42 prosenttia viimeisen neljän viikon aikana. Keskimäärin vapaaehtoistyötä tehdään noin 15 tuntia kuukaudessa. Naiset ja nuoret tekevät eniten tuntimääräisesti. Ikäihmisten ja miesten tekemä vapaaehtoistyön määrä on vähentynyt. Vapaaehtoistoiminta on tärkeää, koska se lisää ihmisten ja koko yhteiskunnan hyvinvointia ja vaikuttamismahdollisuuksia sekä kasvattaa keskinäistä luottamusta.

Tavoitteenamme on ei vähempää kuin se, että Suomi on maailman paras paikka vapaaehtoistoiminnalle.

 

Leo Stranius

Kansalaisareena ry:n toiminnanjohtaja

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan