Hyppää sisältöön

Mikä motivoi nuoria mukaan vapaaehtoistoimintaan?

Nuorten motivoimiseen mukaan vapaaehtoistyöhön ei ole yhtä vastausta, sillä jokaisella nuorella on omat syynsä hakeutua vapaaehtoistyöhön. Kokemuksemme mukaan monia nuoria motivoi hyvin pitkälle samat asiat kuin aikuisiakin: halu tehdä hyvää, mielenkiintoiset tehtävät ja uusien ihmisten tapaaminen. Toisaalta nuorilla saattaa korostua muita ikäryhmiä enemmän halu oppia uutta ja saada hyvää kokemusta esimerkiksi työelämää varten.

Olemme koonneet alle Jeesaan-hankkeen aikana kertyneitä kokemuksia siitä, mikä nuoria innostaa vapaaehtoistoimintaan. Osa tiedoista pohjautuu hankkeen aikana valmistuneeseen pro gradu -tutkielmaan. Lue Daniela Sumeliuksen koko gradu Encouraging Young Students to Volunteer Through Social Marketing täällä.

  • Halu auttaa ja tehdä merkityksellisiä asioita on nuorille tärkeää: niistä tulee hyvä mieli. Kerro nuorille, mikä vaikutus heidän tekemällään vapaaehtoistyöllä on ja mitä hyötyä siitä on.

  • Vapaaehtoistyön pitää olla kivaa! Monet nuoret haluavat, että vapaaehtoistyö on mukavaa puuhaa, ikään kuin harrastus. Mielekäs ja kiinnostava tekeminen tuo vastapainoa opinnoille.

  • Mielenkiintoiset vapaaehtoistehtävät ovat tärkeä syy lähteä mukaan. Muista kuvata vapaaehtoistehtävät houkuttelevasti ja konkreettisesti!

  • Vapaaehtoistyö on yksi keino hankkia arvokasta kokemusta työelämää varten. Halu saada merkintä CV:hen voi olla monelle nuorelle tärkeä – joskaan ei yleensä ainut – syy lähteä mukaan vapaaehtoistoimintaan. Muistetaan myös kannustaa nuoria hyödyntämään vapaaehtoiskokemustaan työnhaussa.

  • Monelle nuorelle vapaaehtoistyöhön lähteminen voi tuntua hieman jännittävältä. Halu saada lisää rohkeutta ja mahdollisuus ylittää itsensä voi olla myös syy lähteä mukaan toimintaan. Itsevarmuutta voi turvallisesti kerätä vapaaehtoistyössä ja esimerkiksi ensimmäiseen työpaikkaan meneminen on vapaaehtoiskokemuksen jälkeen paljon helpompaa.

  • Vapaaehtoistyössä voi kokeilla kiinnostavia aloja ja pohtia omia mielenkiinnon kohteitaan. Vapaaehtoistyö mahdollistaa erilaisia kokeiluja, jotka ovat tärkeitä oman identiteetin ja minäkuvan rakentamisessa.

  • Mahdollisuus saada vapaaehtoistyöstä kurssisuoritus osaksi esimerkiksi lukion tai ammattikoulun opintoja voi kannustaa nuoria mukaan.

Kirjoittaja: Aino Kostiainen, 2019

Jaa somessa:
Takaisin sivun yläreunaan