Hyppää sisältöön

Aiempien vuosien voittajat

Vuoden vapaaehtoinen 2023: Maribel Paevere ja Pyry Young

Kansalaisareenan raati nimesi vuonna 2023 kaksi Vuoden vapaaehtoista: Maribel Paeveren ja Pyry Youngin Helsingistä.

Maribel Paevere on nuoresta iästään (17) huolimatta ehtinyt toimia aktiivisesti IYC Suomen vapaaehtoisena jo muutaman vuoden. Hän toimii sekä ihmisten että ympäristön hyvinvoinnin puolesta. Ruoka-avun toimittamisen lisäksi Maribel viettää aikaa avustamiensa ihmisten kanssa. Hänen toimintansa tuo näkyviin sen, kuinka tärkeää on auttamisen lisäksi kohdata toinen toisemme.

Pyry Young on antanut äänen ja kasvot asialle, jonka kanssa moni mies on ollut yksin. Hän on käynnistänyt keskustelua miesten tahattomasta lapsettomuudesta, mahdollistanut vertaistukea lapsettomuutta kokeville miehille sekä ja lisännyt tietoa ja ymmärrystä surusta, jota moni isäksi haluava kokee. Hänen toimintansa on parantanut tahatonta lapsettomuutta kokevien miesten hyvinvointia ja samalla luonut tervetullutta keskustelua miesten vanhemmuudesta, surun kokemisesta ja vertaistuen löytämisen tärkeydestä.

Lue uutinen vuoden 2023 vapaaehtoisten valinnasta

Vuoden vapaaehtoinen 2022: Eva-Maria Strömsholm

Vuoden vapaaehtoinen 2022 Eva-Maria Strömsholm edistää vapaaehtoistoiminnassaan aktiivisesti syöpäpotilaiden asemaa ja syöpäasioiden näkyvyyttä yhteiskunnassa sekä toimii tukihenkilönä syöpäpotilaille. Hän on toiminut perustajajäsenenä sekä varapuheenjohtajana Suomen Gynekologiset Syöpäpotilaat ry:ssa. Lisäksi hän on ollut monta vuotta mukana Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen
hallituksessa sekä Suomen Syöpäyhdistyksen valtuuskunnassa ja järjestövaliokunnassa.

Lue lisää Strömsholmin vapaaehtoistoiminnasta täältä

Lue uutinen vuoden 2022 vapaaehtoisen valinnasta


Vuoden vapaaehtoinen 2021: Ilkhom Khalimzoda

Vuoden vapaaehtoinen 2021 Ilkhom Khalimzoda edistää vapaaehtoistoiminnassaan aktiivisesti kulttuurien välistä vuoropuhelua, yhdenvertaisuutta ja maahanmuuttajien osallisuutta.

Ilkhom lähti mukaan vapaaehtoistoimintaan vuonna 2018 tavoitteenaan oppia tuntemaan paremmin suomalaista kulttuuria. Sittemmin hän on perustanut mm. Suomen Kulttuurienvälisen Yhteisön (SKY), jonka tavoitteena on mahdollistaa maahanmuuttajien osallistuminen yhteiskuntaan ja tuoda yhteen eri taustoista olevia ihmisiä. Koronakriisin aikana hän kokosi monikielisen 30 vapaaehtoisen joukon avuksi kunnille, jotka tarvitsivat vapaaehtoisia infopuhelimiin.

Lue lisää Ilkhomin vapaaehtoistoiminnasta täältä.

Lue uutinen vuoden 2021 vapaaehtoisen valinnasta täältä

Vuoden vapaaehtoinen 2020: Paula-Sirkka Vähämäki

Vuoden vapaaehtoinen 2020 voittajaksi valittiin Paula-Sirkka Vähämäki Ylöjärveltä. Paula-Sirkka on järjestyksessään seitsemäs Vuoden vapaaehtoinen.

Paula-Sirkka Vähämäki on tehnyt Kriisikeskus Osviitassa erittäin aktiivista ja vaativaa vapaaehtoistyötä jo kunnioitettavan 21 vuoden ajan. Vapaaehtoisena Paula-Sirkka kohtaa kriisikeskuksen asiakkaita niin kasvotusten kuin puhelimitsekin. Covid-19 pandemian aikana, kohtaamisen ollessa etätyötä, hän on toiminut vastaajana Valtakunnallisessa kriisipuhelimessa entistäkin tiuhemmin, myös öisin ja varhain aamulla. Paula-Sirkka kohtaa asiakkaat keskittyneesti, kunnioittavasti, vastuullisesti ja ennen kaikkea suurella lämmöllä.

Lue täältä uutinen Paula-Sirkka Vähämäestä.

Vuoden vapaaehtoinen 2019: Inka Setälä ja Lea Grönlund

Vuoden vapaaehtoinen 2019 -palkinnon voittajia oli vuoden 2018 tapaan kaksi: Inka Setälä Kotkasta ja Lea Grönlund Helsingistä.

Inka Setälä on toiminut ja kehitellyt vapaaehtoisesti uusia tapoja saada kotkalaisia mukaan toimimaan yhdessä yhteisöllisyyden lisäämiseksi sekä aktivoitumaan vapaaehtoistoimintaan omalla esimerkillään. Kohtaamisten tapahtumat alkoivat vuonna 2017, jolloin Inka kokosi keskelle Kotkansaarta pitkän yhteisen pöydän, jonka ympärille tuli vesisateen saattelemana 200 ihmistä omilla eväillään kohtaamaan toisiaan. Samana vuonna kokoonnuttiin Katariinan meripuistossa, jossa kokoontui syysmyrskyssä lähes 2000 ihmistä. Illalliset Lehmuskujalla ovat nyt kasvaneet perinteeksi ja osallistujia on ollut jo 400 henkilöä. Tapahtuma on järjestetty nyt kolmena vuonna. Meripuistossa on kohdattu nyt myös kolmasti ja kävijämäärät ovat nousseet yli 3000:een.

Lea Grönlund on toiminut vapaaehtoisena tietotekniikan vertaisopastajana ENTER ry:ssä 20 vuoden ajan ja monitoiminaisena Helsingin Mikaelin seurakunnassa 30 vuotta. Lea opastaa henkilökohtaisissa opastuksissa senioreita ja luotsaa vapaaehtoisten opastajien porukkaa Helsingissä. Hän pitää myös säännöllisesti älykännykkäluentoja, joissa hän innostaa ja rohkaisee vasta-alkajiakin uuden oppimiseen. Lea haluaa auttaa muita kehittymään ja on ollut mukana monissa Enterin työryhmissä sekä hallituksessa kehittämässä tapoja toimia entistä paremmin.

Lue täältä tiedote vuoden 2019 voittajista.

Vuoden vapaaehtoinen 2018: Jouko “Jouko the Street Barber” Näivä ja Tapani Vainikainen

Vuoden vapaaehtoinen 2018 -palkinnon voittajat olivat Jouko “Jouko the Street Barber” Näivä Helsingistä ja Tapani Vainikainen Vantaalta. Näivä leikkaa kadulla veloituksetta asunnottomien, syrjäytyneiden ja vähävaraisten hiuksia ja partoja. Vainikainen toimii Vantaan liikuntapalveluissa vapaaehtoisena ikäihmisten vertaisohjaajana. Lue täältä tiedote vuoden 2018 voittajista.

Vuoden vapaaehtoinen 2017: Heidi Furu

Vuoden vapaaehtoinen 2017 on päihde- ja rikostaustaisten parissa toiminut Heidi Furu Espoosta. Lue täältä uutinen Heidi Furusta.

Vuoden vapaaehtoinen 2016: Brother Christmas

Vuoden vapaaehtoinen 2016 on haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä auttanut Brother Christmas Tuusulasta. Lue täältä tiedote Brother Christmasista.

Vuoden vertaiskuva 2015: Arja Tuomiojan kuva

Vuonna 2015 Vuoden vapaaehtoisen sijasta palkittiin Kansalaisareenan Avita Kaveria -hankkeen lanseeraama Vuoden vertaiskuva. Voittajaksi valittiin helsinkiläisen Arja Tuomiojan ottama kuva ”Vaikeakulkuisella polulla pääsemme kyllä eteenpäin toinen toisiamme tukien”. Julkistamistilaisuus oli Vanhalla Ylioppilastalolla 3.12. järjestettyjen Vapaaehtoistoiminnan messujen yhteydessä. Lue täältä tiedote Arja Tuomiojasta ja Vuoden vertaiskuvasta.

Vuoden vapaaehtoinen 2014: Matti Itkonen

Vuoden vapaaehtoiseksi 2014 valittiin talousvaikeuksissa olevia ihmisiä auttanut Matti Itkonen Tampereelta. Lue täältä juttu Matti Ikosesta.

Vuoden vapaaehtoinen 2013: Jukka Virta

Vuoden vapaaehtoinen 2013 ja samalla kaikkien aikojen ensimmäinen Vuoden vapaaehtoinen on mielenterveystyön parissa vapaaehtoisena toiminut Jukka Virta Raumalta. Lue täältä juttu Jukka Virrasta.

 

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan