Kirjoittajat: Riikka Neuvonen ja Kaisa Rikkonen
Moni työikäinen ja vastikään Suomeen muuttanut löytää itsensä odottavasta välitilasta. Usein tulevaisuuden haaveet liittyvät opiskeluun tai työntekoon, mutta uuden kielen ja kulttuurin oppiminen vie aikaa ja oleskelulupaprosessit voivat olla pitkiä. Tällaisessa tilanteessa mielekäs tekeminen ja osallisuuden kokemus voivat olla ratkaisevan tärkeitä hyvinvoinnille ja sopeutumiselle.
Vapaaehtoistoiminta tarjoaa monipuolisen väylän vastata näihin tarpeisiin. Kun ihmisellä on halua olla hyödyllinen, tutustua uusiin ihmisiin, oppia suomea ja saada päiviinsä sisältöä, vapaaehtoisuus voi toimia merkittävänä sillanrakentajana. Se voi parhaimmillaan avata uusia ovia, rikastuttaa ansioluetteloa ja vahvistaa tunnetta omasta merkityksellisyydestä.
Monet vapaaehtoistoimintaa järjestävät tahot tarvitsevat myös jatkuvasti uusia tekijöitä, mikä tekee maahanmuuttaneista arvokkaan mutta usein alihyödynnetyn voimavaran.
Tuettu vapaaehtoistoiminta auttaa madaltamaan kynnystä osallistua erityisesti niille, joille kielimuuri tai uudet kulttuuriset käytännöt voivat tuntua aluksi pelottavilta. Ohjauksen ja tuen avulla maahanmuuttaneet voivat löytää itselleen sopivia tehtäviä, joissa heidän taitonsa ja kiinnostuksensa pääsevät oikeuksiinsa. Tämä hyödyttää paitsi yksilöä myös yhteiskuntaa: vapaaehtoistoiminnan kautta syntyy verkostoja, jotka edistävät kotoutumista ja vahvistavat yhteisöllisyyttä.
Vapaaehtoistoiminnan merkitys näkyy myös kauaskantoisesti. Osallistuminen tarjoaa arvokasta kokemusta ja uusia taitoja, joita voi hyödyntää myöhemmin työelämässä. Samalla se antaa maahanmuuttaneille mahdollisuuden olla aktiivisia toimijoita uudessa kotimaassaan – ei vain palveluiden vastaanottajina vaan osallisina, jotka tuovat oman panoksensa yhteiskuntaan.
Tuettu vapaaehtoistoiminta on näin ollen investointi yksilöiden potentiaaliin ja yhteiskunnan tulevaisuuteen.
Tuettua vapaaehtoistoimintaa maahanmuuttaneille -hanke edistää yhdenvertaista osallisuutta
Lahden Diakonialaitoksella käynnistyi toukokuussa 2023 Tuettua vapaaehtoistoimintaa maahanmuuttaneille -hanke, joka on Euroopan unionin osarahoittama.
Hanke on myös osa Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) erityistavoitetta 4.3 Yhdenvertainen osallisuus. Sen tavoitteena on vähentää eriarvoisuutta ja tukea yhteiskunnallista yhteenkuuluvuutta. Erityistavoite 4.3 pyrkii erityisesti siihen, että eri väestöryhmät – kuten maahanmuuttaneet – voivat osallistua täysimääräisesti yhteiskunnan toimintaan ja hyödyntää mahdollisuuksiaan tasavertaisesti muiden kanssa.
Hankkeen tavoitteena on edistää tuetun vapaaehtoistoiminnan avulla maahanmuuttaneiden osallisuutta ja hyvinvointia, arjen hallintaa sekä sijoittumista työelämään tai opintoihin. Se pyrkii myös ehkäisemään maahanmuuttaneiden syrjäytymistä ja pitkäaikaistyöttömyyttä.
Hankkeen kohderyhmänä ovat Päijät-Hämeessä asuvat 16–64-vuotiaat maahanmuuttaneet. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat oleskeluluvan saaneet pakolaistaustaiset maahanmuuttaneet, mutta tämä rajaus ei ole ehdoton.
Välillisesti hanke palvelee maahanmuuttaneiden parissa työskenteleviä tahoja ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattoreita. Siinä kehitettävää tuetun vapaaehtoistoiminnan mallia maahanmuuttaneille voidaan soveltaa eri toimijoiden käyttöön.
Hankkeessa on ollut mukana 59 asiakasta, joista 60 prosentin toivotaan löytävän oma polkunsa työelämään, opintoihin tai muuhun osallisuutta ja toimintakykyä tukevaan toimintaan, kuten kuntouttavaan työ- tai työpajatoimintaan. Hankkeessa kehitetään lisäksi sähköinen työkirja, joka julkaistaan muiden maahanmuuttaneiden ja vapaaehtoistoiminnan parissa työskentelevien käyttöön.
Innovatiivisia ratkaisuja maahanmuuttaneiden työttömyyteen
Lahdessa, Päijät-Hämeen maakunnan suurimmassa kaupungissa, ulkomaalaisten työttömyysaste oli 30,5 prosenttia huhtikuussa 2024. Samaan aikaan kaupungin työttömyysaste oli kokonaisuudessaan 12,2 prosenttia.
Vuonna 2023 Lahdessa ulkomaalaisten määrä kasvoi 16,2 prosentilla, mikä oli hieman maan keskiarvoa (15,2 prosenttia) voimakkaampaa. Suurin yksittäinen syy maahanmuuton määrän kasvuun oli tilapäisen suojelun nojalla Suomeen saapuneiden ukrainalaisten suuri määrä.
Maahanmuuttaneiden työllistymisen esteet liittyvät usein kielitaitoon, koulutuksen tunnustamiseen ja verkostojen puutteeseen. Myös pitkäkestoiset oleskelulupaprosessit ja alueelliset työmarkkinaerot voivat hidastaa työllistymistä.
Lisäksi Suomessa on tunnistettu työnantaja- ja työmarkkinarakenteisiin liittyviä haasteita. Ennakkoluulot maahanmuuttajataustaisia kohtaan heikentävät heidän mahdollisuuksiaan menestyä työnhakuprosesseissa.
Tuettua vapaaehtoistoimintaa maahanmuuttaneille -hanke on kehitetty innovatiiviseksi ratkaisuksi maahanmuuttaneiden työelämästä syrjään jäämisen ongelmaan. Hanke tarjoaa osallistujilleen monipuolisia mahdollisuuksia, jotka tukevat heidän kotoutumistaan ja työelämään siirtymistään.
Vapaaehtoistoiminnan kautta maahanmuuttaneet pääsevät oppimaan lisää suomen kieltä ja tutustumaan suomalaisen työelämään käytännönläheisellä tavalla. Samalla he voivat tehdä heille itselleen merkityksellisiä asioita, jotka hyödyttävät myös ympäröivää yhteisöä.
Osallistuminen tuettuun vapaaehtoistoimintaan rikastuttaa arkea tarjoamalla mielekästä tekemistä, uusia sosiaalisia kontakteja ja mahdollisuuden rakentaa tärkeitä verkostoja. Toiminta ei pelkästään lisää osallisuuden tunnetta, vaan siitä saatu todistus voi toimia konkreettisena hyötynä työ- tai opiskelupaikkaa hakiessa.
Lisäksi vapaaehtoistoiminnan kautta hankitut kokemukset ja taidot, kuten tiimityö, ongelmanratkaisu ja kulttuurien välinen vuorovaikutus, ovat arvokkaita missä tahansa työympäristössä.
Hanke edistää maahanmuuttaneiden osallisuutta yhteiskunnassa ja toimii samalla esimerkkinä siitä, kuinka vapaaehtoistoiminta voi olla vaikuttava väylä kohti yhdenvertaista ja monimuotoista työelämää.
Tukea osallistujien yksilöllisten tarpeiden mukaan
Lahden Diakonialaitos on kehittänyt tuettua vapaaehtoistoimintaa vuodesta 2018 alkaen. Toiminta on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi vahvistaa osallistujien osallisuuden tunnetta ja tarjota heille uusia mahdollisuuksia yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Lisäksi tuettu vapaaehtoistoiminta on tarjonnut konkreettisia väyliä kotoutumiseen ja itsensä kehittämiseen sekä edistänyt näin monien osallistujien siirtymistä opintoihin tai työelämään.
Tuettu vapaaehtoistoiminta on nimensä mukaisesti vapaaehtoistoimintaa, jossa tarjotaan riittävää tukea osallistujien yksilöllisten tarpeiden mukaan. Mari Brunou kuvaa tuettua vapaaehtoistoimintaa seuraavasti:
Tuetussa vapaaehtoistoiminnassa mahdollistetaan mielekäs ja palkitseva toiminta kaikille niille, jotka haluaisivat olla mukana vapaaehtoistoiminnassa tai hyötyisivät siitä omalla tulevaisuuden polullaan, mutta kaipaavat toimintaan mukaan lähtemiseen hieman enemmän tukea kuin muut. Juuri tuki on toiminnassa keskiössä ja se määräytyy kulloisenkin tarpeen mukaan – yksilöllisesti.
Hankkeessa mukana olevien maahanmuuttaneiden tuen tarve korostuu erityisesti kielihaasteissa ja sopivien vapaaehtoistoimintapaikkojen löytämisessä.
Useimmille hankkeen osallistujille riittää alkuvaiheessa annettu taustatuki ja kannustus, mutta joissakin tapauksissa tarvitaan pitkäaikaisempaa rinnalla kulkemista. Hankkeen koordinaattoria on toisinaan pyydetty mukaan ensimmäisiin tapaamisiin uusien vapaaehtoistehtävien alkaessa, mutta tarve on ollut harvemmin pysyvää.
Hankkeessa on tärkeää huomioida yksilölliset tuen tarpeet ja erityisesti pakolaistaustaisten osallistujien mahdolliset traumaattiset kokemukset. Vapaaehtoisille korostetaan, että toiminnan ei tulisi tuntua liian kuormittavalta ja että omaa jaksamista tulee seurata.
Koordinaattori on sitoutunut tukemaan niin osallistujia kuin vapaaehtoistoiminnan järjestäjiä. Hän huolehtii säännöllisesti kuulumisten kysymisestä ja mahdollisten muutostoiveiden kartoittamisesta.
Vapaaehtoisia kannattaa etsiä eri kanavia hyödyntäen
Hankkeeseen on tavoitettu runsaasti vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneita maahanmuuttaneita monin eri tavoin. Toimintaa on esitelty oppilaitoksissa, joissa järjestetään kotoutumiskoulutusta ja suomen kielen kursseja. Lyhytkin toiminnan esittely oppitunnin aikana on usein riittänyt herättämään osallistujien kiinnostuksen ja innostamaan heitä mukaan.
Lisäksi hankkeesta on tiedotettu aktiivisesti maahanmuuttaneiden parissa toimiville viranomaisille, kuten vastaanottokeskuksille, ohjaus- ja neuvontapalveluille sekä sosiaalipalveluille. Näiden tahojen ammattilaiset ovat arvostaneet mahdollisuutta suositella vapaaehtoistoimintaa asiakkailleen, vaikka heidän ensisijaiset tavoitteensa liittyisivätkin esimerkiksi työ- tai opiskelupaikan löytämiseen. Sekä maahanmuuttajat että ammattilaiset näkevät vapaaehtoistoiminnan tärkeänä välineenä kotoutumisen ja osallisuuden tukemisessa.
Hankkeeseen on tullut osallistujia myös muiden kolmannen sektorin toimijoiden, Vapaaehtoistyö.fi-palvelun sekä ystävien ja perheen suositusten kautta. Mukana on ollut myös pariskuntia ja vanhempi-lapsipareja, jotka ovat halunneet osallistua toimintaan yhdessä. Tämä osoittaa, että vapaaehtoistoiminta voi tarjota mahdollisuuden paitsi henkilökohtaiseen kehittymiseen myös yhteiseen merkitykselliseen tekemiseen läheisten kanssa.
Vinkki vapaaehtoistoiminta järjestäville: Vapaaehtoistoimintaa voi markkinoida mahdollisuutena yhteiseen arvokkaaseen harrastukseen läheisen kanssa, jolloin kynnys osallistua toimintaa voi madaltua.
Erilaisia vapaaehtoistehtäviä eri tarpeisiin
Maahanmuuttaneilla on huomattava potentiaali toimia monenlaisissa vapaaehtoistehtävissä, ja heidän osaamisensa ja kiinnostuksensa ovat monipuolisesti hyödynnettävissä. Osa hankkeen osallistujista on esittänyt toiveita tietynlaisista vapaaehtoistehtävistä, kun taas toiset ovat ilmoittaneet olevansa avoimia erilaisille mahdollisuuksille.
Projektikoordinaattori on löytänyt tehtäviä muun muassa Lahden Diakonialaitokselta, Päijät-Hämeen vapaaehtoistoiminnan valikkoverkoston kautta, paikallisista yrityksistä ja yksittäisistä urheilutapahtumista. Tarjolla on ollut sekä säännöllisiä että keikkaluonteisia tehtäviä, joita on voinut tehdä itsenäisesti tai osana ryhmää.
Kielitaidon puutteet eivät ole estäneet osallistumista, sillä erityisen suosittuja ovat olleet tehtävät, joissa korostuvat fyysiset tai toiminnalliset taidot. Näihin tehtäviin on kuulunut esimerkiksi:
- lahjoitettavien käsitöiden valmistaminen
- tapahtumien talkooapu
- ulkoiluapu, kuten pyörätuolin työntäminen
- esiintyminen esimerkiksi musiikki- tai tanssiesityksissä.
Vähäiselläkin kielitaidolla on pärjätty hyvin palvelutaloissa ikääntyneiden seurana, kohtaamispaikkatoiminnoissa, apuvalmentajana urheiluseuroissa ja muiden maahanmuuttaneiden parissa. Tämä monipuolisuus osoittaa, että vapaaehtoistoiminta voi tarjota jokaiselle osallistujalle mielekkäitä ja merkityksellisiä tapoja osallistua ja tuoda panoksensa yhteisöön.

Kuva: DILAn toteutuneita vapaaehtoistehtäviä.
Vapaaehtoisen ajatuksia tuetusta vapaaehtoistoiminnassa
Hankkeen vapaaehtoisena toimiva Alla Aloshkina muutti Ukrainasta Suomeen maaliskuussa 2022. Hän liittyi hankkeeseen elokuussa 2023 ja on siitä lähtien ollut aktiivisesti mukana vapaaehtoisena monissa eri tehtävissä ja toiminnoissa.
Alla on osallistunut aktiivisesti monipuoliseen vapaaehtoistoimintaan edistäen kulttuurien välistä vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä. Hän on ollut mukana Suomi–Ukraina-illassa, vetänyt taukojumppia, rohkaissut yhteislauluun, auttanut palvelukodin asukkaita sekä toiminut tulkkina ja tekstien kääntäjänä. Lisäksi Alla on osallistunut joulujuhliin, vapaaehtoistoiminnan messuille ja käsityöaiheisiin hyväntekeväisyystempauksiin.
Alla kertoo vapaaehtoisena toimimisesta seuraavasti:
”Aloitin vapaaehtoistyöurani Ukrainassa. Ihmisten auttaminen, hyödyllisyys ja mahdollisuus tulla apuun vaikeilla hetkillä on aina ollut minulle tärkeää.
Kun tulin Suomeen, päätin jatkaa vapaaehtoistyötä. Ja olen iloinen, että onnistuin toimimaan vapaaehtoisena DILAssa. Liityin vapaaehtoisten tiimiin ja aloin ymmärtää paremmin suomalaisen yhteiskuntaelämän rakennetta. Vapaaehtoistyö auttoi minua integroitumaan vieraaseen maahan.
Vapaaehtoistyön ansiosta sain tilaisuuden tavata monia mielenkiintoisia ihmisiä ja tuntea olevani mukana hyödyllisessä toiminnassa. Sitten aloitin opiskelun ja löysin myöhemmin työpaikan. Vapaaehtoistyö on erittäin hyödyllinen asia, ei vain muille, vaan myös itselle, koska se on elämän laki: ’Autat ihmisiä, ihmiset auttavat sinua’.”
Tuettu vapaaehtoistoiminta tarjoaa mahdollisuuksia
Tuettua vapaaehtoistoimintaa maahanmuuttaneille -hanke on innovatiivinen esimerkki siitä, miten vapaaehtoistoiminta voi tarjota väylän kotoutumiseen ja työelämään siirtymiseen. Hankkeen tavoitteena on puuttua työllistymisen esteisiin, kuten kielitaidon, työkokemuksen ja verkostojen puutteeseen, sekä ennakkoluuloihin, joita maahanmuuttajat voivat kohdata työmarkkinoilla.
Hanke tarjoaa osallistujille mahdollisuuden oppia kieltä, tutustua kulttuuriin ja tehdä itselle merkityksellisiä asioita, jotka hyödyttävät myös yhteisöä. Vapaaehtoistoiminnan kautta osallistujat voivat kokea osallisuuden tunnetta ja saada arvokasta kokemusta, joka saattaa edistää työllistymistä tai opiskelupaikan saamista. Tuettu vapaaehtoistoiminta tarjoaa yksilöllistä tukea, joka auttaa madaltamaan osallistumisen kynnystä ja löytämään oman paikan yhteisössä.
Vapaaehtoisuus tuottaa paljon iloa ja osallisuutta maahanmuuttaneille. Lisäksi kulttuurinen moninaisuus synnyttää uudenlaista osaamista, ideoita ja yhteyksiä vapaaehtoistoiminnassa.
Lähteet
Brunou, M. 2020. Tuettu vapaaehtoistoiminta Lahdessa. Lahden Diakonialaitos. Luettavissa: https://dila.fi/wp-content/uploads/2021/10/final_TuettuVapaaehtoistoimintaLahdessa-loppujulkaisu_viimeinen-versio.pdf. Luettu: 10.10.2024.
EURA 2021. Hakuilmoitus: Tuettua vapaaehtoistoimintaa maahanmuuttaneille. Luettavissa: https://eura2021.fi/hakuilmoitukset/hakuilmoitus/be5eb4af-3fd8-45f1-91cf-58a2ef0c1e41/. Luettu: 10.1.2025.
Kokkonen, J. 24.5.2024. Koko maan tapaan Lahti kansainvälistyi ennätyksellisesti vuonna 2023. Luettavissa: https://www.lahti.fi/uutiset/koko-maan-tapaan-lahti-kansainvalistyi-ennatyksellisesti-vuonna-2023/. Luettu: 10.1.2025.
Kotoutumisen osaamiskeskus 16.6.2023. Pohjoismaissa maahanmuuttajien kohtaamat työllistymisen esteet ilmenevät useammassa eri tilanteessa. Luettavissa: https://kotoutuminen.fi/-/maahanmuuttajien-tyollistymisen-esteet-pohjoismaissa. Luettu: 10.1.2025
Valanta, K. 2024. Työllisyyskatsauksen tilastoliite: Päijät-Häme huhtikuu 2024. Hämeen ELY-keskus. Luettavissa: https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/54319895/hamely_ty%C3%B6llisyyskatsauksen_tilastoliite_paijat-hame_huhtikuu-2024-05-22.pdf/6a357c2c-4f2b-dc58-d884-660a8863f066?t=1716286651431. Luettu: 10.1.2025.
Kirjoittajat

Riikka Neuvonen
Riikka on sosionomi YAMK ja projektikoordinaattori Lahden Diakoniasäätiöllä. Hänen työnsä tärkeinä motivaattoreina toimivat tasa-arvon ja osallisuuden edistäminen sekä uusien toimintamallien kehittäminen.

Kaisa Rikkonen
Kaisa työskentelee osallisuuspäällikkönä Lahden Diakoniasäätiöllä. Osallisuuden, hyvinvoinnin ja vapaaehtoistoiminnan edistäminen ovat hänelle sydämen asioita niin työssä kuin vapaa-ajalla.