Hyppää sisältöön

Päätoimittajalta: 75 ensimmäistä päivää

Kansalaisareenassa on viime kuukausina riittänyt vauhtia. Oppimiskäyrä on ollut jyrkkä.

Aloittaessani työt Kansalaisareenan toiminnanjohtajana lokakuun lopulla, luulin tuntevani suomalaisen järjestökentän kohtuullisen hyvin. On kuitenkin ollut yllättävää, miten paljon esimerkiksi sote-kentällä on erilaisia järjestöjä ja toimijoita. Vapaaehtoistoiminnan piirissä tehdään todella paljon hienoa työtä.

Ympäristöjärjestökentällä tottui operoimaan alle 10 järjestön kanssa. Nyt Kansalaisareenassa olen törmännyt satoihin uusiin järjestöihin ja verkostoihin sekä tuhansiin uusiin ihmisiin, jotka tekevät toinen toistaan tärkeämpiä asioita yhteisen hyvän edistämiseksi.

Esimerkiksi heti toisena työpäivänäni pääsin pitämään avauspuheen Kansainvälisen vertaistuen päivän seminaarissa yli sadalle vertaistuen ammattilaiselle. Tuolloin en tiennyt vielä juuri mitään aiheesta. Onneksi samana päivänä julkaistiin Kansalaisareenan hallituksen jäsen Anne Laimion opas vertaistoiminnasta . Opas toimi hyvänä evästyksenä aiheeseen. Kansalaisareenalla on myös upeita työntekijöitä, jotka ovat hoitaneet ja hoitavat monet käytännön järjestelyt todellisella ammattitaidolla. Kiitos Heidi Kervinen, Aino Kostiainen, Heli Lumiaro, Pinja Nieminen, Katja Reinikainen ja Marjo Salmela!

Lokakuussa mukanani oli vielä edellinen toiminnanjohtaja Anitta Raitanen. Ilman hänen kokemusta, kärsivällisyyttä ja hyvää perehdytystä en olisi selvinnyt. Hän on jättänyt ison positiivisen kädenjäljen suomalaiseen vapaaehtoistyön kenttään. Näitä saappaita on haastavaa täyttää.

Lisäksi Kansalaisareenan väistyvä puheenjohtaja Markku Vaittinen on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Näkövammastaan huolimatta hän on vetänyt hallituksen kokoukset esimerkillisesti (hänen muistinsa esimerkiksi kokousten esityslistojen suhteen on aivan ilmiömäinen!), hoitanut puheenjohtajan tehtävät ja edustamiset sekä antanut kaiken mahdollisen tukensa, jotta työni Kansalaisareenassa onnistuisi. Uudeksi puheenjohtajaksi saimme Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilän. Hänen kanssaan ei vauhtia puutu. En voi kuin ihmetellä, miten tämä superihminen ehtii joka paikkaan ja kaiken ohessa toimii aktiivisesti Kansalaisareenan työn tukena ja kannustajana.

Marraskuussa Kansalaisareena julkaisi paljon kiinnostusta herättäneen teoksen tuetusta vapaaehtoistoiminnasta. Tämän teoksen takana oli Valikkotoiminnasta vastaava työntekijämme Pinja Nieminen ja hallituksessakin tämän vuoden alusta vaikuttava Antti Rajala. Tästä teemasta ja teoksesta kuulemme vielä. Muutenkin olen ollut vaikuttunut miten laajasti Kansalaisareena tavoittaa 25 valikkoverkoston kautta satoja vapaaehtoistoiminnan ammattilaisia ympäri maata.

Joulukuu oli Kansalaisareenassa aktiivista aikaa. Järjestimme Vapaaehtoistoiminnan messut ja sen yhteydessä julkistimme Vuoden vapaaehtoisen sekä kirjoituskilpailun ”Yhdessä välittävä tulevaisuus” voittajat. Oli hienoa nähdä Vanhalla Ylioppilastalolla joulukuussa niin monia vapaaehtoiskentän toimijoita. Paljon onnea myös Vuoden vapaaehtoiselle, Heidi Furulle, ja kaikille ehdokkaille sekä kaikille kirjoituskilpailuun osallistuneille. Upeita tekstejä on ollut inspiroivaa lukea.

Erityisesti mieleeni on jäänyt yhteistyö Hiiopin kanssa. OP Pohjolan ylläpitämän palvelun kautta saatiin kanavoitua viime vuoden aikana yhteensä yli 270 henkilötyövuotta vapaaehtoistoimintaa. Tässä erityiskiitoksen ansaitsee Kansalaisareenan hallituksessakin toimiva Eveliina Nygren. Tämän lisäksi olemme lähteneet mukaan toimeksi.fi ja vapaaehtoistyö.fi-sivustoille. Näyttää siltä, että vapaaehtoistoiminnan koordinointi siirtyy yhä enemmän verkkoon ja ihmiset myös haluavat tehdä yhä enemmän palkkatyön ohella itselleen merkityksiä antavaa vapaaehtoistoimintaa.

Yllämainittujen lisäksi Kansalaisareenan toiminnan keskiössä on vapaaehtoistoimintaan liittyvä vaikuttamistyö. Minulla on ollut ilo tavata Eduskunnan vapaaehtoistoiminnan tukiryhmän kansanedustajia Anne Kalmaria ja Sanna Lauslahtea. Hienoa, että eduskunnassa on näin asiantuntevia ja sitoutuneita päättäjiä. Lisäksi on ollut inspiroivaa huomata, miten suurella tarmolla esimerkiksi oikeusministeriön demokratiayksikössä Niklas Wilhelmssonin ja Maria Wakeham-Hartosen toimesta edistetään kansalaistoimintaa ja demokratiaa. Seuraava tärkeä vapaaehtoistoiminnan edellytyksiin vaikuttava hanke on tuleva rahankeräyslainsäädännön uudistus.

Aina vastassa ei ole ollut pelkkää iloa ja juhlaa. Viime vuoden lopulla meitä kohtasi suru-uutinen, kun pitkäaikainen Kansalaisareenan vapaaehtoistoimija ja VerkkoAreenan toimittaja Vesa Vattulainen menehtyi. Kiitos hienosta työstäsi Vesa! Muistamme sinua lämmöllä.

Lisäksi hyvin pian töideni aloituksen jälkeen toimistossamme paljastui sisäilmaongelma. Näin edessä oli kaiken muun keskellä uusien toimitilojen etsintä. Onneksi uusi koti toimistollemme löytyi pian Kalliolasta Sturenkadulta. Kiitos koko henkilöstölle huikeasta venymisestä muuton vuoksi sekä Kalliolan porukoille, erityisesti Heidi Nygrenille ja Pihla Ruuskaselle, lämpimästä vastaanotosta uusissa tiloissa.

Sisäistä kehitystä olemme tehneet muuton ohella muutenkin paljon. Olemme käynnistäneet uuden strategian valmistelun, ottaneet käyttöön uusia työtapoja ja päivittäneet toimiston käytänteitä ja toimenkuvia sekä kiinnittäneet huomiota työhyvinvointiin. Tässä meillä on ollut apuna muun muassa hallituksen jäsenemme ja Aivovammaliiton toiminnanjohtaja Anne Porthén. Lisäksi olen saanut kovasti vertaistukea mm. SOSTEn Vertti Kiukaalta, Näkövammaisten liiton Jukka Tahvanaiselta ja monelta muulta järjestöjohtajalta ja -toimijalta. Kiitos kun olette ottaneet minut niin myönteisesti tälle uudelle kentälle vastaan!

Monet ovat myös kysyneet, millaista työ Kansalaisareenan toiminnanjohtajana käytännössä on. Tässä työ 18.10.–31.12.2017 välisenä aikana numeroiksi muutettuna:

– Haastattelut (televisio, radio, lehdet/verkkomediat): 12 kpl
– Puhetilaisuudet/luennot: 12 kpl
– Kolumnit/kirjoitukset: 4 kpl
– Sisäiset kokoukset: 52 kpl
– Ulkoiset kokoukset: 52 kpl
– Seminaarit (osallistujana): 7 kpl
– Matkat: 3 kpl

Pieni vuodenvaihteen tauko tuli varmasti hyvään väliin. Nyt on vedetty henkeä ja ihmetelty kaikkea uutta omalta osaltani Lapin hiihtoladuilla. En malta odottaa, että pääsen taas edistämään ja kehittämään vapaaehtoistoimintaa. Tehdään Suomesta yhdessä paras alusta vapaaehtoistoiminnalle ja vertaistuelle. Meillä on mahtava porukka. Kiitos kun olette mukana!

Teksti: Leo Stranius

Kirjoittaja on Kansalaisareenan toiminnanjohtaja

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan