Hyppää sisältöön

Materiaalit ja työkalut

Täältä sivulta löydät mm. tallenteita verkkokoulutuksistamme, hankkeen opinnäytetöitä sekä hankkeessa kehitettyjä työkaluja!

Nuorten näköinen vapaaehtoistoiminta -hankeen webinaaritallenteet:

Webinaari 8.2.2022: Nuorten vapaaehtoistoiminnan kehittäminen

Seminaaritallenne 14.12.2022: Nuorten Areena – vapaaehtoistoiminnalla mahdollisuuksia

Webinaari 6.4.2022: Nuorten vapaaehtoistoiminta hyvinvoinnin tukena

Webinaari 15.12.2021: Nuorten näköinen vapaaehtoistoiminta 1/2. Pekka Kaunismaan puheenvuoro.

Webinaari 15.12.2021: Nuorten näköinen vapaaehtoistoiminta 2/2. Markus Raivion puheenvuoro.

Nuori, lähde mukaan vapaaehtoistoimintaan! -video

JEP – Nuorten näköinen vapaaehtoistoiminta -hankkeen tuottamassa videossa protuohjaajana toimiva Elo, 17 ja tukioppilaana toimiva Mesi, 15, kertovat vapaaehtoistoiminnan poluistaan ja siitä, minkä takia nuoren kannattaa lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan. Videota saavat vapaasti käyttää kaikki tahot, jotka etsivät toimintaansa mukaan uusia, innokkaita nuoria vapaaehtoisiksi. Videon on ohjannut, kuvannut ja editoinut Jani Viitala (www.balladi.fi)

Työkalut:

Alla koottuna työkaluja osallisuuden edistämiseen, jotka voit ladata painamalla työkalujen otsikkoa. Osallisuustyökaluissa on huomioitu nuoren subjektiivinen kokemus osallisuudesta, toimijan uskomukset nuorten kyvyistä vaikuttaa sekä konkreettiset mahdollisuudet osallistua ja vaikuttaa. Työkaluissa on osittain hyödynnetty Nuorisoseurojen osallisuusportaita sekä Osallisuuden osaamiskeskuksen Noste -itsearviointityökalua.

Osallisuusbingo

Nuoret tuovat uusia näkökulmia ja innostunutta energiaa toimintaan! Uusia näkökulmia ei kannata säikähtää, sillä niiden huomioiminen ei tarkoita nykyisen työn ja toimintojen mitätöimistä. Parhaimmillaan nuorten asiantuntijuus tuo lisäarvoa toimintaan!  

Ennen nuorten ottamista mukaan toiminnan kehittämiseen ja päätöksentekoon, on hyvä reflektoida omia uskomuksia ja näkemyksiä nuorten asiantuntijuutta kohtaan. Millaisia ennakkokäsityksiä minulla on nuorten asiantuntemukseen liittyen? Ammattilaisen usko nuorten kykyyn vaikuttaa edesauttaa luomaan ja ylläpitämään vaikuttamisen mahdollisuuksia. Osallisuusbingon avulla voit reflektoida nuoren osallisuutta edistäviä seikkoja yksilön tasolla sekä organisaatiosi rakenteiden kautta.

Vaikuttamisen portaat

Vaikuttamisen portaiden avulla voidaan tarkastella miten nuorten vaikuttaminen toteutuu järjestössä. Onko nuori mukana vapaaehtoistehtävien ja tapahtumien suunnittelussa tai päätöksenteossa? Voiko hän vaikuttaa sosiaalisen median sisältöihin? Tarkoituksena on huomata vaikuttamisen ulottuvuuksia, joiden kautta voidaan luoda vaikuttamisen mahdollisuuksia nuorille vapaaehtoisille. Voit itse määritellä millaiseen osallisuuden tasoon olet tyytyväinen. Muista, että nuoret ovat erilaisia: osa haluaa vaikuttaa ja kokee sen merkittäväksi, osa haluaa vain nopeasti auttamaan ilman intoa vaikuttaa. Tärkeintä on tarjota mahdollisuus vaikuttaa.  

Osallisuusväittämät 

JEPin osallisuusväittämien avulla voit kartoittaa nuoren kokemaa osallisuutta autonomian, yhteisöllisyyden sekä vaikuttamisen näkökulmista. Tarkoituksena on kerätä laadullista tietoa nuoren osallisuuden kokemuksesta ja toteutumisesta vapaaehtoistoiminnassa sekä poistaa epäonnistumisen kokemuksia. Voit hyödyntää saatuja tuloksia osallisuustyön kehittämisessä. Osallisuuden kokemuksen mittaaminen on osa vaikuttavuuden ja tuloksellisuuden näkyväksi tuomista. Väittämät perustuvat osittain THL:n tekemään tutkimustyöhön osallisuudesta ja väittämissä on huomioitu tieto-, toiminta-, suunnittelu- sekä päätöksenteko-osallisuus. (THL, 2017).  

Vapaaehtoistoiminta tutuksi tunnissa -työpajan materiaalit

JEP -hankkeen aikana olemme kehittäneet Vapaaehtoistoiminta tutuksi tunnissa -työpajan, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa vapaaehtoistoiminnasta sekä innostaa nuoria osallistumaan paikallisten toimijoiden toimintaan. Työpaja on syntynyt Kansalaisareenan JEP –hankkeen aikana jäsenjärjestöjen tarpeesta tavoittaa nuoria. Työpajan on luonut Kaisa Rikkonen ja Veera Henriksson, mukana kehittämässä on ollut myös Emmi Syrjäläinen. Työpajan kuvituksesta vastaa Minna Koirikivi. Lisäksi työpajaa on kehitetty ammattilaisilta sekä nuorilta saadun palautteen myötä. Työpajaan on osallistunut yhteensä 474 nuorta ympäri Suomen. 

Ohjeet työpajan toteutukseen:

Materiaalit työpajan toteutukseen:

Huom! Jotta voit ladata PowerPointin, tulee sinulla olla Microsoft-tili.

Vapaaehtoistoiminta tutuksi tunnissa työpaja.pptx

Verkkojulkaisuja:

Tutustu Kansalaisareenan Nuorten vapaaehtoistyön käsikirjaan

Tutustu Valikkojulkaisuun 2022 Nuorten Vapaaehtoistoiminnan kehittäminen

Piki Rantasen blogi: https://kansalaisyhteiskunta.fi/verkkolehti/viisi-vinkkia-nuorten-vapaaehtoistoimintaan/

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan